Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) στη συνομιλία του με τον καθηγητή Ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ Νάιαλ Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Για παράδειγμα…

***

Σε ερώτηση σχετικά με τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προέβη σε πολλές λανθασμένες κινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η «κωλοτούμπα» του 2015 είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τους πολίτες, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

 ***

 Τα… βαφτίσια ενός αεροδρομίου

Η σύγχυση που προκάλεσε η ανακοίνωση για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι δεν είχε προηγούμενο. Οι τίτλοι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν και πήραν. Μέχρι αλλαγή ονόματος λόγω… νέας κυβέρνησης είδαν, καθώς η προηγούμενη ήθελε να το ονομάσει… Ελ Γκρέκο! Ισως να σκέφτηκαν ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αττική πολλοί το λένε (και το γράφουν και οι ταμπέλες)… «Ελ. Βενιζέλος». Η λαϊκή ρήση «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε» έλαβε νέα διάσταση πιάνοντας στον ύπνο υπουργεία και αναδόχους που δεν ήξεραν τι να απαντήσουν στους δημοσιογράφους.

***

Και το όνομα αυτού; «Νέον Ηράκλειον». Ή τουλάχιστον αυτό συνήγε όποιος διάβασε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη υπογραφή της σύμβασης με την ΕΤΕπ για τη συγχρηματοδότηση της κατασκευής του πολυαναμενόμενου Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου, ύψους 180 εκατ. ευρώ. Το μπέρδεμα επέτεινε η αντίστοιχη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, το οποίο όμως δύο ώρες αργότερα προχώρησε σε διόρθωση.

***

Για την αποκατάσταση της τάξης, η ονομασία «Νέον Ηράκλειον» αφορά τελικά τη δανειακή σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών και της ΕΤΕπ και η όλη σύγχυση προκλήθηκε προφανώς από ατυχή διατύπωση. Εξάλλου, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπούμε σε ονοματολογία.

***

Πέραν του αστείου του πράγματος, ευτυχώς πρόκειται για παρεξήγηση, καθώς ως ονομασία φέρνει μάλλον ανατριχίλα στους Κρητικούς, θυμίζοντας την τύχη του οχηματαγωγού «Ηράκλειον», μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στη χώρα.

***

Ο Πρωθυπουργός στην Κρήτη

 Πάντως θα πρέπει να ξέρετε ότι τους Κρητικούς δύο πράγματα ενδιαφέρουν όσον αφορά τα μεγάλα έργα στην Κρήτη. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο βόρειος οδικός άξονας. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι στις 8 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί κάθοδος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά θα αναφερθεί και στα έργα που προγραμματίζονται (με χρονοδιάγραμμα) για τον βόρειο οδικό άξονα.

 ***

 Ηθελε να ψηφίσει με… μάσκα

 Είχε βαριάς μορφή γρίπη. Ηταν κρεβατωμένος με 39 βαθμούς πυρετό. Οι γιατροί του συνέστησαν να παραμείνει κλινήρης. Ούτε καν να μετακινηθεί. Υπήρχε κίνδυνος να υποτροπιάσει και βεβαίως να κολλήσει και άλλους. Ο λόγος για τον μετερεωρολόγο βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος όμως έπρεπε να ψηφίσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Δεν ήθελε να απουσιάσει από αυτό το δημοκρατικό καθήκον του. Αλλά δεν ήξερε και τι θα κάνει. Τηλεφώνησε λοιπόν στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και τον πληροφόρησε πως θα έρθει να ψηφίσει, φορώντας μάσκα: «Εάν εμφανιστείς με μάσκα στην Ολομέλεια θα προκληθεί πανικός. Θα φύγουν όλοι» του είπε ξερά-κοφτά ο Γραμματέας της ΚΟ: «Συνεπώς τι κάνουμε;» του είπε ο κ. Καλλιάνος…

