Το απόγευμα της Κυριακής, όσοι πρόσεξαν τον Βασίλη Κικίλια στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ είδαν έναν υπουργό σε αναστάτωση, βρισκόταν συνεχώς επί ποδός, δεχόταν συνεχώς τηλεφωνήματα για τις εξελίξεις του κορωνοϊού, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε τη Δευτέρα την ομιλία του σε ημερίδα για τον νεανικό διαβήτη για να πραγματοποιήσει στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο το φάσμα των μέτρων προφύλαξης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού (Covid-19) με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών.

***
Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και το Χρηματιστήριο Αθηνών (όπως και άλλα χρηματιστήρια σε πολλές χώρες), με κάθετη πτώση του γενικού δείκτη. Επικρατούσε εικόνα διάλυσης, καθώς ο δείκτης στις 13.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (24/2) έκανε βουτιά 7,74% στις 823,5 μονάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξία των συναλλαγών έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 88 εκατ. ευρώ με μαζικές εντολές πώλησης. Οι τράπεζες δέχθηκαν ανηλεές σφυροκόπημα. Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, μεγεθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

***
Η Λούκα και τα κόκκινα δάνεια

Ενώ η Λούκα Κατσέλη φαινόταν έως τώρα να υπερασπίζεται ευάλωτους δανειολήπτες (έστω αν και το 30% από αυτούς θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές) – και μάλιστα εξέδωσε και βιβλίο για να δείξει προφανώς πόσο ενδιαφέρεται για τους φτωχούς δανειολήπτες –, από την άλλη πλευρά μετέχει ως μέλος σε ΔΣ πολυεθνικής εταιρείας, της Pepper Hellas, που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια. Μιας εταιρείας δηλαδή της οποίας κύριο μέλημα είναι η είσπραξη των ανείσπρακτων κόκκινων οφειλών. Η ίδια πάντως λέει ότι ο ρόλος της ως ανεξάρτητου μέλους στο ΔΣ της Pepper Hellas «δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το να διαχειρίζεται τα χρέη για το καλό της εταιρείας διαχείρισης, όπως και του ίδιου του οφειλέτη».

***
Ο Τσόρτσιλ, ο Μητσοτάκης και η ΓΣΕΕ

Στο Καβούρι επρόκειτο να ξενυχτήσουν, όπως έλεγαν ορισμένοι, περιμένοντας την έναρξη του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Ο λόγος του προαναγγελθέντος ξενυχτιού ήταν επειδή το Συνέδριο αρχίζει, έστω με τα διαδικαστικά, στις 8 το πρωί της Τρίτης. Επίσης υπήρχε η αγωνία πολλών εάν θα παραστεί ή όχι σε αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έως τώρα είθισται στα συνέδρια της ΓΣΕΕ να παρίστανται οι πρωθυπουργοί. Ολοι οι προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη πήγαν, πλην ενός, του Αλέξη Τσίπρα. Και αν υπάρξουν επεισόδια, παρόντος του Πρωθυπουργού; Ρώτησα κάποιον εργατοπατέρα (από τους διοργανωτές). Η απάντησή του ήταν η αναμενόμενη: «Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας» μου είπε. Και τότε θυμήθηκα τον Γουίνστον Τσόρτσιλ.

***
Μεσούντων των βομβαρδισμών του Λονδίνου από τις γερμανικές ιπτάμενες βόμβες V-1, ο Τσόρτσιλ πήγε στον κουρέα του να κουρευτεί. Και ξαφνικά, ενώ ο κουρέας του πήρε τα ψαλίδια και άρχισε να τον κουρεύει, χτύπησαν οι σειρήνες του βομβαρδισμού. Μια βόμβα μάλιστα έσκασε κοντά στο κουρείο. Τότε ο μπαρμπέρης του λέει: «Μήπως, κύριε πρωθυπουργέ, θα πρέπει να σταματήσουμε το κούρεμα και να πάτε σε κάποιο καταφύγιο;». Και ο Τσόρτσιλ, τέρας ψυχραιμίας, απάντησε: «Συνέχισε να κουρεύεις, αυτοί τη δουλειά τους και εσύ τη δική σου».

