Καφέ φίλτρου, χυμό πορτοκάλι, βουτήματα βουτύρου και νερό σε γυάλινη κανάτα περιελάμβανε το πρωινό εργασίας που προσέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ (φωτογραφία) κατά τη συνεργασία που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση δεν έγινε στην Αίθουσα «Παπαληγούρα», δηλαδή στην αίθουσα συσκέψεων του έκτου ορόφου του υπουργείου η οποία διακοσμείται από τα πορτρέτα όλων των υπουργών, αλλά ακριβώς δίπλα, στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα.

Καταλαβαίνω πως ο διάκοσμος της «Παπαληγούρα» πέφτει κάπως βαρύς για πρωινές συναντήσεις. Και μάλλον ο κ. Σταϊκούρας έπραξε καλά που προτίμησε το τραπέζι συσκέψεων του γραφείου του για τη συνάντηση.

***

Στο ζουμί τώρα. Ο Μπρουνό Λε Μερ στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έδειξε ανήσυχος για τον κορωνοϊό και ειδικά για τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η ανησυχία του ήταν τέτοια που έδινε την αίσθηση πως ανέμενε σύντομα το πρώτο κρούσμα επί γαλλικού εδάφους. Στα αμιγώς δικά μας… ο γάλλος υπουργός Οικονομικών έδειξε να υποστηρίζει τον συνυπολογισμό του κόστους του Προσφυγικού στα δημόσια οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SΜPs, όπως άλλωστε και τις προσπάθειες για βελτίωση του δημοσιονομικού χώρου. Θα έλεγε κανείς πως η Γαλλία μάς έχει δώσει «carte blanche» στα δημοσιονομικά. Απομένει το ίδιο να κάνει και η Γερμανία.

***

Τώρα μεταξύ μας. Ερχεται κοτζάμ γάλλος υπουργός στο υπουργείο Οικονομικών και του σερβίρουν νερό σε κανάτα; Ακόμα και εμφιαλωμένο να ήταν το νερό, ε, δεν το βάζεις σε κανάτα. Το προσφέρεις εμφιαλωμένο, έτσι να φαίνεται, τώρα μάλιστα που υπάρχει ο φόβος του κορωνοϊού.

***

Πώς καληνύχτισαν τον… Σαράφη

Τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που πήγαν στη ΓΑΔΑ για να εξετάσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» προσπάθησαν (δηλαδή αυτοί που προσπάθησαν ήταν τα μέλη της πλειοψηφίας) πολλές φορές να τον κάνουν να προδώσει μόνος του την ταυτότητά του. Για παράδειγμα, τον καλησπέρισαν ως «Μάξιμο Σαράφη» και τον καληνύχτισαν ως Φιλίστορα Δεστεμπασίδη: «Δεν είμαι ο Δεστεμπασίδης» επέμεινε ως την τελευταία στιγμή, ακόμα και όταν τον καληνύχτισαν τα μέλη της επιτροπής με αυτό το όνομα. Αλλά ένα μέλος της Επιτροπής (μου λένε πως ήταν ο Κεγκέρογλου), ίσως το πιο παρατηρητικό, εντόπισε κάτι άλλο. Οτι ο προστατευόμενος μάρτυρας είχε… συχνουρία. Και ιδού τι έλεγε σε πηγαδάκι βουλευτών στη Βουλή: «Πέντε φορές ζήτησε στη ΓΑΔΑ να πάει στην τουαλέτα, ενώ όταν εξετάζαμε τον μάρτυρα Δεστεμπασίδη είχε και αυτός συχνουρία, ζήτησε και πήγε επτά φορές στην τουαλέτα». Βγάλτε λοιπόν τα συμπεράσματά σας.

***

Πώς είναι όταν εισπνέεις ήλιον…

Στις συνθήκες υπό τις οποίες εξετάστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρθηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6.

