Οι πράσινες και άσπρες μπλούζες δίνουν καθημερινά τη μάχη εναντίον του αόρατου εχθρού, του κορωνοϊού που έχει παραλύσει τον πλανήτη. Σε αυτούς η πολιτική ηγεσία δίνει τα εύσημα, σε αυτούς αναφέρθηκε στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο Πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον εχθρό της πανδημίας και χαρακτήρισε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ως τους οπλαρχηγούς και τους πυρπολητές του καιρού μας. Ολες αυτές τις ημέρες της κρίσης κρεμόμαστε από τα χείλη τους. Είτε με το ραντεβού των 6 μ.μ. της επιστημονικής ενημέρωσης από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (φωτογραφία) είτε με τις ανακοινώσεις και τις εκτιμήσεις των άλλων γιατρών. Περιμένουμε κάθε φορά μια θετική είδηση που έρχεται είτε υπό τη μορφή ότι βρέθηκε κάποιο φάρμακο να δοκιμάζεται ή ότι βρέθηκαν αναλώσιμα είτε ότι μειώθηκαν τα κρούσματα. Οχι κάθε φορά, ωστόσο υπάρχουν και οι θετικές ειδήσεις. Οπως αυτή της καθηγήτριας, διευθύντριας της Εντατικής του «Ευαγγελισμού» Αναστασίας Κοτανίδου που λέει ότι εάν παραμείνουμε προσηλωμένοι και συμμορφωμένοι στις οδηγίες και τηρήσουμε τα μέτρα θα είμαστε σε καλή κατάσταση σε δύο εβδομάδες.

 

***

 

Κέλλας: «Ο κορωνοϊός δεν θέλει μαγκιές»

 

Ανήμερα εθνικής επετείου, στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ο μοναδικός βουλευτής με κορωνοϊό, παραμένει αυστηρά απομονωμένος στο δωμάτιό του, ύστερα από 10 ημέρες εντατικής νοσηλείας, με μόνη συντροφιά το κινητό του, αλλά απύρετος. Πάει καλά. Παρότι ο πυρετός τού έπεσε από την περασμένη Παρασκευή, όπως έλεγε, εν τούτοις οι γιατροί δεν του δίνουν εξιτήριο. Ούτε προβλέπεται να του χορηγήσουν αυτή την εβδομάδα: «Από Τρίτη και βλέπουμε το εξιτήριο, πρέπει πρώτα να αρνητικοποιηθεί το κρούσμα» του λένε οι γιατροί. Τους καταλαβαίνει απόλυτα, αφού και ο ίδιος είναι γιατρός και δεν ξεφεύγει από τις οδηγίες που του έχουν έως τώρα δώσει. Για τον βουλευτή έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον, μου είπαν, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

***

Στο τηλέφωνο ο κ. Κέλλας ακούγεται εξουθενωμένος και προβληματισμένος αφού αυτή η ύπουλη αρρώστια (αυτός ο «αόρατος εχθρός», όπως τον αποκαλούν) τον έχει καταβάλει: «Ακου να δεις», μου λέει κάποια στιγμή, «ο κορωνοϊός δεν θέλει μαγκιές, δεν θέλει ηρωισμούς, να το γράψεις και να το πεις σε όλους, ότι χτυπάει τους πάντες και δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Να τα γράψεις αυτά, γιατί πρέπει να μείνουν όλοι στο σπίτι τους, προκειμένου να μην εξαπλωθεί».

***

Ο κ. Κέλλας έδινε και εξακολουθεί να δίνει μάχη με τον πυρετό. Ξεκίνησε με δέκατα και σκαρφάλωσε στους 39 βαθμούς. Τις πρώτες μέρες, όταν πιστοποιήθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ο πυρετός δεν έλεγε να πέσει. Με τίποτα. Τον ρώτησα τι είδους φάρμακα του χορήγησαν και μου είπε ότι ήταν ένας συνδυασμός κοκτέιλ φαρμάκων: «Δεν ήταν ένα κοκτέιλ, ήταν και άλλα κοκτέιλ», μου είπε. Καθημερινώς σχεδόν έκανε ακτινογραφίες, του έκαναν και αξονικές, ευτυχώς, όπως λέει, δεν υπέστη πνευμονία. «Μόνο πυρετό, υψηλό πυρετό, σου βαραίνει το κεφάλι» λέει. Το τηλέφωνό του συνεχώς κτυπά. Τηλεφώνησαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ (με πιο τακτικούς τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Μάκη Βορίδη): «Τηλεφώνησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μάθουν για την υγεία μου, από το ΚΙΝΑΛ, από το ΚΚΕ, οι πάντες. Υπήρξαν και άλλοι που τηλεφώνησαν αλλά δεν μπόρεσα να σηκώσω το τηλέφωνο γιατί είχα πυρετό».

