Σε μια ασυνήθιστη και ιστορική κίνηση προχώρησαν χθες Ερντογάν και Τσαβούσογλου, με την αποστολή ευχών στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για την 25η Μαρτίου, εορτή ανεξαρτησίας από την Τουρκία.

Πρώτα τις ευχές του έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια, για να ακολουθήσει και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μια κίνηση έντονου συμβολισμού, που ακολουθεί την αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας, μετά του φονικούς σεισμούς στην Τουρκία αλλά και του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η επιστολή Ερντογάν

Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τοσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού. Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις χώρες μας θα παγιωθούν στο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε περαιτέρω στη τωρινή θετική δυναμική των διμερών μας σχέσεων», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο ίδιο κλίμα η επιστολή Τσαβούσογλου

Στο ίδιο κλίμα και η επιστολή του Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε πέρα από τις ευχές του, τη βεβαιότητα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, θα παγιωθούν στο μέλλον.

Δηλώνει, μάλιστα αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.
Και ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Η εν λόγω επιστολές δύνανται να αποτελέσουν προπομπός θετικών εξελίξεων, κυρίως για μετά τις εκλογές.