Δεν είναι μόνο η παρέλαση, η περιήγηση στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με τα οποία θα τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι και οι παράπλευρες δραστηριότητες, εξίσου λαμπρές, που έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Οπως για παράδειγμα η παρασημοφόρηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου των φιλελλήνων από τέσσερις χώρες, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία, θέλοντας μέσω αυτής της κίνησης να αναδείξει τον διαχρονικό χαρακτήρα του φιλελληνισμού.

Από τη Γαλλία θα παρασημοφορηθούν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Μπάρμπαρα Κασέν, φιλόλογος, ελληνίστρια και διευθύντρια Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, Ζιλ Πεκού, ιστορικός, τέως πρύτανης της Ακαδημίας του Παρισιού και νυν πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστρία, Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ, αρχαιολόγος, ιστορικός Τέχνης, πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου, και άλλοι.

Από τη Βρετανία οι Τζον Κίτμερ, ελληνομαθής, πρόεδρος της κοινωφελούς οργάνωσης Anglo-Hellenic League, Αλμπέρτο Κόστα, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Βρετανίας-Ελλάδας, Στίβεν Τζον Φράι, ηθοποιός και συγγραφέας, και άλλοι.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι Μπομπ Mενέντεζ, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Nάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και άλλοι. Και από τη Ρωσία οι Mιχαήλ Σβίντκοϊ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, και Μπορίς Φόνκιτς, παλαιογράφος, κωδικολόγος.

Η ακύρωση της επίσκεψης του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στην Αθήνα έφερε τα πάνω κάτω στο Προεδρικό Μέγαρο και στις προετοιμασίες για το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ της 24ης Μαρτίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν πόσοι θα έλθουν εκ Παρισίων και πόσοι θα παρακαθίσουν στο δείπνο, έχει προγραμματιστεί μια νέα σύσκεψη τη Δευτέρα ώστε να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα.

Εκείνο που αποφασίστηκε είναι ότι στο δείπνο θα παραστούν περισσότεροι ξένοι και λιγότεροι Ελληνες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η Γιάννα Αγγελοπουλου. Μπορεί η επίσκεψη Μακρόν να ακυρώθηκε, αλλά η Γαλλία τελικώς θα εκπροσωπηθεί, και μάλιστα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Η γαλλική εκπροσώπηση έχει ιδιαίτερα συμβολικό βάρος, καθώς η Γαλλία είναι μία από τις τρεις χώρες που ενόπλως και διπλωματικώς συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Στην Αθήνα λοιπόν θα έρθει για τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Αμυνας και στενή συνεργάτις του προέδρου Μακρόν.

Πώς θα ξεκλειδώσουν τα μεγάλα έργα

Η πανδημία του κορωνοϊού και πώς θα ανοίξει η οικονομία μπορεί να απασχολούν τους πάντες, ωστόσο δεν μπορεί να είναι και άλλοθι για να μην προχωρούν μεγάλες επενδύσεις που θα αλλάξουν και το κλίμα. Αλλωστε, το αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, με μόλις 45 εκατ. ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2020, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ακόμα κι αν η πανδημία έχει σαρώσει τα πάντα. Στην κυβέρνηση, μαθαίνω, έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους για να ξεμπλοκάρουν μια και καλή σημαντικά έργα που θα φέρουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μαθαίνω ότι το Ελληνικό πέρασε από τη Βουλή και μένουν πλέον λίγες εκκρεμότητες για να μπουν πραγματικά μπουλντόζες. Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως, και με γεωπολιτικές προεκτάσεις, έχει να κάνει με την αποκρατικοποίηση των τριών πρώτων περιφερειακών λιμανιών: της Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας. Υστερα από μια μακρά… χαλαρότητα, θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Να θυμίσω ότι η υποβολή αρχικού ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, και έκτοτε… σιγή ιχθύος.

