Η Νάνσι Πελόζι, φθάνοντας στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι με την επίσκεψή της στην Ταϊπέι, τιμά την δέσμευση των ΗΠΑ στην Δημοκρατία.

Με αναρτήσεις της στο Twitter, η Νάνσι Πελόζι σημειώνει, μάλιστα, πως σκοπός της επίσκεψής της, επίσης, είναι «η επαναβεβαίωση πως οι ελευθερίες στην Ταϊβάν – και σε όλες τις δημοκρατίες – πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Παράλληλα, σημειώνει πως η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν τιμά την απόλυτη υποστήριξη της Αμερικής στην δημοκρατία της χώρας.

Πελόζι: Γιατί ανέλαβα επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν

Με παρέμβασή της στην αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post», η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, εξηγεί τη σημασία της επίσκεψής της στην Ταϊβάν.

Όπως αναφέρει:

Πριν από περίπου 43 χρόνια, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία – και ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ υπέγραψε ως νόμο – το νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Ο νόμος για τις σχέσεις με την Ταϊβάν καθόρισε τη δέσμευση της Αμερικής για μια δημοκρατική Ταϊβάν, παρέχοντας το πλαίσιο για μια οικονομική και διπλωματική σχέση, που γρήγορα θα ανθούσε σε μια σημαντική εταιρική σχέση.

Προώθησε μια βαθιά φιλία, που εδράζεται σε κοινά συμφέροντα και αξίες: αυτοδιάθεση και αυτοδιοίκηση, δημοκρατία και ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινα δικαιώματα.

Και έδωσε έναν πανηγυρικό όρκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υποστηρίξουν την άμυνα της Ταϊβάν: «Να θεωρήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να καθοριστεί το μέλλον της Ταϊβάν με άλλα παρά ειρηνικά μέσα ως απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής του Δυτικού Ειρηνικού και σοβαρή πηγή ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σήμερα, η Αμερική πρέπει να θυμάται αυτό τον όρκο. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ταϊβάν, η οποία είναι ένα νησί με ανθεκτικότητα.

Η Ταϊβάν είναι πρωτοπόρος στη διακυβέρνηση: Σήμερα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού covid-19 και στην υπεράσπιση της περιβαλλοντικής διατήρησης και της δράσης για το κλίμα.

Είναι ηγέτης στην ειρήνη, την ασφάλεια και τον οικονομικό δυναμισμό: Με επιχειρηματικό πνεύμα, κουλτούρα καινοτομίας και τεχνολογική υπεροχή που ζηλεύει ο κόσμος.

Ωστόσο, είναι ανησυχητικό ότι αυτή η ζωντανή, ισχυρή δημοκρατία – η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ελεύθερες στον κόσμο από τον οργανισμό Freedom House και της οποίας ηγείται περήφανα μια γυναίκα, η πρόεδρος Τσάι Ινγκ Γουέν – απειλείται.

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει εντείνει δραματικά τις εντάσεις με την Ταϊβάν.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) έχει αυξήσει τις περιπολίες βομβαρδιστικών, μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης κοντά, ακόμη και πάνω από την ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, οδηγώντας το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι ο στρατός της Κίνας «πιθανότατα προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο ενοποίησης της Ταϊβάν με τη ΛΔΚ με τη βία».