Πώς βρέθηκε νερό σε μια αεροστεγή δεξαμενή καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας; Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η ΕΔΕ που διέταξε ήδη το ΓΕΑ και αφορά τη δεξαμενή καυσίμων στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Αν και η ηγεσία της Μονάδας απέκλεισε το ενδεχόμενο το νερό στη δεξαμενή να προήλθε από δολιοφθορά, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το περιστατικό διατάσσοντας ένορκη δικαστική διερεύνηση.

Και τούτο γιατί με τον εντοπισμό του νερού στη δεξαμενή με την κηροζίνη, έπρεπε να ελεγχθούν όλα τα αεροσκάφη της μονάδας (εκεί εδρεύουν τα μεταγωγικά, τα πυροσβεστικά και τα ιπτάμενα ραντάρ), προκειμένου να καθαριστούν από καύσιμα.

Αλλά στη βάση αυτή εδρεύουν και τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη (ένα Gulfstream και δύο Εμπραέρ), τα οποία χρησιμοποιούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Και τα αεροσκάφη αυτά, όπως με πληροφορούν από το ΓΕΑ, ελέγχθηκαν, προτού μάλιστα αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία ο Πρωθυπουργός. Το ερώτημα όμως παραμένει. Πώς βρέθηκε νερό μέσα στην κηροζίνη;

***
Ο έλληνας δικαστής στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συνολικά 13 υποψηφιότητες για τη σημαντική θέση του έλληνα δικαστή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν κατατεθεί. Ποιοι είναι; Ιωάννης Κτιστάκης (αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής), Β. Τζιβελέκος (λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ), Κ. Κουσούλης (μέλος Συμβουλίου της Επικρατείας), Ιωάννης Δημητρακόπουλος (πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας), Κ. Τσιτσελίκης (καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Μ. Πικραμμένος (αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, καθηγητής Νομικής), Π. Ελευθεριάδης (καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Οξφόρδης), Θεοδώρα Αντωνίου (δικηγόρος), Ζίνα Προδρόμου (δικηγόρος), Μαρία Γαβουνέλη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής Σχολής), Φωτεινή Παζαρτζή (καθηγήτρια Νομικής Σχολής), Π. Βογιατζής (δικηγόρος στην ΕΕ, Λουξεμβούργο), Αϊρίν Εβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ (δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και Β. Φλωρίδης (εισαγγελέας Εφετών).

***

Ποιος επιδοτεί τις «Αγριες Μέλισσες» και με πόσα;

Τώρα με τα… Οσκαρ, κάθισα και έψαξα λίγο το θέμα με τις επιδοτήσεις στα ελληνικά σίριαλ, όπως οι «Αγριες Μέλισσες», και ιδού τι ανακάλυψα. Πρώτα-πρώτα, δεν πρόκειται για «επιχορηγήσεις» που υπέγραψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου Κρέτσου για την προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό κλάδο και για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί οι περισσότερες επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον νόμο, παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα δικαιούνται επιστροφής 35% σε επιλέξιμες δαπάνες (cash rebate). Οπως μου είπαν, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ η επιτροπή που αξιολογεί τα έργα και εγκρίνει τα cash rebates είναι η ίδια που ορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και δεν έχει αλλάξει. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί επιστροφές χρημάτων σε παραγωγούς από Αμερική, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Κορέα, Ισλανδία, Ισπανία κ.α. ενώ το ενδιαφέρον για παραγωγές στην Ελλάδα έρχεται και από το Χόλιγουντ και από την Ινδία με το Μπόλιγουντ. Αλλά, λόγω Οσκαρ, σας έχω και κάτι άλλο…

***
Το come back του Mr. «This is Sparta»

Ποιος είναι ο επίσημος πρεσβευτής της αρχαίας Σπάρτης σήμερα; Μα, ο… σκωτσέζος ηθοποιός Τζέραρντ Μπάτλερ, ποιος άλλος θα μπορούσε, αλήθεια; Εχοντας υποδυθεί τον Λεωνίδα στους «300», την κινηματογραφική ταινία του Ζακ Σνάιντερ που στηρίχθηκε στη γραφική νουβέλα του Φρανκ Μίλερ, ο Μπάτλερ έκανε γνωστή τη γενναιότητα των Σπαρτιατών σε όλη την υφήλιο. Και αυτό διότι η ταινία έσπασε παντού ταμεία. Διόλου παράξενο λοιπόν που Μπάτλερ, καθώς και ο Τζιάνι Νούναρι, ο ιταλός εν Χόλιγουντ παραγωγός της παραπάνω ταινίας, έχουν προσκληθεί επισήμως από τον Δήμο Σπάρτης και τον Πέτρο Δούκα προκειμένου να παραστούν στους εορτασμούς για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών που μάλιστα συμπίπτουν με την επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Οι Μπάτλερ και Νούναρι, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είναι στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2020 για αυτόν τον λόγο.

***
Την είδηση μου μετέφερε γνωστός κινηματογραφικός διανομέας, ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραγωγής κάποιας άλλης ταινίας που θα ασχολείται με θέμα της αρχαίας Ελλάδας, περίοδος, καθώς φαίνεται, που ενδιαφέρει το παγκόσμιο κοινό. Και αυτό που ίσως να μην ξέρετε είναι ότι οι «300» παραλίγο να έχουν και… συνέχεια. Η Warner βλέποντας την επιτυχία των «300» σκέφτηκε ένα sequel σύμφωνα με το οποίο 30 από τους 300 Σπαρτιάτες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και έχουν καταλήξει στην Περσέπολη όπου ειδικό άγημα Σπαρτιατών πηγαίνει για να τους φέρει πίσω. Αν αυτή η ταινία είχε όντως γυριστεί, τότε ο πραγματικός Λεωνίδας να είστε βέβαιοι ότι θα έβγαινε από τον τάφο του και θα έκανε μόνος επίθεση στο Χόλιγουντ!

***

Τα χόμπι των πρωθυπουργών

Ολοι οι πρωθυπουργοί από τη Μεταπολίτευση και μετά είχαν κάποιο χόμπι. Ηταν τόσο προσηλωμένοι στο χόμπι τους αυτό που γινόταν αμέσως μόδα και πολλοί ήθελαν να τους μιμηθούν. Για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ως χόμπι το γκολφ. Οποτε του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του, μετέβαινε στη Γλυφάδα και εκεί εξασκούσε (μαζί με Δημήτρη Χορν, Τάκη Λαμπρία, Αχ. Καραμανλή και άλλους) το χόμπι του. Ενίοτε καλούσε και την ΕΡΤ να πάρει πλάνα. Πολλές φορές έπαιζε γκολφ με αντίπαλο τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία Γεώργιο Ράλλη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ως χόμπι τη φωτογραφία. Εκανε σαν μικρό παιδί όταν περιεργαζόταν τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και όντως οι φωτογραφίες που έβγαζε ήταν εντυπωσιακές.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν λάτρης της ορειβασίας και του βαδίσματος. Κρατούσε μια χειροποίητη κατσούνα (κρητικό μπαστούνι) και έκανε πολλά χιλιόμετρα πεζοπορία. Δεν παρέλειπε βεβαίως να κάνει, όποτε βρισκόταν στην Κρήτη, και ένα μακροβούτι στο Μαράθι Χανίων.

Ο Κώστας Σημίτης είχε ως χόμπι την πεζοπορία (μαζί συνήθως με τη σύζυγό του Δάφνη), ενώ τα περισσότερα χόμπι φαίνεται πως τα είχε ο Γιώργος Παπανδρέου: Πεζοπορία, ποδηλασία, κανό, Μαραθώνιο, κολύμπι και αρκετά άλλα.

Ο Κώστας Καραμανλής είχε την πεζοπορία (συνήθως παρέα με τον Λευτέρη Ζαγορίτη). Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του δεν είχε κανένα χόμπι: «Δεν προλάβαινε», όπως έλεγε. Το μόνο που έκανε ήταν – παρέα με τον Δημήτρη Σταμάτη – κάποιες βόλτες στο Ζάππειο «έτσι, για να ξεμουδιάσουν», όπως έλεγε. Προτού γίνει όμως πρωθυπουργός, έπαιζε καμιά φορά τένις.

Χόμπι για τον Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός δεν βρήκα, εκτός από μία περίπτωση. Ηταν Οκτώβριος του 2017 όταν κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, φόρεσε τα αθλητικά του παπούτσια και το σορτσάκι του και έκανε χαλαρό τζόγκινγκ στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Οίκου. Εκανε τζόγκινγκ για να χάσει κάποια κιλά που είχε πάρει. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και αυτός πολλά χόμπι, όπως τα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ), αλλά και το τένις, ορειβασία, ποδηλασία, ελεύθερο σκι, κολύμπι, ενώ γυμνάζεται τακτικά.

***
Αλέξης και «…Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν»

Τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην αντιπολίτευση, φαίνεται ότι έχει πολύ χρόνο για διασκέδαση και ξεκούραση. Και εξηγούμαι: Το ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα του Σταύρου Ξαρχάκου, «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν», μια μουσική παράσταση που ενώνει τη νεότερη μουσική ιστορία της χώρας, παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Οι δυο τους, αφού άκουσαν τη μουσική του γνωστού μουσικοσυνθέτη, φωτογραφήθηκαν μαζί του. Απλώς υπενθυμίζω ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, όταν αυτός ήταν πρωθυπουργός, για την υπόθεση της ΑΕΠΙ, αναφέροντας πως «πρώτη φορά πρωθυπουργός δείχνει ευαισθησία για το θέμα».

***
Ο «Επιπόλαιος» και το «Αποκοιμήθηκα»

Και μια και έγινε λόγος για χόμπι πολιτικών, σας πληροφορώ ότι ένας υπουργός έχει ένα διαφορετικό χόμπι. Του αρέσει να αρπάζει το μικρόφωνο και να τραγουδάει. Βαριά λαϊκά τραγούδια, όχι τίποτα άλλο. Ο λόγος για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής στις Λίμνες του Αγίου Νικολάου σε κοπή πίτας ανέβηκε στην πίστα και τραγούδησε. Επέλεξε μάλιστα ένα καθαρόαιμο λαϊκό κομμάτι του Στράτου Διονυσίου, το «Αποκοιμήθηκα». Προχθές σε πάρτι δημοσιογράφου πάλι πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε αυτή τη φορά Γιάννη Καλατζή, το «Επιπόλαιος». Βεβαίως ο υπουργός έχει τούτες τις ημέρες στραμμένο το ενδιαφέρον του όχι μόνον στα τραγούδια αλλά και στα λιμάνια (Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας κ.ά.) όπου οι ξένοι επενδυτές δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι ο κ. Πλακιωτάκης τραγουδά συχνά στις παρέες του.