Τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ξεχώρισαν ως μεγαλύτερο «αγκάθι» των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι τούρκοι πολίτες που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Περισσότερα από 1.000 άτομα, ηλικίας άνω των 18 ετών από 26 πόλεις της Τουρκίας, συμμετείχαν στην έρευνα από την οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα ευρήματα για τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης τουρκικής κοινής γνώμης και τουρκικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Ελληνοτουρκικά

Προβληματικές, σε ποσοστό 30,2%, χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας οι ερωτώμενοι, ενώ για ένα 14,9% οι διμερείς σχέσεις είναι εχθρικές. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (50,9%) θεωρείται το πιο κομβικό πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά, ενώ ακολουθεί η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο (45%) και η στάση της Ελλάδας απέναντι στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (37,3%).

Ως τέταρτο πρόβλημα κατατάσσεται το Κυπριακό (37%), και έπονται οι αρμοδιότητες και η δικαιοδοσία στον εναέριο χώρο (30,8%) και οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο (27,7%). Υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σηκώσει ψηλά στην διμερή ατζέντα, βρίσκεται στην τελευταία θέση των προβλημάτων.

Κυπριακό

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, η συντριπτική πλειοψηφία προτείνει ένωση των Κατεχομένων με την Τουρκία (48%). Η ίδρυση ενός κράτους με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (31%) έρχεται δεύτερη, ενώ η λύση των δύο κρατών που προτείνουν εσχάτως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, κατατάσσεται τρίτη επιλογή (27,9%).  

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Άγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο, πρώτη είναι η επίλυση του Κυπριακού (37,3%), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (28,2%) προτείνει άμεση αναγνώριση της Μεγαλονήσου και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις. Ένα 23,5% θεωρεί ότι πρέπει να αναγνωριστεί η Κύπρος μετά από την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Προτεραιότητα και άγνοια

Η καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας (23,5%) αναδείχθηκε ως πιο σημαντικό θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ (12,3%) ήταν στη δεύτερη θέση, ενώ ακολουθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (9,6%) και οι σχέσεις με την ΕΕ (8,3%).

Μεγάλη άγνοια ή λαθεμένη αντίληψη καταγράφηκε σε κομβικά θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Το 62,9% δεν γνωρίζει τι είναι οι S-400, το 63,4% δεν έχει εικόνα για τα F-35, ενώ το 76,1% δεν ξέρει τι είναι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που συστηματικά επιδιώκει να προωθήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Παράλληλα, αναδείχθηκε ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της τουρκικής κοινωνίας, με το 60% να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 40,6% την χαρακτήρισε ευρωπαϊκή χώρα. Πάντως, το 90,6% δεν γνωρίζει τι είναι η Τελωνειακή Ένωση, την οποία διακαώς επιθυμεί η Άγκυρα.

Φίλοι και εχθροί

Ως πιο φιλικές χώρες προς την Τουρκία καταγράφηκαν το Αζερμπαϊτζάν, το ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο, η Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν. Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία συνιστούν οι ΗΠΑ (54%) και ακολουθούν το Ισραήλ (41,8%), η Αρμενία (39,4%), η Ελλάδα (38,7%) και η Γαλλία (37,3%).