***
Ερως γάμο εξ αγχιστείας δεν κοιτά

Θυμάστε που σας έγραφα προάλλες ότι στο Οικογενειακό Δίκαιο υπάρχει ένα άρθρο το οποίο σου απαγορεύει να νυμφευτείς την… κουνιάδα σου; Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος, όταν χωρίζει από τη γυναίκα του να νυμφευθεί την αδελφή της συζύγου του. Ηταν ένα άρθρο ξεχασμένο και πολλοί γάμοι στο μεταξύ είχαν γίνει και κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι εάν γινόταν κι άλλος ένας, εάν η σύζυγος κάποιου δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή τη χώρισε ο άνδρας της και νυμφεύτηκε την αδελφή της. Ανακάλυψαν (πρώην σύζυγος και δικηγόρος) αυτό το απηρχαιωμένο άρθρο του Οικογενειακού Δικαίου, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται ο γάμος με… κουνιάδες (συγγενείς εξ αγχιστείας) και προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο ζητώντας να ακυρώσει τον γάμο. Ο Αρειος Πάγος τους δικαίωσε. Ο γάμος αυτός δικαστικώς θεωρήθηκε άκυρος.

***
Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο σύζυγος προσέφυγε και αυτός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο όχι μόνον τον δικαίωσε, αλλά επέβαλε και πρόστιμο στη χώρα μας που έχει ένα τέτοιο αναχρονιστικό (όπως το χαρακτήρισε) άρθρο και την καλεί να το καταργήσει. Μαθαίνω λοιπόν ότι βαίνει προς κατάργηση η παράγραφος 2 του σχετικού άρθρου και μου λένε ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο γάμος μέσα στην ευρύτερη οικογένεια.

***
Οταν μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Σας έχω φρέσκα (πιο φρέσκα δεν γίνεται) στοιχεία για τις επιπτώσεις που είχε η μείωση του ΕΝΦΙΑ (έστω, αυτή η μείωση που έγινε) στα… κληρονομικά. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι σύμφωνα με στοιχεία (ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2020) από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας (αποποιήσεις ειρηνοδικείων έργου ΟΣΔΔΔΥ) μειώθηκαν (σε ορισμένες περιοχές μάλιστα εντυπωσιακά) οι αποποιήσεις κληρονομιάς. Ενώ το 2017 με τον ΕΝΦΙΑ σε πλήρη εξέλιξη οι αποποιήσεις κληρονομιάς είχαν αυξηθεί (στην Αθήνα έφθασαν τις 1.493), το πρώτο δίμηνο του 2019 ήταν 45.276. Τι σημαίνει αυτό; Εψαξα, ρώτησα και έμαθα: Πρώτον, όπως μου είπαν οι ειδικοί, η μείωση των αποποιήσεων κληρονομιάς οφείλεται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεύτερον στις εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας.

***

Με σκονάκια στην TV

Ολα τα μέλη της κυβέρνησης και ορισμένοι βουλευτές έλαβαν στο WhatsApp το μεσημέρι της Δευτέρας το παρακάτω μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου: «Παρακαλείστε να δηλώσετε τον τηλεοπτικό σταθμό και την εκπομπή που έχετε κληθεί να συμμετάσχετε ώστε να σας δοθεί ενημερωτικό σημείωμα». Μου λένε ότι πρώτη φορά εστάλη τέτοιο μήνυμα. Ωστόσο ορισμένοι απόρησαν. Οχι επειδή θα τους δινόταν «σκονάκι», αλλά επειδή δεν είχαν προσκληθεί στα κανάλια και ήθελαν και αυτοί να ενημερωθούν. Τελικά, με πληροφόρησαν ότι θα πάρουν και αυτοί ενημερωτικό σημείωμα. Ετσι, φαντάζομαι ότι το βράδυ της Δευτέρας θα πέσει πολύ διάβασμα από υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και βουλευτές. Σε τι θέμα άραγε; Σε δύο, όπως έμαθα: Το Μεταναστευτικό (και τα κλειστά κέντρα) και το Ασφαλιστικό.

***
Ο πρώτος ωστόσο που παρουσίασε δημοσίως (και από τηλεοράσεως) σκονάκι ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σε τηλεοπτική εκπομπή έβγαλε από την τσέπη του δύο σκονάκια: Το ένα έλεγε «Δεν έχει εκλογές» και το άλλο «Δεν έχει ανασχηματισμό».

***

Είναι ο προορισμός της γυναίκας μόνον η οικογένεια;

H Χριστίνα Φλαμπούρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε τις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου (μαζί και το Εβερεστ). Αυτήν θέλησε να συναντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος όμως της έδωσε μια εντελώς συντηρητική και αναχρονιστική συμβουλή αφήνοντάς την αμήχανη. Ποια είναι αυτή; «Να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια!». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

***

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχασε την ευκαιρία να την καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο και να φωτογραφηθεί μαζί της, όταν έγινε γνωστό ότι η 31χρονη Χριστίνα Φλαμπούρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να πατήσει τις 7 υψηλότερες κορυφές σε όλες τις ηπείρους και να πατήσει και στο Εβερεστ. Η 31χρονη ιδιωτική υπάλληλος δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο μια ελληνική σημαία και ένα καραμπίνερ (ορειβατικός γάντζος ασφαλείας) που είχε πάνω δύο ημερομηνίες από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της, την ημέρα που πάτησε στο Εβερεστ (20 Μαΐου 2019) και την ημέρα που πάτησε στην πιο υψηλή κορυφή της Ανταρκτικής (16 Ιανουαρίου 2020). Η νεαρή Χριστίνα εξομολογήθηκε τι ο Προκόπης Παυλόπουλος της μίλησε όπως στις κόρες του, με στοργικότητα, λέγοντάς της ότι «ο προορισμός της κάθε γυναίκας είναι να κάνει οικογένεια». «Μου θύμισε τα λόγια του μπαμπά» είπε η Χριστίνα Φλαμπούρη. Σχολίασε μάλιστα την εν λόγω συμβουλή κάνοντας λόγο για στερεότυπα: «Υπάρχει στο πλάνο μου η δημιουργία οικογένειας, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να έρθουν και μόνα τους. Αλλωστε ένας από τους λόγους που έκανα όλη αυτή την προσπάθεια είναι για να δώσω το μήνυμα πως δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στα στερεότυπα που υπάρχουν. Πρέπει να εκπληρώνουμε τα “θέλω” μας και όχι τα “πρέπει”. Οταν είναι να έρθει κάτι θα έρθει» είπε.

***
Ελεγχος σε βαθμό καψονιού

Ξημερώματα Δευτέρας προσγειώνεται στο «Ελ. Βενιζέλος» προερχόμενος από τη Μεγάλη Βρετανία ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Προφανώς θα μάθατε πως ο κ. Βαρουφάκης πήγε στη Μεγάλη Βρετανία για να επισκεφθεί στο κελί του στη φυλακή Belmarsh τον Τζούλιαν Ασάνζ. Εκείνο που πιθανόν να μη μάθατε είναι ότι ο Γιάνης μέσα στη φυλακή υπέστη εξονυχιστικό έλεγχο σε βαθμό… καψονιού: «Σαπίζει ο Ασάνζ στη φυλακή» τόνισε, για να συμπληρώσει ότι βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης, πλην μίας ώρας την ημέρα. Πάντως και τη Δευτέρα μέλη του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τη βρετανική πρεσβεία.

***