***

Και άλλο αεροπλάνο από την Κίνα με μάσκες και αναπνευστήρες

Πρώτα τα καλά νέα: Την προσεχή Δευτέρα καταφθάνει άλλη μία πτήση (cargo) από την Κίνα, φορτωμένη με ιατρικά αναλώσιμα, μάσκες, αναπνευστήρες, στολές, καθώς και πρώτες ύλες για να παρασκευάζονται φάρμακα στην Ελλάδα, αυτά που πολεμούν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Θα ακολουθήσουν προσεχώς άλλες δύο ναυλωμένες πτήσεις (από Κίνα) μετά την τιτάνια προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την εξεύρεση ιατρικών αναλωσίμων, τη στιγμή που οι χώρες που τα παράγουν εμφανίζονται απρόθυμες να τα εξάγουν. Ακόμα και για τα ιατρικά αναλώσιμα που έχουν σχέση με τον κορωνοϊό διακινούνται διάφορα… fake news. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ως fake είδηση μπορεί να εκληφθεί ότι δήθεν οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν 2.000 αναπνευστήρες που προορίζονταν για τη χώρα μας. Ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο, με βεβαιώνει ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης (από τους συντονιστές της προσπάθειας για εξεύρεση ιατρικών αναλωσίμων). Πάμε τώρα στα κακά νέα…

***

Βαρύ το πρόστιμο όταν σπάει η καραντίνα

Ολοι αυτοί που βρίσκονται σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα σοβαρά και να μείνουν στο σπίτι τους. Διαφορετικά τους περιμένει πρόστιμο, μεγάλο πρόστιμο, 5.000 ευρώ. Ορισμένοι από αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα ίσως να είναι φορείς του ιού αλλά κυκλοφορούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Χθες Τετάρτη, κάποιος που βρισκόταν σε καραντίνα βγήκε από το σπίτι του προκειμένου να πάει, χωρίς να πάρει την παραμικρή προφύλαξη, σε μίνι μάρκετ για να αγοράσει τσιγάρα. Οταν τον «συνέλαβαν», δικαιολογήθηκε ότι το μίνι μάρκετ είναι μόλις πέντε λεπτά από το σπίτι του, αλλά δεν έπεισε και «έφαγε» το πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι προχθές 17 έσπασαν την καραντίνα, χθες άλλοι επτά. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα αυτά της καραντίνας (των 5.000 ευρώ) δεν σβήνονται με τίποτα. Αυστηροποιούνται από σήμερα και οι έλεγχοι. Για άσκοπη μετακίνηση επιβλήθηκαν (έως το απόγευμα της Τετάρτης) 1.631 πρόστιμα και από την περασμένη Δευτέρα υπήρξαν 1.795 παραβάσεις.

***

Η έπαρση της σημαίας στις Καστανιές και το μήνυμα του πιλότου

Από τις εκδηλώσεις που έγιναν για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς παρελάσεις, χωρίς κόσμο, με μια σεμνή τελετή στον Αγνωστο Στρατιώτη και την κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων (πλην ενός), κράτησα δύο πράγματα: πρώτον, την τελετή έπαρσης σημαίας στις Καστανιές Εβρου, που είχε συμβολικό χαρακτήρα λόγω των απέναντι τουρκικών προκλήσεων (με τα ελληνικά F-16 να πετούν πάνω από τις Καστανιές) και, δεύτερον, το μήνυμα του πιλότου του F-16 της Ομάδας Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας «Ζευς», για το οποίο υπάρχει και παρασκήνιο. Το μήνυμα «η Ελλάδα είχε πολλές ένδοξες στιγμές, αλλά και πολλές δυσκολίες, πάντα έβγαινε πιο δυνατή, αυτό θα γίνει και τώρα» ήταν μαγνητοφωνημένο. Η Πολεμική Αεροπορία έκρινε σωστό (και καλώς έπραξε) να μη μεταδοθεί «ζωντανά» το μήνυμα και να αναγκαστεί ο κόσμος να βγει έξω από το σπίτι του να το ακούσει. Ετσι προκρίθηκε η λύση του μαγνητοφωνημένου μηνύματος. Αλλωστε αυτό που ήθελε να μεταδώσει το μετέδωσε. Να προσθέσω ότι την ώρα που τα μαχητικά μας αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούσαν σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου πολλά ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών προκαλούσαν με παραβιάσεις, υπερπτήσεις σε νησιά, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και εικονικές αερομαχίες. Οι εναέριοι εισβολείς αναχαιτίστηκαν, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα. Οι προκλήσεις έγιναν κατά παράβαση της συμφωνίας Παπούλια – Γιλμάζ που προβλέπει αποχή από προκλήσεις σε περιόδους εορτών, εθνικών επετείων, καλοκαιριού κ.τ.λ.