Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε χθες, Πέμπτη, το βράδυ το μήνυμα πως λέει όχι σε λύση του Κυπριακού με βάση τις αξιώσεις της Τουρκίας και τους νεο-οθωμανικούς οραματισμούς του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέσα από παρεμβάσεις…»

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως «αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσα από εγκάθετους, μέσα από παρεμβάσεις που όλοι ανεξαίρετα παρακολουθούμε και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό».

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια τελετής για τα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των πολιτικών καταδίκων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-΄59, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους και να σέβεται απόλυτα τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Είπε πως «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε το μήνυμα και την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε για μια λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά όχι εκτός πλαισίου. Οχι με βάση τις αξιώσεις της Τουρκίας, όχι με βάση τους νέο-οθωμανικούς οραματισμούς του κ. Ερντογάν».

Σημείωσε πως «στρέφοντας το βλέμμα στις αξίες, τα ιδανικά, τη δράση και τη θυσία όλων όσοι συμμετείχαν στους εκάστοτε αγώνες για την ελευθερία του τόπου μας, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση και καταξίωση του δικού μας αγώνα. Ενός αγώνα ο οποίος, παραμένοντας αδικαίωτος για 47 ολόκληρα χρόνια, επιτάσσει σε εμάς το ελάχιστο προς την πατρίδα χρέος για την επίτευξη μιας λύσης προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της».

«Εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο»

Μίας λύσης, ανέφερε, «η οποία πριν και πάνω από όλα θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις όποιες εξαρτήσεις, η οποία θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των νόμιμων κατοίκων αυτού του νησιού».

Μία λύση, πρόσθεσε, η οποία, «εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα κατοχυρώνει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του κράτους, θα σέβεται απόλυτα τις αρχές και αξίες της ΕΕ, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε ξανά να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, σε όσους φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, αγωνίστηκαν και μας παρέδωσαν μια χώρα απαλλαγμένη από τα δεσμά του αποικισμού, μια χώρα ελεύθερη, επισήμανε.

Αυτή, πρόσθεσε, είναι η υποχρέωσή μας και αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να υπηρετήσουμε και αυτό είναι που θέλω να σας βεβαιώσω: θα υπηρετήσω όσο βρίσκομαι στο αξίωμα που με καταξίωσε ο λαός.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «αναντίλεκτα, οι πολιτικοί κατάδικοι του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-‘59, ορθώνοντας με τόλμη το ανάστημά τους έναντι των αποικιοκρατών, χάραξαν ανεξίτηλα το δικό τους κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου, καθιστώντας το αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής Ιστορίας».

«Τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας»

Η τοποθέτηση των στηλών με τα ονόματά τους, ως ελάχιστη οφειλή της Πολιτείας, συνιστά την αναγνώριση της σπουδαίας συμβολής τους στην επίτευξη του στόχου της ελευθερίας και της απαλλαγής του τόπου μας από την αγγλική κατοχή, ανέφερε.

Σημείωσε πως από σήμερα, το όνομα της καθεμιάς και του καθενός ξεχωριστά, ως υπόμνηση της αυτοθυσίας και αυταπάρνησής τους για την πατρίδα, θα αποτελεί παράδειγμα για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές.

Θα υπογραμμίζει την υποχρέωση που έχουμε όσον αφορά τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της αποκατάστασης της ελευθερίας στη μαρτυρική μας Κύπρο, πρόσθεσε.

Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας έκαναν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, άλλοι επίσημοι, και πολιτικοί κατάδικοι του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-‘59.

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