Για τις παθήσεις της άρθρωσης του γόνατος, παθήσεις που πλέον, απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, παγκοσμίως, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν κυρίως, όμως για τις νέες, αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισής τους, μας μιλά ο Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Γενικά:

Η άρθρωση του γόνατος είναι από τις πιο πολύπλοκες του σώματος, αφού τα αρθρούμενα οστά δεν είναι δύο, αλλά τρία (μηριαίο, κνήμη, επιγονατίδα) επιτρέποντας μεγάλο εύρος κίνησης. Δέχεται μεγάλα φορτία κατά την όρθια στάση και τη βάδιση και ακόμα μεγαλύτερα κατά το άλμα, το τρέξιμο και την άνοδο/κάθοδο σκάλας. Λόγω της πολυπλοκότητας και της λειτουργίας της, η άρθρωση είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και εκφυλίσεις με την πάροδο των ετών.

Βλάβες της άρθρωσης του γόνατος: Αίτια & Συμπτώματα

.

Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας

Η φθορά του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρούμενες επιφάνειες των οστών της άρθρωσης είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται με το πέρασμα των ετών ή μετά από κάποιο τραυματισμό. Οδηγεί σε σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης, μια κατάσταση που λέγεται οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενών, παγκοσμίως. Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και η χαρακτηριστική παραμόρφωση ραιβογονίας ή βλαισογονίας (η κνήμη κλίνει προς τα εντός ή εκτός του μηρού). Στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τροποποίηση της δραστηριότητας και φυσικοθεραπεία. Στο τελικό στάδιο η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων με τεχνητά (ολική αρθροπλαστική γόνατος ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος).

Λόγω της πολυπλοκότητας της άρθρωσης είναι συχνές και οι συνδεσμικές (ρήξη πρόσθιου/οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη έσω/έξω πλαγίου συνδέσμου), μηνισκικές (ρήξη έσω/έξω μηνίσκου) και οστεοχόνδρινες βλάβες. Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα που συναντάμε σε μεγαλύτερες ηλικίες, οι προηγούμενες καταστάσεις είναι συχνότερες σε πιο νέους ασθενείς και προέρχονται από αθλητική δραστηριότητα ή υπερχρήση. Τα κλινικά χαρακτηριστικά των παθήσεων αυτών είναι ο πόνος, η συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση και οι διαταραχές της σταθερότητας της άρθρωσης. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν συντηρητικά μέσα, αλλά συχνά ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο.

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων της άρθρωσξης του γόνατος

Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αποτελεί μία από τις πλέον καταξιωμένες κλινικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων. Ο συνδυασμός της εξειδίκευσής και της πολυετούς εμπειρίας μας, με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων μέσω της χρήσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας στο ενεργητικό μας, έχει καθιερώσει την Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ως πρωτοπόρα στον  παραπάνω τομέα. Συγκεκριμένα, στην Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων πραγματοποιούνται:

  • Ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος MIS, με μικρή τομή και ελάχιστο τραυματισμό των μαλακών μορίων της άρθρωσης του γόνατος, τα οποία μειώνουν τις απώλειες αίματος και το χρόνο νοσηλείας/ αποκατάστασης του ασθενούς.
  • Ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος ROSA, με τα πλεονεκτήματα της ακρίβειας στην επιλογή και τοποθέτηση των τεχνητών προθέσεων.
  • Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος, για ασθενείς που έχουν φθορά σε ένα μόνο διαμέρισμα (έσω ή έξω ή επιγονατιδομηριαίο) της άρθρωσης, αποφεύγοντας το εκτεταμένο χειρουργείο.
  • Αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, για ασθενείς με φθορά των προθέσεων ή φλεγμονή ή περιπροθετικό κάταγμα.
  • Οστεοτομίες μηριαίου (υπερκονδύλιος) ή κνήμης, για διόρθωση παραμορφώσεων του άξονα του γόνατος (ραιβότητα ή βλαισότητα) σε ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει οστεοαρθρίτιδα για την αποφυγή της.
  • Αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική πρόσθιου/οπίσθιου χιαστού, έσω/έξω πλαγίου συνδέσμου, για ασθενείς με ρήξεις των συνδέσμων αυτών με χρήση αυτομοσχευμάτων ή συνθετικών μιοσχευμάτων
  • Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων έσω/έξω μηνίσκου, με μερική αφαίρεση του ρηγμένου μηνίσκου ή συρραφή του.
  • Ανοικτή ή αρθροσκοπική αποκατάσταση αστάθειας επιγονατίδας, σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή καθ΄έξιν εξάρθρημα επιγονατίδας.
  • Ανοικτή ή αρθροσκοπική αποκατάσταση οστεοχόνδρινων βλαβών, για ασθενείς με εντοπισμένα ελλείμματα του αρθρικού χόνδρου και του υποκείμενου οστού. Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και συνδυασμοί τους (μικροκατάγματα, χονδροπλαστική, μεταμόσχευση χονδροκυττάρων μετά από καλλιέργεια από κύτταρα του ασθενούς, mosaicplasty, χρήση αυτόλογων επαγωγικών παραγόντων – PRPs, βλάστοκύτταρα, κτλ)
  • Τρυπανισμοί μηριαίου/κνήμης, σε ασθενείς με εκτεταμένα οστικά οιδήματα ή οστεονέκρωση προκειμένου να αποσυμπιεστεί/επαναιματωθεί η πάσχουσα περιοχή και να αποφευχθεί η καταστροφή της άρθρωσης που οδηγεί σε ολική αρθροπλαστική, ακόμη και σε μικρή ηλικία.
  • Αντιμετώπιση ρήξεων του τένοντα του τετρακεφάλου ή του επιγονατιδικού συνδέσμου με ή χωρίς τη χρήση μοσχευμάτων.
  • Αντιμετώπιση όλων των καταγμάτων της περιοχής (κατάγματα κνημιαίου plateau, μηριαίων κονδύλων, επιγονατίδας) με σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Εξειδίκευση και Οργανωμένες Νοσοκομειακές δομές:

Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης των παραπάνω παθήσεων απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η καθημερινή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους. Για περισσότερα ιατρικά νέα πατήστε εδώ.