Τις πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης στο Βόρειο Αιγαίο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι θα υπάρξει μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου, γιατί ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο».

Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη στον Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του υπουργού προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε να αποσυρθούν οι τέσσερις διμοιρίες από τις 12 συνολικά που έχουν μεταφερθεί στα νησιά σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή την απόφαση ύστερα από τον ξεσηκωμό των νησιωτών και τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία που διέμεναν οι αστυνομικοί.

Την Πέμπτη θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των τριών νησιών όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο.

«Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα.

Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αστυνομικοί πολιορκούνται από κατοίκους

Αστυνομικοί που αποχώρησαν από τα μέτωπα της Καράβας και του Διαβολορέματος, κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παραμένουν αποκλεισμένοι.

Μέσα στο στρατόπεδο βρίσκονται εγκλωβισμένες 6 διμοιρίες ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στην είσοδο του στρατοπέδου, ενώ έχουν φτιάξει και οδοφράγματα γύρω από αυτό.

Έξαλλοι οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ

Στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, ζητώντας από την ηγεσία να αποσυρθούν άμεσα οι διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από Μυτιλήνη και Χίο.

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. διαμαρτυρήθηκαν έντονα για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον των συναδέλφων τους, με αποκορύφωμα –όπως λένε- την εισβολή κατοίκων της Χίου στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν άντρες της ΥΜΕΤ.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

«Απαιτούμε άμεσα να αποσυρθούν οι δυνάμεις. Αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ και της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών θα μεταβεί τα χαράματα στην Χίο και στη Λέσβο προκειμένου να απαιτήσουν την επιστροφή των συναδέλφων πίσω. Δεν θα φύγουμε μέχρι τούτο να γίνει πράξη», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, που κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: «Εκφράζουμε, την έντονη διαμαρτυρία μας και ζητάμε από την πολιτεία, να σταματήσει να εκθέτει την Ελληνική Αστυνομία, τη μια για το «μεταναστευτικό» και το «πανεπιστημιακό άσυλο», την άλλη για τη διεξαγωγή συνεδρίων και την ψήφιση νομοσχεδίων και, όπως όλα δείχνουν, προσεχώς με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Τόσο οι αιφνίδιες επιχειρήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η κατακραυγή που προκαλούν, όσο και οι άστοχες – απερίσκεπτες ενέργειες μεμονωμένων ατόμων, ενστόλων και μη, στην Αθήνα, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλικού της αστυνομίας προς τον πολίτη και την κοινωνία. Απεναντίας, στρώνουν το έδαφος για τη διεύρυνση του χάσματος με την κοινωνία, απαξιώνοντας την αστυνομία και αφήνοντας απροστάτευτους τους συναδέλφους μας, σε άδικες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα, επιθέσεις».

Άγριος ξυλοδαρμός ανδρών των ΜΑΤ

Βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και δείχνει κατοίκους στη Χίο να μπουκάρουν σε ξενοδοχείο όπου μένουν αστυνομικοί και να τους χτυπούν, ακόμη κι αν είναι ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Ειδικότερα, στο βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Αλήθεια Χίου» φαίνονται κάτοικοι να μπαίνουν στο δωμάτιο ξενοδοχείου και να ξυλοκοπούν άνδρα των ΜΑΤ.

Στη συνέχεια η ίδια ομάδα λιντσάρει δεύτερο άνδρα των ΜΑΤ ενώ στη συνέχεια πετούν ρούχα και προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών από τα δωμάτια.