Τα «καπετανάτα» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών έχουν ολοκληρωθεί και τα εσωκομματικά «καπετανάτα» μετρούν τα κέρδη και τις απώλειές τους. Δικαίως, κατά μια έννοια, καθώς η αναμέτρηση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία, αφού αφορά τον έλεγχο του κόμματος. Το αξιοπερίεργο είναι ότι όλοι εμφανίζονται κερδισμένοι: οι μεν «προεδρικοί», καθώς φαίνεται ότι διατηρούν την πλειοψηφία, η «Ομπρέλα» (προέκυψε από τη διευρυμένη συμμαχία των 53+ με παράγοντες όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας αλλά και ο εκ των προεδρικών Δημήτρης Παπαδημούλης κ.ά.), η οποία έκανε μια δυναμική εμφάνιση, όπως και η νεοσύστατη ΡΕΝΕ (Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Αντώνης Κοτσακάς), που κατέγραψε τη δική της παρουσία. Καταγράφηκαν μεταξύ των «τάσεων» συγκλίσεις και αποκλίσεις που προκάλεσαν εντύπωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Θεσσαλονίκης: Οι «προεδρικοί» (βλέπε Κατερίνα Νοτοπούλου) έχασαν το «παιχνίδι» στη Νομαρχιακή Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς συνασπίστηκαν απέναντί τους ΡΕΝΕ και 53+. Εμαθα ότι και ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος «έπαιξε» διά της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, που έκανε ένα φεγγάρι και υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, τον ρόλο του σε αυτό. Στη δε Νομαρχιακή Β’ Θεσσαλονίκης οι δυνάμεις που επηρεάζει ο Σωκράτης Φάμελλος, που ανήκει στη ΡΕΝΕ, έχασαν από την «ανένταχτη» Δώρα Αυγέρη, η οποία κινείται πάντως στο «προεδρικό» φάσμα, συνασπίστηκε με τους 53+ και κέρδισε τη μάχη. Και δεν είναι μόνο αυτά τα παραδείγματα ετερόκλητων συγκλίσεων στο εσωκομματικό πεδίο που δείχνουν πόσο λεπτές και… ασαφείς είναι οι ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Το δις εξαμαρτείν…

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτικά γεμάτες. Διασωληνωμένοι ασθενείς σε διαδρόμους. Θάλαμοι και κλινικές COVID-19 υπερπλήρεις. Νοσοκομεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εφημερίας. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης. Οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Αττικής βιώνουν σήμερα τις οδυνηρές καταστάσεις που έζησαν οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε κυβέρνηση και ειδήμονες εξέφρασαν την έκπληξή τους με την απρόβλεπτη, όπως υποστήριξαν, εκτόξευση των κρουσμάτων. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει για την Αττική: ήταν γνωστό τοις πάσι ότι εδώ και εβδομάδες το ζητούμενο ήταν να κερδηθεί το «στοίχημα της Αθήνας». Το στοίχημα προφανώς χάθηκε!

Για δεύτερη φορά η περιβόητη θωράκιση του ΕΣΥ (αγαπημένη έκφραση του αναπληρωτή υπουργού κ. Κοτζαμάνη) δεν άντεξε. Κι όμως! Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο υπήρξε άπλετος χρόνος για στρατηγικό σχεδιασμό και κυρίως για συντονισμένη δράση. Οπως όμως λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο συντονισμός καθίσταται ανέφικτος όταν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του κ. Κικίλια και του κ. Κοτζαμάνη έχουν κοπεί προ πολλού, ενώ οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Υγείας έχουν δει και καλύτερες μέρες, για να το θέσουμε ήπια.

Ο Πρωθυπουργός στο «Eisenhower»

Την Τρίτη 23 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μία εμπειρία διαφορετική από τις άλλες. Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα ανεβεί επάνω στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS DWIGHT D. EISENHOWER», το οποίο θα έχει καταπλεύσει στη βάση της Σούδας, το «διαμάντι της Μεσογείου» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη της στενότατης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, με την Αθήνα και την Ουάσιγκτον να συζητούν και νέα επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA). Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 η φρεγάτα «Ψαρά» έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του αεροπλανοφόρου κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Οι δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποίησαν μάλιστα συνεκπαίδευση με επιπλέον συμμετοχή από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δύο υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

***

Εξέπληξαν πολλούς τα λόγια που απηύθυνε προς τους νέους ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  μιλώντας στη Βουλή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στους νέους των καταλήψεων, των διαδηλώσεων, των συγκρούσεων λέγοντας πως δεν είναι «καύσιμο διαμαρτυρίας, δεν είναι κρέας για τα κανόνια της πολιτικής αντιπαράθεσης», και προσέθεσε: «Κάθε φορά που υπάρχουν συγκρούσεις με νέους, πάμε δυο βήματα πίσω. Οι νέοι υφίστανται την πανδημία, ενώ νοσούν λιγότερο από όλους, υπέστησαν την κρίση που άλλους έστειλε στο εξωτερικό και στους υπόλοιπους στερεί ένα στέρεο μέλλον. Οι διαγενεακές αντιθέσεις και ανισότητες ήταν έντονες και έγιναν μεγαλύτερες. Η δική τους προτεραιότητα είναι δικαιοσύνη, δικαιώματα, περιβάλλον. Πρέπει να γίνει και δική μας απαίτηση. Τους χρειαζόμαστε για να χτίσουν μια νέα Ελλάδα και το μέλλον τους. Για να δημιουργήσουν, να ξεχωρίσουν. Μερικοί νέοι, όχι μόνο φοιτητές, έχουν χάσει την πίστη στην πολιτεία και οδηγούνται σε ακραίες αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές». Απευθυνόμενος στους γονείς, στους δασκάλους και στους ίδιους τους νέους προσέθεσε: «Μην αφήνετε τη βία, τον φανατισμό, την πόλωση, το μίσος να κυριαρχούν».