Κύμα οργής έχει ξεσπάσει στο Παρίσι μετά τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια εκκένωσης καταυλισμού προσφύγων το βράδυ της Δευτέρας.

Οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν εκεί από οργανισμούς και δικηγόρους, καθώς βρέθηκαν στο δρόμο μετά την απόφαση των Αρχών να κλείσουν τον κέντρο υποδοχής στο Σαν Ντενί.

Δημοσιογράφοι και μέλη οργανώσεων που φροντίζουν για τα δικαιώματα των προσφύγων που βρίσκονταν στο σημείο καταγγέλλουν έπεσαν θύματα βίαιης αντιμετώπισης από τα όργανα της τάξης στο Παρίσι.

Οι φαίνονται σε βίντεο να τραβάνε τους μετανάστες από τις σκηνές, χτυπώντας τις ασπίδες τους σε άτομα, κυνηγώντας ανθρώπους στους δρόμους ενώ επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, δημοσιογράφους και άλλους με γκλομπ και δακρυγόνα.

«Ορισμένες εικόνες από τη διάλυση του παράνομου καταυλισμού προσφύγων στην πλατεία Δημοκρατίας είναι σοκαριστικές. Θα ζητήσω έρευνα για την εξέταση των περιστατικών από την Αστυνομία. Θα πάρω αποφάσεις μόλις λάβω την αναφορά» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμαράν.

Οι μπλε σκηνές που τοποθετήθηκαν συμμετρικά στην πλατεία το απόγευμα της Δευτέρας, φιλοξενούσαν πρόσφυγες που ετοίμαζαν τα υπάρχοντά τους προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Όπως μετέδωσε το «France 24», στην επίθεση των αστυνομικών, οι πρόσφυγες – κατά κύριο λόγο προερχόμενοι από το Αφγανιστάν – διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην όλη βία λέγοντας πως «θέλουμε απλώς μια στέγη». Ωστόσο η αστυνομία, διέλυσε εξ ολοκλήρου τον καταυλισμό, οδηγώντας τους πρόσφυγες στους δρόμους του Παρισιού.

«Πρόκειται για ανθρώπους που έπρεπε να μετεγκατασταθούν, κάτι το οποίο δεν συνέβη μετά την διάλυση του κέντρου υποδοχής στο Σαν Ντενί» την περασμένη εβδομάδα, σημειώνουν εκπρόσωποι των οργανισμών που ανέλαβαν την εγκατάσταση των προσφύγων στο σημείο.

Στην πλειοψηφία τους νέοι άνδρες από την υποσαχάρια Αφρική και το Αφγανιστάν, οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να περάσουν τα βράδια τους στον δρόμο στα βόρεια του Παρισιού την τελευταία εβδομάδα. Οι οργανώσεις ήλπιζαν με την κίνησή τους αυτή, που κατέληξε σε βίαιη καταστολή, να πιέσουν τις Αρχές ώστε να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τους ανθρώπους αυτούς.