Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ο πρώτος τοκετός γυναίκας με κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Γιατί μέσα σε δυσκολίες γεννήθηκε η ελπίδα, όπως σχολίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας τόσο της μητέρας που φέρει τον ιό όσο και του βρέφους, που είναι το πρώτο στη χώρα που έρχεται στη ζωή από άνθρωπο που νοσεί. Μητέρα και παιδάκι έχουν καλή κλινική εικόνα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε αμέσως με την καθηγήτρια και διευθύντρια της γυναικολογικής κλινικής του Αττικόν Σοφία Καλανταρίδου για να βεβαιωθεί εάν όλα πάνε καλά τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογέννητο παιδάκι της. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι ενημερώνονται για τη γέννηση αυτή, ενώ ενημέρωση περιμένει και η διεθνής κοινότητα.

 ***

Η πτήση από το Πεκίνο που όλοι περιμένουν

 Μια πτήση cargo από το Πεκίνο περιμένουν όσοι ασχολούνται με τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι η πτήση που θα μεταφέρει μάσκες, αντισηπτικά και άλλα ιατρικά αναλώσιμα από την Κίνα. Το αεροπλάνο από το Πεκίνο αναμένεται να φθάσει το Σάββατο το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μέσα σε αυστηρά υγειονομικά μέτρα ασφαλείας. Θα ξεφορτώσει και οι μάσκες αυτές και τα υπόλοιπα ιατρικά αναλώσιμα θα κατευθυνθούν σε όλη την Ελλάδα, με πρώτα τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τα περισσότερα κρούσματα. Εφ’ εξής όλες οι πτήσεις που θα μεταφέρουν ιατρικά αναλώσιμα θα εξαιρούνται από τις απαγορεύσεις πτήσεων προς και από την Ελλάδα.

 ***

 Χώμα από τη Στρογγύλη στο γραφείο της Προέδρου

Τα πρώτα δώρα με ειδικό συμβολισμό που έλαβε τοποθέτησε ήδη στο γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για τα δώρα που της χορηγήθηκαν κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Αμυνας, μαζί με τις αναμνηστικές πλακέτες που της έδωσε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πρόκειται για μια χούφτα χώμα από την ακριτική Στρογγύλη τοποθετημένη σε ένα δοχείο και μια ελληνική σημαία η οποία υπερηφάνως κυμάτιζε μέχρι πρότινος στη Στρογγύλη. Η συγκίνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εμφανής.

***

Ολα τα μαχητικά στον αέρα του Αιγαίου

Και αφού έγινε αναφορά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έχω τούτα να σας πω: Μαθαίνω λοιπόν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα να πετούν όλα (ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας), μαχητικά και μεταγωγικά, τα αεροσκάφη στο Αιγαίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και τούτο γίνεται εφικτό, όπως ανάφερε ο υπουργός Αμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, με τις νέες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για την προμήθεια των ανταλλακτικών (όπως για παράδειγμα των Μιράζ) ή με τις συμβάσεις αναβάθμισής τους (όπως έγινε με τα F-16). Επιπλέον, το ίδιο συμβαίνει και με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, που και αυτά σε λίγο καιρό θα βρίσκονται όλα στον αέρα του Αιγαίου προστατεύοντας τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

 ***

Αναβάλλεται και ο φωτισμός της Ακρόπολης

Για πρώτη φορά έγινε (λόγω κορωνοϊού) συνεδρίαση (την Τετάρτη) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη. Δεν ήταν και τόσο εύκολο, όπως μου εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη, για τα 17 μέλη του Συμβουλίου, που τα περισσότερα δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένα με την προηγμένη τεχνολογία. Αν ληφθεί υπόψη ότι η συνεδρίαση άρχισε στις 14.00 και ολοκληρώθηκε στις 23.45 καταλαβαίνεται πόσο δύσκολο ήταν. Τι αποφασίστηκε; Πρώτον, η επιδιόρθωση των ζημιών που προκάλεσε πριν από τρία χρόνια ο σεισμός στους αρχαιολογικούς χώρους της Κω και δεύτερον, η αποκατάσταση του φωτισμού της Ακρόπολης. Επρόκειτο ο φωτισμός του Ιερού Βράχου να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, αλλά τώρα με τα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός κάπως δύσκολο το βλέπω.

***

Οι ηθοποιοί θύματα του κορωνοϊού

Να ξέρετε πάντως ότι ανάμεσα στα επαγγέλματα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό είναι και αυτό των ηθοποιών. Τα θέατρα έχουν κλείσει και δεν προβλέπεται να ανοίξουν για αυτή τη σεζόν. Συνεπώς οι ηθοποιοί μένουν άνεργοι, οι περισσότεροι έχουν ήδη απολυθεί. Μπορεί η ηθοποιός Σμαράγδα Καρύδη να απευθύνει έκκληση να βάλουν οι πλούσιοι το χέρι βαθιά στην τσέπη και να συνεισφέρουν στην ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες του κορωνοϊού, αλλά το ζήτημα των ηθοποιών, όπως και των μουσικών, το ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών που τους έχει εντάξει στις ευάλωτες ομάδες.

***

Οι πλαστικές σακούλες του Παπαδημούλη και ο Σούπερ Μάριο

Στο Διαδίκτυο έγινε ένας χαμός, παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο ευρωβουλευτής για τα ψώνια του. Ωστόσο εάν προσέξει κανείς τις φωτογραφίες αυτές που τον δείχνουν μέσα στο σουπερμάρκετ με καρότσια γεμάτα, θα διαπιστώσει ότι ο κ. Παπαδημούλης, παρότι, όπως έλεγε, παρήγγειλε από πριν τα ψώνια, φαίνεται πως είναι φαν της πλαστικής σακούλας. Δεν υπάρχουν, τουλάχιστον δεν φαίνονται, στα καρότσια του σακούλες πολλαπλής χρήσεως, παρά μόνον πλαστικές σακούλες, που βεβαίως δεν είναι δωρεάν για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτό όμως που προφανώς δεν υπολόγισε ο κ. Παπαδημούλης είναι τούτο: Δεν περίμενε να βρεθεί την ίδια ώρα και την ίδια μέρα στο σουπερμάρκετ ένας ψηφοφόρος του (ψηφίζει χρόνια τώρα, όπως μου έλεγε, ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος βλέποντάς τον να μαζεύει τα χαρτιά υγείας (και άλλα ψώνια) αγανάκτησε ο άνθρωπος και τον έβγαλε φωτογραφία με το κινητό. Φωτογραφίες με την εικόνα του κ. Παπαδημούλη με τα καρότσια γεμάτα με ψώνια έφτασαν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Εις εκ των ευρωβουλευτών (όχι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων) ανάρτησε στο Διαδίκτυο μία φωτογραφία του Mario Draghi σε σουπερμάρκετ της Ιταλίας, τώρα στην εποχή του κορωνοϊού. Χωρίς να έχει συνοδό αστυνομικό να του κουβαλάει τα ψώνια, ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ αγόρασε δύο πραγματάκια και τα μετέφερε μέσα σε ένα καλαθάκι πολλαπλών χρήσεων.