***

Οπως είπε, υπήρχε ένα μεγάλο τραπέζι συνεδριάσεων σε έναν χώρο αρκετά μικρό, με αποτέλεσμα το τραπέζι να καλύπτει όλον τον χώρο. Παράλληλα, υπήρχε μια τηλεόραση με αρκετά μεγάλη οθόνη, αλλά ο μάρτυρας δεν ήθελε οπτική επαφή ούτε με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. «Υπήρχαν όμως δύο μεγάλα μεγάφωνα, σαν αυτά του στέρεο που λέμε, για να θυμηθούμε τα παλιά, απ’ όπου ακουγόταν η φωνή του καθαρά, αν και αλλοιωμένη. Πώς είναι όταν εισπνέεις ήλιον και κάνεις τη φωνή σου μετά; Είχε, να το πω χαριτολογώντας, ένα τέτοιο έντονο χαρακτηριστικό», σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.

***

Για όσους ενδιαφέρονται, τους λέω ότι απομένουν ακόμα να εξεταστούν ως μάρτυρες οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, ο Σάμπυ Μιωνής (κατά πάσα πιθανότητα θα εξεταστεί σήμερα), η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τελευταίος ο άνθρωπος για τον οποίο συστάθηκε αυτή η προανακριτική επιτροπή, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

***

Οι γυναίκες του ICC

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας γέμισε από κυρίες. Πάνω από 150 σημαντικές γυναίκες σε εκδήλωση του ICC (του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου). Ανάμεσά τους δύο πρέσβεις, του Ηνωμένου Βασιλείου η Kate Smith και της Σουηδίας η Charlotte Sammelin, καθώς και η εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας. Ακόμα παρέστησαν και πολλές επιχειρηματίες. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν επίτιμα μέλη των γυναικών ICC, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, η Μιράντα Ξαφά, η Λούκα Κατσέλη, η Χριστίνα Σακελλαρίδου, η Ολγα Κεφαλογιάννη, η Μαρίνα Οφλούδη Γιαβρούγλου (Μύλοι Σόγιας) και άλλοι. Εκατόν πενήντα γυναίκες κάθισαν στο τραπέζι τρώγοντας γλώσσα μενιέρ (sole Meunière) με λαχανικά.

***

Τετρακόσια μέτρα γκραφίτι και ο δήμαρχος

Τετρακόσια μέτρα από την περίφραξη στο Πεδίον Αρεως, που ήταν καλυμμένα με γκραφίτι, καθάρισε ο Δήμος Αθηναίων με δικά του συνεργεία. Πρόκειται, όπως λένε στον Δήμο Αθηναίων, για μία από τις μεγαλύτερες αντιγκραφίτι επιχειρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα, η οποία διήρκεσε έξι ημέρες γιατί τα χρώματα στις πέτρες είχαν «ποτίσει» σε βάθος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί το ειδικό αντιγκραφίτι υλικό να απλωθεί και να αφαιρεθεί διαδοχικά τρεις φορές μέχρι να καθαρίσει πλήρως ο τοίχος.

***

Ο δήμος της Αθήνας ενημερώνει επίσης ότι η αντιγκραφίτι εκστρατεία που ξεκίνησε σε διάφορα σημεία της πόλης (Πάρκο Ελευθερίας, Εμμανουήλ Μπενάκη, Αμαλίας κ.ά., αλλά και σε αγάλματα και μνημεία) θα συνεχιστεί «με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα, με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας της πρωτεύουσας και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών». Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογραμμίζει ότι «είναι επιλογή και απόφαση ουσίας να βάλουμε ένα τέλος στο αποτύπωμα της μιζέριας στην πόλη. Να επιμένουμε καθημερινά με τέτοιας μορφής επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση όλων των δημόσιων χώρων». Επίσης διαβεβαιώνει: «Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε το μήνυμα του σεβασμού στην Αθήνα, της ανάγκης να ζούμε σε μια πρωτεύουσα καθαρή, με αξιοπρέπεια».