Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Τουρκία με το πολιτικό σκηνικό να διαμορφώνεται υπό την πίεση των καταστροφών του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023, την οικονομική παρακμή αλλά και την αυταρχική διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις ξεκινώντας από  την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο. Και αυτό, παρά τις έντονες αντιδράσεις που -που είχαν εκφραστεί υπό την μορφή απειλών- όταν η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία για την ΑΟΖ.

Οι δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του κυβερνόντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν, τον δείχνουν πρώτο, στον αντίποδα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις για την αντιπολίτευση, εμφανίζουν πρώτο τον συνασπισμό με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Περίοδος ηρεμίας»

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, μίλησε για μια αλλαγή στην στάση της Τουρκίας.

«Έχουμε μια τακτική αναδίπλωσης. Έχουμε ένα μεγάλο γεγονός, έναν σεισμό, που χρειάζεται λεφτά και από τη Δύση, και εκεί προσπαθεί σε μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά. Σε αυτά τα θέματα σηκώνει χειρόφρενο η Τουρκία, για ένα διάστημα τουλάχιστον, έτσι θα πάμε και μετά τις εκλογές, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει».

Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, «η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, εκεί θα επικεντρώνονται οι παίκτες. (…) Όποιος και να βγει, θα τον αντιμετωπίσουμε όπως τώρα. Στο εσωτερικό, έχει πολύ μεγάλη σημασία πού θα πάνε οι Κούρδοι».

«Έχω ένα ερωτηματικό στην περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση. Είναι ετερόκλητα στοιχεία και το ερώτημα είναι αν η μετάβαση θα γίνει ανώδυνα ή επώδυνα».

«Τα χειρότερα τα έκαναν οι Κεμαλικοί»

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α, σημείωσε ότι ενδεχομένως στην κάλπη να δούμε εκπλήξεις.

«Στην κάλπη θα δούμε εκπλήξεις ενδεχομένως. Αν δούμε τα 20 χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν είδαμε μείζονα κρίση τύπου Ιμίων. Με τους Κεμαλικούς είχαμε τις μεγαλύτερες κρίσεις. Συγκρίνοντας με το παρελθόν, οι Κεμαλικοί είναι αυτοί έκαναν τα χειροτέρα, όχι ο Ερντογάν».

Και συμπληρώνει:

«Θα προτιμούσα τον Ερντογάν που τον ξέρουμε, μας ξέρει. Αυτές οι εκλογές θα τον κάνουν να αλλάξει την ατζέντα».

«Τείνουμε χέρι φιλίας»

Στην εκπομπή μίλησε και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, σημειώνοντας τις φιλικές σχέσεις των κατοίκων του νησιού με τους γείτονές τους.

«Η Αστυπάλαια κινητοποιήθηκε αμέσως μετά τον σεισμό στην Τουρκία. Μαζέψαμε ρούχα και υπνόσακους και τα στείλαμε ως καλός γείτονας. (…) Είμαστε αποφασισμένοι ό,τι και να προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε. Τείνουμε χέρι φιλίας».

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό επίπεδο, η γείτονα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, τρεις σχεδόν μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς.

Οι δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν, τον δείχνουν πρώτο, στον αντίποδα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις για την αντιπολίτευση, εμφανίζουν πρώτο τον συνασπισμό με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.