Σε αρνητικό πρωταγωνιστή των ημερών αναδεικνύεται ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης (φωτογραφία), μετά τις χυδαιότητες που εκστόμισε εναντίον του Πρωθυπουργού, με αφορμή τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε Χίο και Λέσβο.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον κ. Μουτζούρη «γραφικό και αδίστακτο», αποκλείοντάς τον από τη συνάντηση που θα είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βορείου Αιγαίου.

***

Ολη την ημέρα μετά την αποκάλυψη της χυδαίας χειρονομίας, ο περιφερειάρχης αρνιόταν να ζητήσει συγγνώμη και συνεχώς επανελάμβανε πως είναι εκλεγμένος, ενώ προσέβαλε και τον Γ. Κουμουτσάκο λέγοντάς του ότι αποτελεί «διακοσμητικό στοιχείο». Και όλα αυτά επειδή, όπως έλεγε, ήταν αντίθετος με τη δημιουργία κλειστών κέντρων.

***

Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί στην ιδέα της δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής για πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους νησιώτες ότι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα θα οδηγήσουν στο οριστικό «λουκέτο» τη Μόρια και τις προβληματικές δομές, και στην πολυπόθητη αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

***

Εντύπωση όμως προκαλεί, όπως διαβάζω στο site των Παραπολιτικών, το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης είναι στα «κάγκελα», αν και ο ίδιος ζητούσε από τον Νοέμβριο κλειστές δομές σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με αίτημα το οποίο εισηγήθηκε ο ίδιος από τον Νοέμβριο του 2019, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Περιφέρεια: «Διεκδικούμε (με βάσιμες ελπίδες) για τη Λέσβο τη δημιουργία μιας ΚΛΕΙΣΤΗΣ δομής για περιορισμένο αριθμό μεταναστών σε θέση εκτός κατοικημένων περιοχών με ταυτόχρονη πλήρη εκκένωση του ΚΥΤ Μόριας και κατανομή των υπολοίπων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ίδιο και για τη Χίο και τη Σάμο» έγραφε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο περφερειάρχης στις 6 Νοεμβρίου.

***

«Παραιτήσου από… άνθρωπος» φώναζαν στον Μηταράκη

Εμφάνιση στη Βουλή έκανε για λίγο την Πέμπτη το πρωί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τους βουλευτές της ΝΔ. Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ούτε καν του έδωσαν σημασία. Οι ερωτήσεις των γαλάζιων βουλευτών του τύπου «πότε θα λειτουργήσουν τα κλειστά κέντρα» και «γιατί να μην είναι τελείως κλειστά κέντρα όπως οι φυλακές» έπεφταν βροχή, με τον κ. Μηταράκη να απαντά σε όλες, λέγοντας πως δεν μπορεί τα κέντρα να είναι κλειστά καθ’ ότι η χώρα μας δεσμεύεται από διεθνείς συνθήκες. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε να μην τα ξαναπούν οι βουλευτές «κλειστά κέντρα» αλλά «κέντρα ελεγχόμενης διακίνησης», επισημαίνοντας πως έτσι είναι το σωστό.

Αφού μπήκε ο όρος σε σωστές βάσεις, με τη βοήθεια του κ. Καλαφάτη ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μουτζούρη, ο οποίος του εξέφρασε, όπως είπε, το παράπονό του επειδή ο Πρωθυπουργός τού μίλησε… απότομα. Δηλαδή πώς ήθελε να του μιλήσει μετά την αισχρή χειρονομία που έκανε; Αλλά το πρόβλημα για τον κ. Μηταράκη δεν είναι ο Μουτζούρης ούτε τα κλειστά κέντρα. Είναι, όπως είπε, οι ψηφοφόροι του στη Χίο: «Μου λένε παραιτήσου, παραιτήσου από βουλευτής, παραιτήσου από υπουργός, παραιτήσου από άνθρωπος, μετακόμισε, σε άλλη χώρα ή καλύτερα μετακόμισε σε άλλον πλανήτη».

