Απειρες συζητήσεις γίνονται για τις επιπτώσεις του Brexit. Αυτό που δεν φανταζόταν η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι θα είχε επιπτώσεις και στα… Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτογραφία).

Το υπαινίχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση, ότι πρόκειται περί κλοπής και επομένως δεν πρόκειται η Ελλάδα ποτέ να αποδεχθεί αυτά που ο Hartwig Fischer θεωρεί ως δεδομένα και από εδώ και πέρα θα αυξηθεί η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των Γλυπτών.

Οι πληροφορίες μου όμως λένε ότι η κυρία Μενδώνη έχει ήδη συνομιλήσει με ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι ως τώρα κρατούσαν αποστάσεις. Τώρα, μαθαίνω ότι συστρατεύονται.

***

Η τερατώδης αντίφαση στην οποία υπέπεσε ο Τσίπρας

Πολλή κουβέντα έγινε για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας όταν έλθει η ώρα της «δεύτερης φοράς Αριστεράς». Πέραν του ότι όλα αυτά βασίζονται σε υποθετικά σενάρια και για τον χρόνο των εκλογών και για τον νικητή, ο κ. Τσίπρας χωρίς να το καταλάβει υπέπεσε σε μία τερατώδη αντίφαση. Τα είπε αυτά ενώ την ίδια στιγμή διακηρύττει πώς θα δημιουργήσει τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία μάλιστα και θα κυβερνήσει.

***

Οι διευκρινίσεις Τσίπρα
Μετά από την ομοβροντία επικρίσεων και τον σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Τσίπρας επανήλθε, ασκώντας εκ νέου σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, και έδωσε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά αποκλειστικά την εκτελεστική εξουσία. Καταλόγισε «πανικό» στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ‘90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά», τόνισε, για να σημειώσει πως «μιλούν σήμερα με θράσος αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα» και «αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση».

***

Πύκνωσαν οι επαφές Σαμαρά – Στουρνάρα

Τελευταίως, με πληροφορούν, πύκνωσαν οι συναντήσεις ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Οι συναντήσεις έγιναν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε έναν γάμο και σε γενέθλια, αλλά όπως μαθαίνω οι συζητήσεις ανάμεσά τους υπήρξαν σημαντικές. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την πορεία της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, αλλά και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Μη με ρωτήσετε τι ακριβώς συζητούσαν. Η μουσική και στις δύο περιπτώσεις ήταν πολύ δυνατή. Να σημειώσω τέλος ότι στα τραπέζια (τόσο στον γάμο όσο και στα γενέθλια) υπήρξαν και άλλα ενδιαφέροντα πρόσωπα, τα οποία προσήλθαν μετά συζύγων.

***

Γιατί πήρε ηλεκτρικό αυτοκίνητο ο Τασούλας

Πρώτα απ΄όλα σας ενημερώνω ότι μόνον 28 από τους 300 βουλευτές παρήγγειλαν ηλεκτρικά βουλευτικά αυτοκίνητα. Τα οποία είναι γερμανικής, σουηδικής και γιαπωνέζικης κατασκευής. Θα τα παραλάβουν περίπου σ΄ έναν μήνα. Ανάμεσά σ΄αυτούς που παρήγγειλαν (και ήδη το παρέλαβαν) ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Οταν τον ρώτησα γιατί πήρε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αντί απαντήσεως θέλησε να τρολάρει τον εαυτό του: «Για να μου υπενθυμίζει ότι κάθομαι σε ηλεκτρική καρέκλα».

***

Ο Τομ Χανκς και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Τη δόξα του συναδέλφου τους Τζέραρντ Μπάτλερ, ο οποίος κατεβαίνει στη Σπάρτη τον επόμενο μήνα για να στηρίξει το project των 25 αιώνων από την ηρωική μάχη του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, φαίνεται  πως ζήλωσαν πολλοί ηθοποιοί. Ανάμεσά τους και ο «ημέτερος» Τομ Χανκς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη δημοσιοποιήσει τις σχετικές του προθέσεις στην κυβέρνηση για κάποιου είδους συμμετοχή στους εορτασμούς για την ανάδειξη των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, όσο και στους εορτασμούς για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Η σκέψη να διανύσει και εκείνος κάποια μικρή απόσταση όπως ο Μπάτλερ που θα τρέξει ως ολυμπιακός λαμπαδηδρόμος για 5 χιλιόμετρα, δεν φαίνεται να τον ευχαριστεί ιδιαιτέρως. Και άλλωστε που να πάει; Από τα Παλούκια έως τα Σελήνια ή από το Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα; Πάντως ο κ. Χανκς ό,τι και όποτε του ζητηθεί για την Ελλάδα είναι έτοιμος να το φέρει (αφιλοκερδώς) εις πέρας.

***

Ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Την προσωπική εγγύηση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη φέρεται πως έχει εξασφαλίσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τη διεξαγωγή στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ι. Παναγόπουλος επικοινώνησε με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα παραστεί και θα μιλήσει στην έναρξη των εργασιών. Ανάλογη επαφή υπήρξε και με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο άλλωστε τους συνδέει και μακρά κομματικο-κοινωνική σχέση. Είναι όλα καλά; Οχι βέβαια. Αν ήταν, θα  είχαν ανακοινώσει και τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Γιατί τις δύο προηγούμενες φορές που επιχείρησαν να το κάνουν σε Ρόδο και Καλαμάτα, κατέληξαν στα δικαστήρια με το ΠΑΜΕ. Οπως μου είπε ο κ. Παναγόπουλος, ο μοναδικός πρωθυπουργός που δεν πήγε ποτέ σε συνέδριο της ΓΣΕΕ ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο μοναδικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επίσης δεν παρέστη σε συνέδριο της ΓΣΕΕ ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος.

***

Οι γαλάζιοι για το Μεταναστευτικό

Την Κυριακή συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέματα; Το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό και θέματα τρέχοντα. Μαθαίνω όμως ότι ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης προτρέπει τους βουλευτές να κάνουν ερωτήσεις (επερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις) προς τους υπουργούς για θέματα που αφορούν τις εκλογικές τους περιφέρειες. Διαψεύδει ότι έχει επιβάλει… λογοκρισία στους βουλευτές, τους λέει κάντε όσες θέλετε ερωτήσεις, πλην όμως υπάρχουν πολλοί βουλευτές που όχι μόνο δεν έχουν καταθέσει ερώτηση, αλλά δεν έχουν μιλήσει καθόλου στη Βουλή. Ανάμεσά τους και σημαντικά στελέχη του κόμματος.

***

Αφγανοί, μην έρχεστε στην Ελλάδα

Προσπάθεια να αποτρέψει τους αφγανούς πρόσφυγες και μετανάστες από το να έρθουν στη χώρα μας φέρεται να ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω λανσαρίσματος πληρωμένης καμπάνιας στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel, η πληρωμένη καμπάνια θα είναι στην αφγανική γλώσσα και θα ενημερώνει τους κατοίκους ότι στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον κλειστά κέντρα, ενώ και οι επαναπροωθήσεις είναι, πια, γεγονός. Αυτό συμβαίνει αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, το 75% του προσφυγικού κόσμου στην Ελλάδα είναι Αφγανοί.