Αλλαγές στον τρόπο που θα παρουσιάζεται η ημερήσια έκθεση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Σε αυτό το πλαίσιο θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Μάλιστα, δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ ο δείκτης θετικότητας αρχίζει και κατεβαίνει.

Επίσης, παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ήμερες με ελαφρά μείωση.

Το μοντέλο των σχολείων αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχειά, η πιο έγκαιρη διάγνωση (ακόμα και την ίδια μέρα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων) γίνεται στα σχολειά και στη συνεχεία μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

Διαφορετικές καταγραφές των θανάτων ανά χώρα

Επιπλέον, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση με την παρέλευση του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χωρά μας ακολουθεί τον ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως νεκρούς covid όλους όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ως νεκρούς covid όσους πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση και η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους. Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους.

4 βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για θάνατο και σοβαρή νόσηση:

•    ηλικία,
•    συνοσηρότητες,
•    εμβολιασμός,
•    πόσος καιρός έχει περάσει από τον εμβολιασμό.