***

Κι αν καταγραφεί κρούσμα σε πρόσφυγες και μετανάστες;

Πάντως ένα από τα θέματα που συζητούσαν οι βουλευτές της ΝΔ με τον Νότη Μηταράκη ήταν και τούτο (σας το μεταφέρω όπως ακριβώς το άκουσα):

Η μεγάλη ανησυχία εστιάζεται στο ενδεχόμενο καταγραφής κρούσματος της νόσου του κορωνοϊού σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει από τις αρχές του μήνα στα νησιά, στα βόρεια σύνορα και στην ενδοχώρα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 2.500 άτομα, ενώ οι επαφές τους είτε στα hotspots είτε σε άλλες δομές είναι άγνωστες. Το ανησυχητικό είναι ότι εκ των – καταγεγραμμένων τουλάχιστον – Αφγανών, Πακιστανών κ.λπ. που περνούν με τα «καραβάνια» από το Ιράν για να καταλήξουν στα τουρκικά παράλια, κανείς δεν έχει απευθυνθεί σε νοσοκομείο, δεν υπάρχει ενημέρωση πως κάτι τέτοιο συνέβη, ή έστω μια υποτυπώδης εξέταση στα ιδιωτικά ιατρεία των ΜΚΟ. Το θέμα εξετάστηκε σοβαρά σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις των αστυνομικών επιτελών αλλά δεν έχει προκύψει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας. Οπως λένε από την ΕΛ.ΑΣ., «εκατοντάδες μετανάστες δεν διαθέτουν ούτε χαρτιά ούτε το παραμικρό στοιχείο που να δικαιολογεί προσφυγικό προφίλ. Κι έτσι, αν πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο να εξεταστούν, θα συλληφθούν και θα απελαθούν». Ουδείς θέλει να σκεφτεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν εντοπιστεί φορέας ή ασθενής με κορωνοϊό σε πολυπληθή καταυλισμό.

***

Αλλωστε και ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο κανονισμό της ΕΕ για τη δημόσια υγεία, ενώ για αναβάθμιση της ανάσχεσης στα σύνορα μίλησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

***

Ο κορωνοϊός ταξιδεύει με business class

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, δεν έχει ακόμη καταγραφεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού μεταφερόμενο με σαπιοβάρκες και με φουσκωτά των μεταναστών/προσφύγων. Αλλά ταξιδεύει με την business class των ακριβών αεροπορικών εταιρειών.

***

Ειδικός χώρος απομόνωσης στο 401 ΣΝ

Εκτακτα μέτρα άρχισαν να λαμβάνονται και στις Ενοπλες Δυνάμεις με στόχο τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Μαθαίνω ότι πέρα από την ενημέρωση που θα παρέχεται προς όλα τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος απομόνωσης στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο (στην Κατεχάκη) σε περίπτωση που νοσήσει στρατιωτικός ή ακόμα αστυνομικός.

***

Εκτακτα μέτρα και στη Βουλή

Εκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό λαμβάνει και το ελληνικό Κοινοβούλιο. Στα μέτρα που λαμβάνονται ήδη περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των στέρεων σαπουνιών από όλες τις τουαλέτες της Βουλής και η αντικατάστασή τους με υγρά κρεμοσάπουνα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού με αυτόν τον τρόπο, ενώ το προσεχές διάστημα θα διαμορφωθεί δίπλα στο φυλάκιο επί της Βασ. Σοφίας ειδικός χώρος για τη μεταφορά και εξέταση πιθανού κρούσματος με συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, έναντι μιας εξέτασης στο ιατρείο της Βουλής.

***

Ο Παυλόπουλος αποχαιρετά και δίνει παράσημα

Αρχισε τα αποχαιρετιστήρια γεύματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, αφού σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου, λήγει η θητεία του. Ετσι την Πέμπτη προσκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ένα γεύμα που διοργάνωσε ο διευθυντής του στρατιωτικού του γραφείου, αντιπτέραρχος Πρεζεράκος. Το γεύμα που ετοίμασε ο σεφ Στέφανος του Προεδρικού περιελάβανε μοσχάρι κοκκινιστό. Την Παρασκευή θα δώσει και τα τελευταία παράσημα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα απονείμει τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο και στον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ.