Οι πιο παρατηρητικοί στην οδό Κατεχάκη πρόσεξαν το πρωί της Παρασκευής δύο μαύρα θηριώδη τζιπ με φιμέ τζάμια και με συνοδεία περιπολικών να εισέρχονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Λίγη ώρα νωρίτερα στο υπουργείο εισερχόταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία) και το ερώτημα που υπήρξε είχε να κάνει με το ποιοι ήταν οι πρωινοί επισκέπτες στο Πεντάγωνο, ποιον συνάντησαν και τι ήθελαν.

Την ώρα μάλιστα που το πρωί της Παρασκευής η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν τεταμένη, με τους τούρκους στρατοφύλακες να ανεβάζουν επίπεδο προκλήσεων, καθώς αντί να δίνουν στους πρόσφυγες τα χημικά να τα πετάξουν τα πετούσαν οι ίδιοι απευθείας στους έλληνες αστυνομικούς που φυλάνε τα σύνορα.

***

Ο υπουργός Αμυνας πάει Ουάσιγκτον

Οι δύο πρωινοί επισκέπτες του Πενταγώνου, όπως μου εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν ήταν άλλοι από τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ. Οι δύο Αμερικανοί επρόκειτο να ταξιδεύσουν αμέσως μετά για την Αλεξανδρούπολη, καθώς ενδιαφέρονται σφοδρά για το λιμάνι της πόλης, και πέρασαν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να συζητήσουν τις εξελίξεις στα σύνορα, αλλά και με την ευκαιρία να προετοιμάσουν την επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στις 5 Μαΐου στην Ουάσιγκτον. Θα πείτε, από τώρα θέλησαν να προετοιμάσουν μια επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο; Ναι, γιατί, όπως έμαθα, τα θέματα που θα συζητηθούν στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στους δυο υπουργούς θα είναι αρκετά και κυρίως θα καλύπτουν τα εξοπλιστικά, είτε από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού είτε καινούργια.

***

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έχασε βεβαίως την ευκαιρία και ενημέρωσε τους αμερικανούς συνομιλητές του για τα όσα συμβαίνουν στον Εβρο. Επανέλαβε συγκεκριμένα αυτά που είπε την Πέμπτη στη Σύνοδο υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ, ότι «θέλουμε τη βοήθειά σας, αλλά είτε μας βοηθήσετε είτε όχι, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης». Απ’ ό,τι μου είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Πάλμερ είπε ότι μίλησε με τους Τούρκους και τους τόνισε πως δεν λύνονται έτσι τα θέματα.

***

Η Προεδρική Φρουρά πάει Νέα Υόρκη

Προτού επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας, θα προηγηθεί η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο (στις 18 Μαρτίου) αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, ενός αγήματος της Προεδρικής Φρουράς και ενός μέλους της κυβέρνησης. Θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να τιμήσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Υπενθυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τραμπ πολλές φορές αναφέρθηκε στην Ελλάδα, πόσο αγαπά τους Ελληνες, πόσο εκτιμά τις ικανότητες των Ελλήνων και τόσα άλλα. Αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα πει τώρα για την Ελλάδα, αφού τα πρώτα δείγματα για την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της τα έχει δηλώσει προσφάτως: «Εξαιρετικός ηγέτης ο κ. Μητσοτάκης, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Ποιοι βουλευτές όμως θα είναι οι τυχεροί που θα πάνε στον Λευκό Οίκο;

 ***

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από βουλευτές, πλην όμως αποφασίστηκε να πάνε μόνο δύο. Ενας από τη ΝΔ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη ΝΔ αποφασίστηκε, μαθαίνω, ότι θα πάει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα έχει ενδιαφέρον εάν θα πάει και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Να δω δηλαδή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δίπλα στον Τραμπ και να τον θαυμάσω.

***

Ο Τασούλας και η ομορφιά της… ασπίδας του Αχιλλέα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, στην επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του Συμβουλίου της Ευρώπης, στέκεται σε μια φράση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν, που είπε μεταξύ άλλων «ευχαριστώ την Ελλάδα γιατί έγινε αυτούς τους καιρούς η ευρωπαϊκή μας ασπίδα». Μίλησε στα αγγλικά, μόνο που τη λέξη «ασπίδα» την είπε στα ελληνικά. Και ο κ. Τασούλας εξήγησε: «Στην περίφημη Ιλιάδα του Ομήρου η πιο εντυπωσιακή περιγραφή δεν επιφυλάσσεται για άνθρωπο ή για τόπο, αλλά για μια ασπίδα! Εκατόν σαράντα στίχοι του Ομήρου είναι αφιερωμένοι στην ομορφιά της ασπίδας του Αχιλλέα που πάνω της είχε χαραγμένα τη γη και τον ουρανό, και τη θάλασσα, και τον ήλιο, και το φεγγάρι, και στιγμιότυπα κυρίως της ειρηνικής ζωής. Η σημασία της ασπίδας έγκειται ακριβώς σε αυτό. Να προασπίζεται την ειρήνη και την ασφάλεια, ώστε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον να βρίσκουν προστασία τα πολύτιμα ανθρώπινα δικαιώματα».

***

Ο Μητσοτάκης και ο χαιρετισμός με τις… γροθιές

Εάν δεν δώσει το καλό παράδειγμα ο Πρωθυπουργός, τότε ποιος θα το δώσει; Και εξηγούμαι: τη σύσταση να αποφεύγονται οι χειραψίες λόγω του κορωνοϊού ακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντριου ΜακΝτάουελ ακολούθησαν τις συστάσεις πρόληψης για τον κορωνοϊό και δεν αντάλλαξαν χειραψία κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες προτίμησαν να ενώσουν τις γροθιές τους, σε μiα κίνηση α λα ΝΒΑ ή να χαιρετηθούν με τους αγκώνες τους.

***

Μια διδακτική ιστορία

Είναι σημαντικό για μια χώρα να γνωρίζει τους φίλους και για αυτό θα σας πω μια ιστορία. Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας έλαβε πρόσφατα με ταχυδρομείο την έκθεση «Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης: Ενας μακροχρόνιος αγώνας για δικαιώματα και αναγνώριση». Η έκθεση συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομάδα για την Αναγνώριση των Μειονοτήτων και αναπαράγει όλα τα επιχειρήματα της Αγκυρας. Ξέρετε όμως τι έκανε η διεύθυνση του Μουσείου; Επέστρεψε την έκθεση στον αποστολέα με την επισήμανση ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται σε «μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» και ζήτησε να μην ξανασταλεί τέτοιου είδους επιστολή. Συμπέρασμα; Η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία έχει πλέον πολύ στέρεες βάσεις.