Τουλάχιστον τέσσερις αιματηρές επιθέσεις για ζητήματα διακίνησης ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων είχαν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, στο ίδιο ακριβώς σημείο της οδού Μενάνδρου όπου σημειώθηκε χθες η φονική συμπλοκή με την συμμετοχή 25 ατόμων, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο ενός 23χρονου Αφγανού (φωτο) που πυροβολήθηκε στο στομάχι και στα πόδια , και τον τραυματισμό ενός 25χρονου ομοεθνή του με μαχαίρι, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό . Κι όλα αυτά μπροστά στους έντρομους διερχόμενους και τους καταστηματάχρες της περιοχής.

Ομως παρότι υπήρχε διαρκές ενδιαφέρον των αστυνομικών υπηρεσιών να βρεθούν τα κίνητρα κι οι δράστες των προηγούμενων εγκληματικών επιθέσεων -σε μια εξ αυτών είχε τραυματισθεί κι ανήλικος- δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Η ΕΛ.ΑΣ γνωρίζει τουλάχιστον δύο -τρείς από τους δράστες της φονικής επίθεσης (σσ. όπως σημείωσε χθες το βραδυ σε τηλεοπτική συνέντευξή του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης) όχι μόνο από καταγραφές καμερών , μαρτυρίες , δείγματα DNA κι αποτυπώματα αλλά κι από στοιχεία που συλλέχθηκαν σε κατοικία στην οδό Κορίνης όπου προσπάθησαν να καταφύγουν οι δράστες. Μάλιστα αστυνομικοί προσπάθηξσαν να τους συλλάβουν στην συγκεκριμένη κατοικία αλλά δεν πρόλαβαν.

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα» για το δραματικό συμβάν -χθες το μεσημέρι- στο κέντρο της Αθήνας με την μαζική επίθεση περίπου 25 ατόμων , κυρίως από το Πακιστάν κι άλλες χώρες, εναντίον των δύο νεαρών Αφγανών. Τα δύο θύματα της επίθεσης είχαν κατηγορηθεί για κλοπές κι άλλα αδικήματα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν ως βασική εκδοχή, κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης να ήταν η τυχόν συμμετοχή των δύο Αφγανών στην αστυνομική έρευνα που είχε οδηγήσει στις αρχές Φεβρουαρίου στην σύλληψη τριών Πακιστανών ηλικίας 18-20 ετών που φέρεται επίσης να συμμετείχαν σε βίαια επεισόδια στην οδό Μενάνδρου (κυρίως στην συμβολή με την οδό Σαπφούς) αλλά και γιατί προχωρούσαν σε διακίνηση ναρκωτικών.

Ομως εξετάζονται κι άλλες εκδοχές για τους λόγους διένεξης των νεαρών αλλοδαπών σχετικά με τον έλεγχο του «οργανωμένου» εγκλήματος στο κέντρο της Αθήνας και τις πιάτσες πώλησης ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων κλπ. Ακόμη πιθανόν να σχετίζονται με διαμάχες Αφγανών και Πακιστανών για τους ίδιους λογους…

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημείωναν ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης κι η σύλληψη των βασικών πρωταγωνιστών της αιματηρής συμπλοκής είναι θέμα ημερών ή ακόμη κι ωρών.