Η αυτοκριτική της εξιλέωσης του ΣΥΡΙΖΑ

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί αυτή η περίοδος ως περίοδος αυτοκριτικής εξιλέωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι μόνο το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση (και συζήτηση, ίσως και για εσωκομματικό «μαστίγωμα») στα ανώτατα κομματικά όργανα, είναι και η πρώτη μετά το 2015 προσπάθεια του Γιάνη Βαρουφάκη να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εστειλε μια επιστολή προς αρχηγούς κομμάτων και βεβαίως προς τον Αλέξη Τσίπρα (με τον οποίον έχουν να πουν «καλημέρα» από την παραίτησή του, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα) για τα κόκκινα δάνεια.

Ετσι, δεν αποκλείεται να δούμε τον κ. Βαρουφάκη ακόμη και στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ας δούμε το κείμενο της αυτοκριτικής της εξιλέωσης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επόμενη ημέρα.

***

Πόσες σελίδες νομίζετε ότι χρειάζονται προκειμένου να καταγραφούν τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να απολέσει την εξουσία; Μόνον ογδόντα τέσσερις σελίδες και περισσότερες από 32 χιλιάδες λέξεις αφιέρωσαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Αριστείδης Μπαλτάς και Θανάσης Δρίτσας στην προσπάθειά τους να συντάξουν το κείμενο απολογισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Στο κείμενο αυτό αναφέρονται και τα λάθη, αλλά και τα θετικά (παγκόσμια πρωτοτυπία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ώστε να ετοιμάσει το κόμμα το επόμενο βήμα, που είναι η διεύρυνση.

***

Το βασικότερο λάθος (που παρ’ ολίγον να μας κόστιζε ένα άτακτο Grexit), όπως αναφέρεται σε ένα μέρος του κειμένου απολογισμού (το οποίο άφησαν να διαρρεύσει κομματικά στελέχη) είναι ότι δεν πέρασε ο… εκβιασμός. Συγκεκριμένα: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτίμησε ότι ο «εκβιασμός» πιθανής χρεοκοπίας της χώρας μας δεν ήταν αποτελεσματικό μέτρο απέναντι στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν εκτιμήθηκε, όπως αναφέρεται επακριβώς, ότι, κυρίως μετά το 2012, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη είχαν προετοιμαστεί αποτελεσματικά για την περίπτωση τυπικής χρεοκοπίας της χώρας μας.

***

Οι τρεις συγγραφείς του κειμένου απολογισμού (με σημαντικές θέσεις στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ) καταλογίζουν, επίσης, σε ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες υιοθέτησης μοντέλων απεμπλοκής από οικονομικούς καταναγκασμούς που εμφανίστηκαν να είχαν θετικά αποτελέσματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Ομως οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες είναι ριζικά διαφορετικές σε πολλά επίπεδα. Μεταφορά λοιπόν, έστω και δημιουργική, δεν μπορούσε να συντελεστεί, ενώ η ενασχόληση με τέτοιες ιδέες έτεινε κάποιες φορές να αποπροσανατολίζει από το κύριο: τι κάνουμε στην Ευρώπη και με την Ευρώπη».

***

Βεβαίως δεν μπορούσε να μείνει έξω από τις ευθύνες ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μόνον που οι ευθύνες του περικλείονται μόνον σε δέκα από τις 84 σελίδες του απολογισμού, ενώ θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Εν πάση περιπτώσει, οι συγγραφείς καταλογίζουν… «ιδιάζουσα ευθύνη» στον τότε υπουργό Οικονομικών.

***

Απρόοπτο με κοριτσάκι σε ομιλία Παυλόπουλου

Εφεραν ένα μικρό κορίτσι με ίωση να παρακολουθήσει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και αυτό από την εξάντληση δεν άντεξε και λιποθύμησε. Αυτό το απρόοπτο και συνάμα λυπηρό συνέβη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μαρώνεια Ροδόπης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα κορίτσι λιποθύμησε, με αποτέλεσμα η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου να διακοπεί. Ο γιατρός του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέλη του ΕΚΑΒ έσπευσαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο κορίτσι που είχε ίωση. Βεβαίως ο κ. Παυλόπουλος δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός και συνέστησε στους γονείς να μην ταλαιπωρούν τα παιδιά όταν είναι άρρωστα. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι γονείς να μην ταλαιπωρούν τα παιδιά τους για τον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος έχει ανάγκη την ψυχή σας».

