Ισως δεν έχει ξανασυμβεί με κυβερνητική απόφαση να κλείσουν οι εκκλησίες και να ανασταλούν οι λειτουργίες όλων των δογμάτων στη χώρα. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μέρες. Και να που μπορεί να κάνουμε Πάσχα χωρίς λειτουργία στις εκκλησίες. Ούτε επί τουρκοκρατίας, μου έλεγαν, έκλεισαν οι εκκλησίες.

Μόνον ο Κώστας Σημίτης στάθηκε απέναντι στους παπάδες, αλλά δεν έκλεισαν οι εκκλησίες. Και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την Εκκλησία είχαν διακομματική συναίνεση.

Επίσης, η απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει τα σύνορα στον Εβρο και να θωρακίσει τη χώρα από μια υβριδική εισβολή από την Τουρκία δείχνει αποφασιστικότητα.

Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού που αποδείχθηκε υποδειγματική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) τα πήρε όλα πάνω του και με συνεχή  μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου θα ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες. Κάθε φορά, κάθε εβδομάδα που θα απαιτούνται πρωθυπουργική ενημέρωση και παρέμβαση.

***

 Μεγάλη Παρασκευή χωρίς Ανάσταση

«Χαίρε η κλείς της Χριστού βασιλείας,

χαίρε ελπίς ἀγαθώ αιωνίων.

Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε».

Στην εποχή του κορωνοϊού είναι δύσκολο να παραστεί κανείς στη λειτουργία των Χαιρετισμών. Βλέπετε, με την κυβερνητική απόφαση ανεστάλη έως τις 30 Μαρτίου η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και την ατομική προσευχή.

Οπότε εφέτος οι πιο πάνω στίχοι του Ακάθιστου Υμνου θα ακουστούν λιγότερο από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.

Οπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε πολιτικός της κυβερνητικής παράταξης με βαθιά γνώση των θρησκευτικών πραγμάτων, «εφέτος θα επιτρέψουμε τη Μεγάλη Παρασκευή και θα απαγορέψουμε την Ανάσταση».

***

Η ανθυπολοχαγός Ελισάβετ Νιώτη

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφού με βάση το Σύνταγμα άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και η πρώτη γυναίκα αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Εστειλε μήνυμα στήριξης στις Ενοπλες Δυνάμεις, λέγοντας ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη. Υποσχέθηκε ότι μόλις το επιτρέψουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η χώρα, θα επισκεφθεί τον Εβρο. Μετά την ενημέρωση που της έγινε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με την ανθυπολοχαγό Ελισάβετ Νιώτη, η οποία υπηρετεί στο φυλάκιο στις Καστανιές, στον Εβρο.

***

Μόνος, εμπύρετος και σε θάλαμο αρνητικής πίεσης

Απομονωμένος, εμπύρετος σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας βρίσκεται ο γιατρός βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ο οποίος έχει διαπιστωθεί με κορωνοϊό: «Μόνος, σε ένα δωμάτιο χωρίς να έρχομαι σε επαφή με κανέναν, στην πτέρυγα των λοιμώξεων, είμαι με μοναδική διέξοδο προς τον έξω κόσμο το κινητό μου τηλέφωνο» λέει με εμφανή τα συμπτώματα ανησυχίας στα λόγια του ο κ. Κέλλας, ο πρώτος βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που προσεβλήθη από τον κορωνοϊό: «Και το τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει. Μου τηλεφώνησαν οι πάντες, σχεδόν όλη η κυβέρνηση, ο Σαμαράς, όλοι οι βουλευτές, ο Αδωνις Γεωργιάδης μού τηλεφωνεί τρεις φορές την ημέρα, με συγκινούν τα μηνύματά τους, θέλουν να μάθουν για την πορεία της υγείας μου» αναφέρει για να τονίσει ότι του έκαναν και αξονική τομογραφία και δεν διαπιστώθηκε ότι πάσχει από πνευμονία, αλλά ανησυχεί.

***

 Οπου πέρασε ο βουλευτής έγινε απολύμανση

Πέρα από τα τηλεφωνήματα συμπαράστασης, ο κ. Κέλλας έκανε και αυτός τηλεφωνήματα σε όσους ήρθε σε επαφή. Τηλεφώνησε στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον οποίο είχε επισκεφθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και στον κ. Σκρέκα, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επίσης επισκέφθηκε. Ο Μάκης Βορίδης μόλις το έμαθε έδωσε εντολή να απολυμανθεί ολόκληρο το υπουργείο, ενώ ιχνηλατώνται και οι επαφές (και ήταν πολλές) που έκανε ο κ. Κέλλας στη Λάρισα (παρέστη σε παρουσίαση βιβλίου, φωτογραφήθηκε με πολίτες και ψηφοφόρους του, πήγε σε νοσοκομείο). Ολοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του άρχισαν να κάνουν τα προβλεπόμενα τεστ.

***

Προληπτική καραντίνα σε γαλάζιους βουλευτές

Το γεγονός ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ο Χρήστος Κέλλας προκάλεσε ανησυχία σε ολόκληρη τη Βουλή. Ο γιατρός του Κοινοβουλίου Γιάννης Μητρόπουλος τηλεφώνησε σε όλους του βουλευτές που έτυχε να βρίσκονταν κοντά στον κ. Κέλλα την περασμένη εβδομάδα και τους έβαλε όλους σε καραντίνα: «Καλόν θα είναι να μείνετε στο σπίτι σας για 14 ημέρες» τους έλεγε. Και δεν ήταν λίγοι. Καμιά πενηνταριά. Ηδη ένας-ένας (και μία-μία) οι βουλευτές, όπως για παράδειγμα ο Χρ. Μπουκώρος (Μαγνησίας), δήλωναν στα σόσιαλ μίντια ότι βρέθηκαν σε εθελοντική καραντίνα («εθελοντική» τρόπος τού λέγειν).

***

Και τηλεϊατρική στη Λάρισα

Δείτε τώρα τι συνέβη στη Λάρισα, όπου ο κ. Κέλλας (το πρώτο κρούσμα στην πόλη) κυκλοφόρησε αρκετά προτού κλειστεί στο σπίτι του και εν συνεχεία στο νοσοκομείο. Δεκάδες συμπολίτες του έτρεξαν για τεστ. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός παρέχει δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής κατά του κορωνοϊού για όλους τους θεσσαλούς πολίτες.

Το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι» γίνεται πράξη με τη βοήθεια του Smart Thessaly. Ενα εργαλείο του μέλλοντος που σχεδιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εδώ και 8 μήνες. «Θέτουμε στην υπηρεσία όλων των Θεσσαλών», λέει ο Κ. Αγοραστός, «την τηλεϊατρική, με την παροχή ιατρικής συμβουλευτικής και καθοδήγησης από το σπίτι. Αναχαιτίζουμε τη διασπορά του κορωνοϊού, κρατάμε τους πολίτες μακριά από άσκοπες μετακινήσεις» λέει ο περιφερειάρχης.

Επιπλέον, έδωσε ένα πλήρες πρόγραμμα για μαθήματα (μαθητών) από το σπίτι. Είναι πλήρως εικονογραφημένο και η πλοήγηση είναι σχεδιασμένη συμβολικά. Περιέχει ασκήσεις μαθηματικών καλύπτοντας όλη τη θεματολογία του νηπιαγωγείου, πλήρη εγκυκλοπαίδεια του περιβάλλοντος, παζλ, ζωγραφική και φύλλα εργασίας προς εκτύπωση. Διαθέτει σύστημα εξατομικευμένης προόδου και προσαρμόζεται στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και συνοδευτικές πολυμεσικές εφαρμογές (βίντεο, εικόνα, ήχο).