Ποιες είναι οι μυστηριώδεις γυναίκες που έχουν απαθανατιστεί από τον φωτογραφικό φακό να βρίσκονται πολύ κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις;

«Στρατιώτης, ναύτης, πιστή χριστιανή. Ο θεός κινείται με μυστηριώδη τρόπο» έγραψε στο Twitter – εμφανώς ειρωνικά – ο λευκορώσος δημοσιογράφος Ταντέους Γκίκτσαν, που πρώτος εντόπισε την περίεργη αυτή «σύμπτωση» και έθεσε τα ερωτήματα που προφανώς προκύπτουν.

Ποιες ειναι;

Πράγματι, όπως φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες, μία μυστηριώδης ξανθή γυναίκα εμφανίζεται σε απόσταση αναπνοής από τον ρώσο πρόεδρο κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ντυμένη ως στρατιώτης, σε μια βάρκα με ναυτική αμφίεση, παρουσία και του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και σε μια θρησκευτική εκδήλωση το περασμένο Πάσχα, με ύφος κατάνυξης.

«Είναι εντυπωσιακό. Ποια είναι; Μια σωματοφύλακας; Μια ηθοποιός ίσως;» έγραψε στη δική της ανάρτηση η ανταποκρίτρια του CNN Κλαρίσα Γουόρντ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που εμφανίζονται σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις φωτογραφίες – όχι όμως σε εξίσου εμφανή θέση με τη μυστηριώδη κυρία.

«Οπως θα το περίμενε κανείς: Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Πούτιν δεν χρησιμοποιήθηκαν καν πραγματικοί στρατιώτες, αλλά ηθοποιοί (δηλαδή μέλη της προεδρικής φρουράς)» έγραψε από την πλευρά του ο ανταποκριτής της «Kyiv Post» Τζέισον Τζέι Σμαρτ, προσθέτοντας πως ο Πούτιν «είναι τόσο κάλπικος όσο και η αξία του ρουβλίου», πράγμα το οποίο ουσιαστικά αποτελεί fake news.

Πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα. Η γυναίκα του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, που βρίσκεται πίσω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και φορά στρατιωτικό χιτώνιο, ονομάζεται Άννα Σιντορένκο και είναι Λοχαγός του ιατρικού τμήματος του 71ου Συντάγματος του Ρωσικού Στρατού.

Η γυναίκα που εμφανίζεται στις υπόλοιπες εξεταζόμενες λήψεις ονομάζεται Λαρίσα Σεργκούχινα, είναι επιχειρηματίας και πολιτικός στο ρωσικό κυβερνών κόμμα, «Ενωμένη Ρωσία».