***

Ο Αχιλλέας, ο γιος του Πηλέα, και ο Θεοδωρικάκος

Αποκάλεσαν τον Τάκη Θεοδωρικάκο «ο πατέρας της νίκης της ΝΔ» ή «ο άνθρωπος που οδήγησε τη ΝΔ να γίνει κυβέρνηση», τον κέρασαν χαλβά Φαρσάλων, του χάρισαν και ένα βαρύ (προσοχή βαρύ, από μασίφ και όχι βαρύτιμο) άγαλμα του Αχιλλέα, του γιου του Πηλέα και εγγονού του Αιακού, ο οποίος, ως γνωστόν, ήταν ο μεγαλύτερος και ο κεντρικός αλλά και ο γενναιότερος ήρωας της Ιλιάδας του Ομήρου. Θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν ότι ο ομηρικός ήρωας Αχιλλέας κατάγεται από τα Φάρσαλα, ασχέτως εάν τον διεκδικεί και ο Δομοκός Φθιώτιδος. Και όλα αυτά επειδή ο υπουργός Εσωτερικών πήγε στα Φάρσαλα και στον Τύρναβο για περιοδεία και για να κόψει βασιλόπιτες, και όχι μόνον. Εξέτασε με μεγάλη προσοχή το υδατικό πρόβλημα των Φαρσάλων και πρόκειται να εισηγηθεί λύσεις. Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, όπως μου είπαν, αλλά στα Φάρσαλα πίνουν οι περισσότεροι νερό μόνον… εμφιαλωμένο.

***

Το τσίπουρο, η τσικουδιά και το πρόστιμο των 1.000 ευρώ

Ο νόμος είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, αλλά τώρα άρχισε να εφαρμόζεται και εφαρμόζεται αυστηρά. Γιατί ουδείς  εστιάτορας μπορεί τώρα να πωλεί τσίπουρο ή τσικουδιά χύμα. Ούτε καν να την παραγγέλνεις έτσι. Οπως με πληροφορεί ο βουλευτής Λάρισας (και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών) Μάξιμος Χαρακόπουλος, όλα τα τσιπουράδικα της Θεσσαλίας βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας γιατί άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα. Ετσι, όπως λέει, εάν δεν παραγγείλεις το χύμα τσίπουρο ως «απόσταγμα μικρού παραγωγού (διημέρου)», δεν πρόκειται ούτε να πιεις, ούτε να το απολαύσεις, όπως τις καλές ημέρες. Και το σημαντικότερο; Οι μαγαζάτορες θα πληρώσουν πρόστιμο (το οποίο και δεν σβήνεται) 1.000 ευρώ. Ο νόμος είναι αμείλικτος, παρά το γεγονός ότι, όπως λένε οι Συριζαίοι, ήταν «μνημονιακή δέσμευση». Το θέμα είναι σοβαρό και ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του και στη Θεσσαλία (τα τσιπουράδικα στον Βόλο απειλούν με απεργίες) και στην Κρήτη, και αναζητείται λύση.

***

Η περιφέρεια με τους περισσότερους κομβικούς κύκλους

Αλλά αφού βρισκόμαστε στη Θεσσαλία, καλό θα ήταν να πούμε ότι αποτελεί την περιφέρεια με τους περισσότερους κυκλικούς κόμβους. Συνολικά 27 ολοκληρωμένοι και σε φάση κατασκευής περισσότεροι από 30 κυκλικοί κόμβοι. Το σχέδιο του Κώστα Αγοραστού αλλάζει τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην περιοχή και δουλεύει. Μεγαλύτερη οδική ασφάλεια, λιγότερη αναμονή, καλύτερη αυτορρύθμιση της κυκλοφορίας, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση. Αφού κάποιοι από τους κόμβους κοσμούνται με έργα γνωστών θεσσαλών εικαστικών καλλιτεχνών.

***

Ο Πρωθυπουργός στην Aegean

Στις 3.30 μ.μ. της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην τεχνική βάση της Aegean (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) για να απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή παραλαβής των πρώτων τριών νέων αεροσκαφών από συνολικά 46 Airbus της Aegean.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk