Μία τετράδα μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ελικόπτερα Σικόρσκι, Σινούκ και Απάτσι θα πετάξουν σήμερα πάνω από την Αττική τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Θα είναι και τα μόνα στρατιωτικά μέσα που θα «παρελάσουν».

Οι πτήσεις τους (καθ’ όλα συμβολικές για τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο) θα πραγματοποιηθούν την ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) θα καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, παρουσία του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κομμάτων (πλην ενός, του γνωστού, που δήλωσε πως δεν επιθυμεί να παραστεί).

Χθες οι Αθηναίοι ξαφνιάστηκαν από τις δοκιμαστικές πτήσεις των μαχητικών στην Αττική επειδή γνώριζαν ότι η παρέλαση για την εθνική επέτειο έχει ακυρωθεί λόγω του κορωνοϊού. Ορισμένοι μάλιστα τηλεφώνησαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πιστεύοντας ότι κάτι άλλαξε και ότι η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί, πλην όμως έλαβαν αρνητική απάντηση.

***

Ωστόσο από τη μη πραγματοποίηση των στρατιωτικών παρελάσεων σε όλη την επικράτεια αναμένεται να εξοικονομηθούν ίσως και δύο ή ακόμη και τρία εκατομμύρια ευρώ. Εξετάζεται ήδη υπουργική πρόταση τα χρήματα που επρόκειτο να ξοδευθούν για τις παρελάσεις να δοθούν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη.

Και κάτι ακόμη. Οι επτά παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (δηλαδή Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κ.ά.) έχουν λόγω κορωνοϊού διακόψει την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση, πλην όμως οι σπουδαστές παραμένουν στις σχολές τους, ως μέτρο για τη μη εξάπλωση του ιού. Στις στρατιωτικές σχολές ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλους τους Ελληνες για την προστασία από τον κορωνοϊό.

***

Η Πρόεδρος, η Γιάννα και η Ελλάδα 2021

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, εν όψει και της  επετείου της 25ης Μαρτίου. Η Γιάννα Αγγελοπούλου ανέλυσε τους στόχους της Επιτροπής που εστιάζονται όχι μόνο στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους τα τελευταία 200 χρόνια. Παρουσίασε επίσης τη μεγάλη ανταπόκριση που έχει η προσπάθειά της και ζήτησε τη στήριξη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο έργο της. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την υποστήριξη της πολιτείας και του συνόλου των Ελλήνων για έναν δημιουργικό εορτασμό της κορυφαίας αυτής επετείου. Τόνισε, τέλος, ότι οι δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, μαζί με όλον τον πλανήτη, μπορούν να δώσουν μια διαφορετική ώθηση στην προσπάθεια της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της.

***

Κανένας δεν είναι άτρωτος στον κορωνοϊό

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα επισημαίνει (στο ΑΠΕ): «Ουδείς άτρωτος από τον κορωνοϊό». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Νοσηλεύουμε και σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Κάποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου, κάποιοι είναι απολύτως υγιείς ή ακόμα και αθλητές. Σίγουρα, η κατάσταση του ανοσοποιητικού έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, αλλά νομίζω κανείς δεν είναι άτρωτος».

 ***

Η Φώφη, ο Μαύρος Κύκνος και το σχέδιο Μάρσαλ

 Επιτυχής ο χαρακτηρισμός της Φώφης Γεννηματά για τον κορωνοϊό: «Μαύρο Κύκνο» τον ονομάζει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένας Μαύρος Κύκνος αλλάζει τη ροή της ιστορίας και του κόσμου όπως τον ξέρουμε». Καλεί την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η πανδημία, σημειώνει, δοκιμάζει τα πάντα. Τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, τις αντοχές μας, την ικανότητα του πολιτικού κόσμου, την ίδια την ΕΕ. Αναφέρει ότι η Ευρώπη χρειάζεται «ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που η ΕΕ διαθέτει». Και ζητεί από τους ηγέτες «την έκδοση ειδικών ευρωομολόγων, τα οποία θα αποπληρωθούν μελλοντικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

***

Τα παιδιά του Πρωθυπουργού μένουν σπίτι

Το «Μένουμε σπίτι» ισχύει και για την πρωθυπουργική οικογένεια. Με μια οικογενειακή φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι πρώτα ο ίδιος και η οικογένειά του τηρούν την οδηγία «Μένουμε σπίτι». Στη φωτογραφία «πρωταγωνιστές» είναι τα τρία παιδιά του, Σοφία, Δάφνη και Κωνσταντίνος (και το αγαπημένο τους σκυλάκι). Ο Πρωθυπουργός γράφει στο σχόλιό του που συνοδεύει τη φωτογραφία: «Μένουν σπίτι (εγώ γραφείο)». Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανεβάσει φωτογραφίες με ένα από τα παιδιά του στο σπίτι του στην Κυψέλη να παρακολουθούν κάτι σε έναν φορητό υπολογιστή.

***

Αλλωστε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε εξ αποστάσεως χθες ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους Ελληνες για τη συμμόρφωσή τους στα προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είπε. Χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και πρωτοφανή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας που είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

***

Ενας Πρόεδρος στα χνάρια του Φιλήμονα

Μπορεί η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών επιπτώσεών της, ωστόσο οι business as usual δραστηριότητες της κυβέρνησης και της Βουλής δεν έχουν ανασταλεί, παρά την εντολή του Πρωθυπουργού να γίνει πράξη το «Μένουμε σπίτι». Ειδικά όσον αφορά τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, η εξ αποστάσεως εργασία φαίνεται πως του έδωσε τη δυνατότητα εκτός από πολιτικές πρωτοβουλίες να τρέξει και θέματα πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου, τομείς στους οποίους ο ίδιος διακρίνεται. Συγκεκριμένα, μιλάω για την πρωτοβουλία του κ. Τασούλα να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ψηφιοποίησης των τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Εχοντας τρέξει από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019 τις σχετικές διαδικασίες, ο κ. Τασούλας πέτυχε εν μέσω καραντίνας να λάβει την έγκριση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλου για τη δρομολόγηση του έργου αξίας 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.

***

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Βιβλιοθήκη της Βουλής ιδρύθηκε από την πρώτη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1844, με κύριο σκοπό την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου. Το 1846 αρχειοφύλακας και βιβλιοφύλακας εξελέγη ο ζακύνθιος λόγιος και δικαστικός Γεώργιος Τερτσέτης, ο οποίος την ανέδειξε σε πνευματικό κέντρο της εποχής. Η ανάπτυξη και οργάνωσή της, όμως, οφείλεται στον Τιμολέοντα Φιλήμονα, βουλευτή Αττικής, νομικό και εκδότη της εφημερίδας «Αιών», ο οποίος εξελέγη το 1875 έφορος του Βουλευτηρίου. Προσκαλώντας δωρεές από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Φιλήμων αύξησε στη διάρκεια της θητείας του (1875-1887) τους τόμους των εντύπων από 5.000 σε 100.000. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων έγινε προ δεκαετίας, οπότε έγιναν προσβάσιμα (https://parliament.openabekt.gr/) μοναδικά πολύτιμα τεκμήρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Με την απόφαση Τασούλα η ψηφιοποίηση αυτή επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, στα βήματα του Τιμολέοντος Φιλήμονος…