Ισως να το έχετε πληροφορηθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) είχε συνάντηση με τους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών. Αυτό που όμως δεν γνωρίζετε είναι τι τους είπε: Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν τους ζήτησε τίποτα, ούτε πώς να μεταδίδουν την είδηση, ούτε βεβαίως να αποκρύπτουν ειδήσεις. Τέτοια πράγματα δεν ζήτησε. Απλώς η συνάντηση έγινε για να καταγραφεί η γνώμη του και η γνώμη της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό και για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Και στα δύο ζητήματα η θέση του ιδίου ήταν ότι πρέπει να κρατηθεί ψύχραιμη στάση, ότι για τον μεν κορωνοϊό η προετοιμασία ήταν επαρκής, και όσον αφορά το Μεταναστευτικό ότι γίνεται και για το καλό των κατοίκων των νησιών. Οι περισσότεροι από τους διευθυντές είδαν θετικά την ενημέρωση που τους έγινε από τον Πρωθυπουργό. Καλύτερα να μη σας πω πώς χαρακτηρίστηκε σε αυτή τη συνάντηση ο τοπικός άρχοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλύτερα, γιατί εάν σας πω, δεν θα αποφύγω την αγωγή, ή ακόμη και τη μήνυση…

***

Δεν φοβόμαστε – ενημερωνόμαστε

Πάντως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στις περιπτώσεις του κορωνοϊού (και μετά το κρούσμα που εκδηλώθηκε και στη χώρα μας) να διατηρείται η ψυχραιμία και να καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επιβραδυνθεί η διείσδυσή του σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα της Τετάρτης η κυβέρνηση φάνηκε έτοιμη στα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ετοίμασε βιντεάκι με τίτλο «δεν φοβόμαστε – ενημερωνόμαστε».

***

Η μούχλα του χειμώνα

 

Ο νομπελίστας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο βιβλίο αριστούργημα «Εκατό χρόνια μοναξιά» καταγράφει κάποια στιγμή την παθογένεια της νοσηρής υγρασίας της Καρθαγένης. Και η υγρασία ήταν τόσο έντονη που τα σκουλήκια αιωρούνταν, όπως έγραψε. Ετσι ίσως η καλύτερη λύση για να εκδιωχθεί η υγρασία είναι τα ανοιχτά παράθυρα στα σπίτια και στους χώρους εργασίας. Να εισέλθει φρέσκος αέρας, να απομακρύνει την υγρασία, να διώξει τη νοσηρή μούχλα του χειμώνα.

 

***

Πώς αντιμετώπισαν οι βουλευτές τον κορωνοϊό

 

Εντύπωση πάντως μου έκανε ότι οι βουλευτές αντιμετώπισαν με μπόλικη δόση χιούμορ την έλευση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Μεσούσης της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και των αποκαλύψεων στην προανακριτική επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο, σχημάτισαν πηγαδάκια και άρχισαν να διακωμωδούν τον… κορωνοϊό. Τι έλεγαν; Σας τα μεταφέρω ευθύς αμέσως: Βουλευτής από την περιφέρεια συμβούλευε τους συναδέλφους του αντί να τρέχουν στα φαρμακεία να αγοράζουν μάσκες, να τρώνε… σκόρδο. Δεν ωφελεί, τους έλεγε, «αλλά εάν φάτε πέντε σκελίδες, δεν θα σας πλησιάζει κανείς σε απόσταση πέντε μέτρων». Ενας άλλος, ο ποδηλάτης Γιώργος Αμυράς (βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων), έλεγε στους βουλευτές ότι υπάρχουν και άλλες μάσκες, αυτές των ποδηλατιστών. Στοιχίζουν κάτι παραπάνω (περίπου 20 ευρώ), αλλά ακόμη δεν έχουν εξαντληθεί και διαρκούν έξι μήνες. Ενας τρίτος (ίσως με το περισσότερο χιούμορ) έλεγε ότι ένα από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση μάλιστα, είναι να κλείσει το… μετρό της Θεσσαλονίκης για να προφυλάξει τη συμπρωτεύουσα από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

***

Αύξηση της κατανάλωσης στα σουπερμάρκετ

Για να σοβαρευτούμε, σας πληροφορώ ότι την Τρίτη, προτού ακόμα εκδηλωθεί (και ανακοινωθεί) το κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, τα σουπερμάρκετ… αναστέναξαν. Σύμφωνα με στοιχεία, υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης κατά 25%. Αδειασαν δηλαδή ορισμένα ράφια, από μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες κ.τ.λ. Δεν ξέρω τι συνέβη την Τετάρτη, θα μάθω και θα σας πληροφορήσω αύριο. Αλλά εκεί που γίνεται ο χαμός είναι με τις μάσκες. Εχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία και τώρα οι καταναλωτές πήγαν να τις βρουν στα βαφεία. Αλλωστε με πληροφορούν ότι οι μάσκες πέρασαν στην αντίπερα όχθη, στη μαύρη αγορά. Ακουσα για 50 ευρώ το πακέτο. Το απόγευμα της Τετάρτης έκαναν την εμφάνισή τους και τηλεοπτικές διαφημίσεις για… μάσκες. Διαφήμιζαν βαμβακερές μάσκες στην τιμή των 10 ευρώ εκάστη!

 

***

Η σύσταση συμμορίας και οι δύο υπουργοί

Αυτό το «σύσταση συμμορίας» που είπε ο Σάμπυ Μιωνής στην αρχή της κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή προκάλεσε ορισμένες «αναταράξεις» ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Ηταν τόσο μεγάλες οι «αναταράξεις» που ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου αποχώρησε από την αίθουσα, κατευθύνθηκε στο εντευκτήριο βουλευτών που εκείνη την ώρα έπιναν αμέριμνοι τον καφέ τους βουλευτές της ΝΔ και τους εξιστόρησε τι ακριβώς είχε έως εκείνη την ώρα συμβεί με τους Συριζαίους βουλευτές της προανακριτικής, αλλά και με τον επιχειρηματία μάρτυρα: «Ελεγα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι αργά τώρα για δάκρυα και κυρίως στον Ραγκούση» είπε γελώντας στους βουλευτές της ΝΔ.

***

Ωστόσο είναι γεγονός (το παραδέχθηκε ακόμα και ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος) ότι δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου με επιχειρηματία για… εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις. Και δεν ήταν όποιοι κι όποιοι υπουργοί, αλλά κορυφαίοι: Το Νο2 (τότε) της κυβέρνησης Νίκος Παππάς και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Δ. Παπαγγελόπουλος, συζητούσαν στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, εκεί όπου ήταν το γραφείο του Νίκου Παππά, για υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αλλά δεν ήταν μονάχα αυτό…

***

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κατέθεσε και κάτι άλλο. Εκανε λόγο για απόπειρα εκβίασης και για σύσταση οργάνωσης και δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κάτι που, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, «ενισχύει την πεποίθηση περί ύπαρξης παραδικαστικού/παρακρατικού κυκλώματος που λειτουργούσε στη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα».

***

Ο Αλιάγας στη… Βουλή

 

Στις 12 Μαρτίου στις 2 μ.μ. έχει προσκληθεί στη Βουλή στην αίθουσα Γερουσίας, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, ο Νίκος Αλιάγας. Μαζί του έχει προσκληθεί και η Σέτα Θεοδωρίδου, η οποία είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Παρισιού και περιχώρων. Ο κ. Αλιάγας αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση της Βουλής των Ελλήνων και θα μιλήσει για το Μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ η κυρία Θεοδωρίδου θα περιγράψει τις δραστηριότητες αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής κοινότητας στη γαλλική πρωτεύουσα.