Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας άρχισε να ομιλεί στη Βουλή στη συζήτηση για την έγκριση της σύμβασης των Rafale, όλοι οι βουλευτές, περιλαμβανομένων των υπουργών, κοίταζαν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί τη θέση του Πρωθυπουργού στα κυβερνητικά έδρανα ο οποίος και απουσίαζε. Ο λόγος; Άρχισε την ομιλία του λέγοντας «κύριε Πρωθυπουργέ…». Σε ποιον πρωθυπουργό όμως απευθυνόταν; 

*** 

Ο κ. Τασούλας ξεκίνησε την ομιλία του με την περιβόητη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον προς τον Τούρκο τότε  πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού το 1964, επιστολή, που πιστεύεται ότι απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια τουρκική απόβαση στη Κύπρο. Συνεπώς διάβαζε σε πιστή μετάφραση στα ελληνικά την επιστολή του τότε Πλανητάρχη προς τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό. Η επιστολή άρχισε με το «Κύριε Πρωθυπουργέ», αλλά της Τουρκίας… 

*** 

Σύμφωνα με την επιστολή, ο τότε Πρόεδρος Τζόνσον προειδοποίησε τον Ινονού ότι μια τουρκική εισβολή θα ήταν διεθνώς παράνομη βάσει των Συνθηκών του 1960, ότι θα επέφερε αμερικανικές κυρώσεις διότι η χρήση αμερικανικών όπλων για επιδρομικές επιχειρήσεις απαγορευόταν από την αμερικανική νομοθεσία, και ότι δεν υπήρχε υποχρέωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, να υποστηρίξει την Τουρκία, εφόσον αυτή δια των πράξεων της προκαλούσε την εμπλοκή της Σοβιετικής Ένωσης, που υποστήριζε την κυπριακή ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα…. 

Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ομιλεί σε αξιωματούχους στο Καπιτώλιο στις 8 Ιουνίου 1968

*** 

Για την ιστορία, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι μπορεί η επιστολή Τζόνσον να απέτρεψε όντως την τουρκική απόβαση στην Κύπρο, αλλά τον Αύγουστο του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε ανηλεώς το χωριό Τηλλυρία και την πόλη της Χρυσοχούς. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 άτομα (Ελλαδίτες και Κύπριοι) και 165 πολίτες τραυματίσθηκαν. 

*** 

Τι ήθελε με αυτόν τον τρόπο να πει ο Πρόεδρος της Βουλής, ξαφνιάζοντας τους βουλευτές; Ότι τότε η εξωτερική πολιτική εφαρμοζόταν με σκληρό τρόπο, και όχι όπως σήμερα  με… Twitter, ή με αναρτήσεις στο Facebook

*** 

Η «νύχτα ευθυμίας» στην Αθήνα 

Η φράση «μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα», που χρησιμοποίησε ο Κύπριος δημοσιογράφος, μέχρι πρότινος διευθυντής της κυπριακής «Καθημερινής», Ανδρέας Παράσχος για να περιγράψει την «εξομολόγηση» του προέδρου της Κύπρου προς τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, με έβαλε σε σκέψεις.  

Υπήρχαν άραγε στην Αθήνα, που τότε ασφυκτιούσε από τα μνημόνια, την ανεργία, την υπέρμετρη φορολογία, τις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό και «νύχτες ευθυμίας»; Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τον Νίκο Αναστασιάδη να λέει ότι βγάζει λεφτά από τα χρυσά διαβατήρια και ότι τα στέλνει στις Σεϋχέλλες. Το ίδιο έπραξε και ο Πρόεδρος ο Αναστασιάδης. Έτσι ο διευθυντής της Καθημερινής παραιτήθηκε αλλά η απορία παραμένει. Υπήρξε ή όχι  «νύχτα ευθυμίας» σε μια από τις επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα; Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να το θεώρησε περιττό να διαψεύσει κάτι τέτοιο ή  να θεώρησε  ότι έτσι και αλλιώς η «νύχτας ευθυμίας» μπορεί να αφορούσε άλλους (τους οποίους όμως δεν κατονομάζει) και όχι τον κ. Τσίπρα. 

*** 

Θλίψη: Πέθανε από κορωνοϊό ο Ολυμπιονίκης Πελεκανάκης

Μαύρη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό η 14η Ιανουαρίου 2020. Και τούτο γιατί έφυγε από τη ζωή ο ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης ύστερα από άνιση μάχη με την Covid 19, την οποία πολέμησε γενναία επί περίπου δύο μήνες. Η θάλασσα ήταν όλη του ζωή. Γεννημένος στις 22 Νοεμβρίου 1962, ο Πελεκανάκης ήταν ένας από τους κορυφαίους ιστιοπλόους της γενιάς του, και μαζί με τον Δημήτρη Δεληγιάννη και τον Τάσο Μπουντούρη είχαν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Soling to 1993. Το 1984 κατέκτησε την 6η θέση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, στην κατηγορία Star μαζί με τον Ηλία Χατζηπαυλή.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ): «Με μεγάλη οδύνη ενημερωθήκαμε πριν από λίγο ότι ο αγαπητός μας συνάδελφος και Olympian της Ιστιοπλοΐας Λεωνίδας Πελεκανάκης απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών ύστερα από μάχη με τον COVID-19, που κράτησε δύο μήνες περίπου. Ο Λεωνίδας δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ήταν μέχρι πρόσφατα ενεργότατος κοινωνικά και αθλητικά σε αγώνες ανοιχτής θαλάσσης και έγινε δυστυχώς ο πρώτος Έλληνας αθλητής υψηλού επιπέδου που έφυγε από τη ζωή εξαιτίας του κορωνοϊού».

Το μπαστούνι που κέρδισε χρυσό μετάλλιο 

Τη μαθητική ομάδα Plaisiobots, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής τον Δεκέμβριο, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομάδα Plaisiobots, που αποτελείται από τον 16χρονο Χρίστο Ρεντζή, την 15χρονη Ίριδα Αγγελοπούλου, την 14χρονη Βασιλική Ηλιάδη και τον 13χρονο Αλκιβιάδη Κωτσικόπουλο, υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας Διάνας Βουτηράκου και του βοηθού προπονητή Ιάσονα Σόμογλου, σχεδίασε, κατασκεύασε και προγραμμάτισε ένα ρομποτικό μπαστούνι για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης.

Το μπαστούνι, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για εξωτερικούς χώρους, αναγνωρίζει εμπόδια και τη θέση τους, προστατεύει το κεφάλι του χρήστη από εμπόδια, ενώ συνάμα επικοινωνεί με τα φανάρια των πεζών για να ενημερώνει το χρήστη αν είναι πράσινα ή κόκκινα. Διαθέτει επίσης εφαρμογή εντοπισμού μέσω bluetooth

*** 

Συνάντηση και με τον Αλέξη Τσίπρα 

Συνάντηση με τους μαθητές που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής είχε  και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  υποδέχθηκε τους μαθητές στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την μεγάλη τους επιτυχία, από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι την υλοποίηση και τη διεθνή αναγνώριση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση της ομάδας, τις «προπονήσεις» τους, τις επιρροές των παιδιών, αλλά και για την προοπτική της ιδέας τους στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης. 

*** 

Ο Πολάκης προκαλεί με όπλο και φυσίγγια 

Με… πολεμικό τρόπο, για άλλη μια φορά, προανήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί σε ομιλία του στη Βουλή, απέναντι στον Μάκη Βορίδη

Με μια… ιδιαίτερη φωτογραφία, στην οποία διακρίνεται να κρατάει όπλο και να φοράει ζώνη με φυσίγγια, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, επέλεξε να προαναγγείλει  ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. 

«Σε τρεις τέσσερις ομιλητές μιλάω στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπ Εσωτερικών. Υπουργός ο Βορίδης, μην το χάσετε!!!!» ανέφερε ο κ. Πολάκης.  Να ξέρετε ότι ο τρόπος αυτός εξαγγελίας της ομιλίας του στη Βουλή ενόχλησε πολλούς Συριζαίους. Άλλωστε στη ΝΔ δεν ξεχνούν όσο είπε για τη μεσαία τάξη ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ την γ@@@. Η φράση αυτή θα τον συνοδεύει κάθε φορά που ο ίδιος ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρεται στη μεσαία τάξη ή ακόμα και στο κέντρο. 

*** 

Η αμερικανική πρεσβεία γιορτάζει τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους 

Την έναρξη της καμπάνιας, διάρκειας ενός έτους, της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας», ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Η καμπάνια περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα που αναδεικνύουν την ιστορική σχέση των δύο χωρών και τους δεσμούς που τις συνδέουν: δημοκρατία, συνεργασία και κοινές αξίες. 

***

Μιλώντας για την καμπάνια, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πιο ισχυρές από ποτέ» και προσέθεσε: «Η φιλία μας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του ελληνικού πολέμου για ανεξαρτησία και ο εορτασμός των διακοσίων χρόνων το 2021 στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτήν την ιστορία και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που οι λαοί μας υπερασπίστηκαν για πάνω από 200 χρόνια». 

*** 

Τυριά, κρασί και κινητό δεύτερης γενιάς 

Οπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος ο Πρόεδρος της Βουλής κάνει πρωτοχρονιάτικα δώρα στους δημοσιογράφους με προϊόντα από την περιοχή του. Και αυτή τη φορά φρόντισε να δωρίσει τυριά από το Μέτσοβο και κρασί Κατώγι Αβέρωφ. Να σημειώσω ωστόσο πέραν των τυριών και των κρασιών ο Πρόεδρος της Βουλής πέρυσι έκανε δώρο ακόμα και laptop στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ωσάν να γνώριζε ότι ακολουθούσε lockdown και τηλεργασία. Ισως να είναι ο μοναδικός στο Κοινοβούλιο που χρησιμοποιεί απηρχαιωμένο κινητό δεύτερης γενιάς και δεν ξέρει από κομπιούτερ. Στο γραφείο του έχει μια παλιά γραφομηχανή και με αυτή γράφει την αλληλογραφία του.