Ενοχλημένος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία) με τον προκάτοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αιτία;

Η κριτική που ασκεί ο πρώην υπουργός ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόνοια για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Ιδού πώς του απαντά ο κ. Σταϊκούρας: «Μου φαίνεται πως έχει χάσει τελείως το μυαλό του. Θα μπορούσα να δεχθώ οποιαδήποτε κριτική από τον κ. Τσακαλώτο, αρκεί να μου πει με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Αν μου πει αυτό, εγώ θα ακούσω την κριτική του» μου είπε και ευθύς αμέσως συμπλήρωσε:

«Για σκέψου η κρίση να μη διαρκέσει μόνον για έναν ή για δύο μήνες; Τι θα κάνουμε τότε;». Για τον λόγο αυτόν, συνιστά στον κ. Τσακαλώτο «ψυχραιμία και σοβαρότητα» και να γνωρίζει ότι «όταν μπορούμε θα χορηγούμε χρήματα».

***

Πρόβα για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Την Παρασκευή, ενώ σχεδόν όλοι οι δρόμοι της χώρας ήταν άδειοι, παρατηρήθηκε στις 10.30 το πρωί στα διόδια… αυξημένη κίνηση. Ναι, δεν πρόκειται για αστείο, πολλοί συμπολίτες μας πήραν την Εθνική οδό για τα χωριά, εξοχικά, πατρικά τους, για να συναντήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ο,τι χειρότερο μπορεί κανείς να φανταστεί. Γιατί εάν κολλήσει κανείς τον ιό στο χωριό ή στο νησί πώς θα τον περιθάλψουν οι τοπικές υπηρεσίες; Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μου είπε ότι γέμισαν τα χωριά της Θεσσαλίας με αθηναίους δημοσίους υπάλληλους για να περάσουν όχι μόνον το Σαββατοκύριακο, αλλά και την αργία της 25ης Μαρτίου. Το ίδιο καταγγέλλει και ο δήμαρχος Σύμης, με την προσθήκη ότι ανάμεσα στους επισκέπτες του νησιού είναι και ιταλοί τουρίστες. Να ξέρετε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο, εάν υπάρξει δηλαδή συνωστισμός σε δρόμους, σε χωριά και νησιά, θα αποτελέσει την πρόβα για την απαγόρευση ή όχι της κυκλοφορίας.

***
Ενα… χειροκρότημα για το ΓΛΚ

Πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν τούτες τις ημέρες στα μπαλκόνια και χειροκρότησαν γιατρούς, νοσηλευτές και όλους όσοι δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, πολλοί καμαρώνουμε για την προσπάθεια των αστυνομικών, των στρατιωτικών και των λιμενικών μας που δίνουν αγώνα για να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας από τις μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, υπάρχουν στα μετόπισθεν στελέχη που υποστηρίζουν όλους τους παραπάνω. Είναι οι αφανείς ήρωες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που μεριμνούν ώστε όλοι οι προαναφερόμενοι να έχουν εγκαίρως τους πόρους για να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Τα στελέχη του ΓΛΚ είναι συνέχεια με ένα χαρτί και ένα μολύβι και ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία τι μπαίνει και τι βγαίνει από τα κρατικά ταμεία. Αυτοί οι αφανείς ήρωες κράτησαν όρθια τη χώρα στο πρώτο Μνημόνιο, μερίμνησαν να μην καταρρεύσουμε στο πρώτο εξάμηνο της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και σήμερα ξημεροβραδιάζονται (με μάσκες ή χωρίς) στο ΓΛΚ για να θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα αρωγής των πληττομένων από τον κορωνοϊό.

***
«Σκορπάτε, ρέεειιι»

Μπορεί να ειπώθηκε μόνο στα… ελληνικά και λίγες σχετικά φορές σε σχέση με το «Μένουμε σπίτι», αλλά διαδόθηκε αυτομάτως προς πάσα κατεύθυνση εδώ στην Ελλάδα και κυρίως προς τους πολίτες των τρίτων χωρών, τους επαίτες, τους αναζητούντες ναρκωτικά, τους επίδοξους επαναστάτες και κάποιους ηλικιωμένους (Ελληνες και αλλοδαπούς) που συνηθίζουν να κόβουν βόλτες τα πρωινά σε πλατείες της πρωτεύουσας.

Εδώ και μερικά 24ωρα, δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά στο αθηναϊκό κέντρο τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ εκείνων που συναντώνται τυχαία ή προγραμματισμένα σε διάφορα σημεία, ενώ μαζεύτηκαν στα σπίτια τους οι περισσότεροι. Τα εποχούμενα, σύμφωνα με επιτόπια έρευνα, περίπολα της ΕΛ.ΑΣ. τριγυρνούν σε όλες τις «εστίες δυνητικού ενδιαφέροντος». Ητοι, Μοναστηράκι, Κοτζιά, Εξάρχεια, Κολωνό, Μεταξουργείο (Αυδή), Βάθης, Βικτώρια, Αμερικής, Κολιάτσου, Αγ. Νικολάου, Αγ. Λουκά, Κυψέλης, στον Λυκαβηττό, τους λόφους Σκουζέ και Στρέφη, στους Αμπελόκηπους αλλά και πιο ψηλά, προς Γαλάτσι από τη μία και Μετς από την άλλη. Μαζί τους και οι της Δημοτικής Αστυνομίας που ναι μεν δεν έχουν αποτρεπτικές αρμοδιότητες αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια.

Οι συστάσεις δεν γίνονται με τις ντουντούκες όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Εδώ η ατομική ευθύνη σε συνάρτηση με την ατομική… τρομάρα είναι πιο αυξημένες. Χθες το πρωί για παράδειγμα στην πλατεία Κυψέλης οι 20-30 «συνήθεις ύποπτοι» της περιοχής, η πάλαι ποτέ δυναμική ομάδα του «Φλόκα» δηλαδή, βγήκαν για την καθιερωμένη βόλτα στα παγκάκια ένεκα του γενικού «λουκέτου» στη Φωκίωνος. Πέντε λεπτά αργότερα, οι δικυκλιστές φάνηκαν αίφνης να κατέρχονται από τη Φαιδριάδων. Η ιαχή του ενός κινητοποίησε απότομα τους υπολοίπους: «Σκορπάτε, ρέεεειιι».

***

Ο συνωστισμός για ένα… αντισηπτικό

Συνωστισμός μαθαίνω ότι υπάρχει στην (κατά τα άλλα άδεια) Βουλή, ειδικά στα γραφεία διαφόρων κομμάτων (καλύτερα να μην τα κατονομάσω) για το ποιος θα προλάβει το… αντισηπτικό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με εντολή του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα υπάρχει σε όλους τους χώρους του Κοινοβουλίου πρόσβαση σε αντισηπτικό υγρό. Εκείνο όμως που καταγγέλλεται είναι ότι στον δεύτερο όροφο της Βουλής το αντισηπτικό τελειώνει σε χρόνο «ντε τε». Γιατί; Δεν θέλω να υποθέσω ότι υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι που το αδειάζουν σε δικά τους μπουκαλάκια για κατανάλωση κατ’ οίκον. Οχι, τέτοια φαινόμενα δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν. Γεγονός είναι πάντως ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλή αφενός αναγκάζονται να ανανεώνουν διαρκώς το αντισηπτικό, αφετέρου ακούν και τις γκρίνιες όλων εκείνων οι οποίοι ξεμένουν για κάποιο διάστημα από αυτό.

Η όλη υπόθεση δεν είναι αστεία, διότι μαθαίνω επίσης ότι υπάρχουν εισηγήσεις να τοποθετηθεί… ασφάλεια-επιτήρηση δίπλα στα αντισηπτικά. Καταλαβαίνω πως η γραμμή που δόθηκε ήταν ότι πρέπει να επιδειχθεί φειδώ και ατομική ευθύνη. Εμένα προσωπικά η όλη ιστορία μού θυμίζει την εποχή των κεφαλαιακών περιορισμών που κάποιοι στη Βουλή μάλωναν για το ποιος θα βγάλει πρώτος χρήματα από τα ΑΤΜ που λειτουργούν μέσα στο Κοινοβούλιο. Θα συμβούλευα κάποιους κακομαθημένους να ακολουθήσουν την παρότρυνση του Προέδρου της Βουλής και να μην προκαλούν.

***

Stress tests και για τα δίκτυα

Πάγωσαν, όπως μαθαίνω, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην πρόταση της κυβέρνησης να ανοίξουν δωρεάν τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας δηλαδή ταινίες, σειρές, πλατφόρμες video streaming για όσο διάστημα «Μένουμε Σπίτι». Κι αυτό δεν οφείλεται στο ότι έχουν «καβούρια στις τσέπες», που θα το ξανασυζητήσουμε σε μια πιο ήρεμη για την κοινωνία περίοδο, αλλά στην ανησυχία ότι τα δίκτυα δεν θα αντέξουν. Κυρίως δε τα σταθερά οικιακά δίκτυα, στα οποία έχουμε όλοι επιστρέψει ελέω κορωνοϊού.

Οι προσδοκίες προσγειώθηκαν. Οι πάροχοι μοιράζουν με άνεση GBs, των οποίων ούτως ή άλλως η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί γιατί όλοι χρησιμοποιούμε το wifi του σπιτιού μας, και χρόνο ομιλίας στο κινητό. Είναι όμως φειδωλοί σε όλα τα υπόλοιπα. Ας μην ξεχνάμε ότι στον δεκάλογο ψηφιακής υπευθυνότητας, η υπ’ αριθμόν «ένα» σύσταση είναι: Αποφεύγουμε, όσο το δυνατόν, τις online υπηρεσίες ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, 09.00-18.00.

Τα δίκτυα σε όλη την Ευρώπη περνάνε τα δικά τους stress tests. Προβλήματα ήδη υπάρχουν σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία. Η ΕΕ κάλεσε μέσα στην εβδομάδα τις υπηρεσίες streaming, όπως Netflix, YouTube, Amazon, να βοηθήσουν περιορίζοντας την ανάλυση από high σε standard definition.