***

Η λύση δόθηκε μετά από τηλεφωνική σύσκεψη (κάτι σαν τηλεδιάσκεψη) των δύο: «Θα έρθεις στη Βουλή με μάσκα και θα κατευθυνθείς στο Ιατρείο. Κάτσε εκεί, μην πεις τίποτα σε κανέναν και όταν πλησιάζει να φωνάξουν το όνομά σου από τον κατάλογο, θα σε καλέσω. Βγάλε την μάσκα και έλα να ψηφίσεις. Ουδείς θα καταλάβει το παραμικρό». Οπερ και εγένετο, με τον κ. Καλαφάτη να πανηγυρίζει ότι με δικές του παρεμβάσεις η κυρία Σακελλαροπούλου δεν έχασε δύο ψήφους. Μία του Καλλιάνου και η άλλη του Μανωλάκου (που χάλασε το αυτοκίνητό του και επιστρατεύτηκε η μοτοσικλέτα της συνοδείας του κ. Καλαφάτη).

***

Το γαλάζιο κόλπο των βουλευτών

Επειδή υπάρχει μια δυσκολία στην επικοινωνία βουλευτών με ορισμένους υπουργούς (και γκρίνια), ορισμένοι βουλευτές βρήκαν ένα κόλπο ώστε να σηκώνουν τα τηλέφωνά τους οι υπουργοί και να ασχολούνται με τα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας. Προτού τηλεφωνήσουν στον υπουργό (έχω έναν κατάλογο μπροστά από υπουργούς που τους έγινε αυτό το κόλπο) αποστέλλουν με… Κούριερ το αίτημά τους με τη σημείωση ότι κοινοποιείται και στον… Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Το λαμβάνει ο ανυποψίαστος υπουργός το σημείωμα, βλέπει κοινοποίηση «Πρωθυπουργός» και αμέσως επικοινωνεί με τον βουλευτή. Αυτό το «κόλπο» το ανέλυε στη Βουλή σε συναδέλφους του βουλευτής από την περιφέρεια και είχε μεγάλο σουξέ.

***

Μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών

Είναι πια λίγο-πολύ γνωστό σε ποια υπουργεία υπουργοί και υφυπουργοί τσακώνονται και σε ποια οι σχέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας ρέουν ομαλώς. Μαθαίνω πάντως ότι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπάρχει καλή χημεία και πλήρης σύμπλευση μεταξύ υπουργού, υφυπουργών αλλά και γενικών γραμματέων, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες του καθενός. Αλλωστε το είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου αυτή την εβδομάδα: «Σε σύντομο σχετικά διάστημα ένα καινούργιο υπουργείο με πολύ άξια στελέχη, με ένα μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών, έχει ήδη πετύχει πολλά».

***

Το Θανατονήσι

Μια σημαντική έκδοση γεμάτη ιστορία για το κολαστήριο της Γυάρου εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει τους αγώνες χιλιάδων αγωνιστών. Από τις εκδόσεις, Σύγχρονη Εποχή, το βιβλίο «Γυάρος» ζωντανεύει τα όσα συνέβησαν από τους βασανιστές κατά χιλιάδων κρατουμένων αγωνιστών της. Περιγράφει, μέσα από φωτογραφίες, σκίτσα της εποχής,  αφίσες κ.ά. τι έγινε σε τρεις ιστορικές περιόδους στο κολαστήριο της Γυάρου (1947-1952, 1955-1961, 1967-1974). Το θανατονήσι και κάστρο αγώνα, όπως αναφέρεται στο εξώφυλλο που είναι σε κόκκινο φόντο, έχει και τη φράση: «…μια η απάντησή μας: Ζήτω το ΚΚΕ».

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο είναι ανατύπωση του χειρόγραφου λευκώματος των κρατουμένων αγωνιστών της Γυάρου, «ΚΚΕ. Οι δεσμώτες της Γιούρας», του 1958 και ήταν αφιερωμένο στα 40 χρόνια του ΚΚΕ. Η έκδοση αυτή, η οποία αξίζει να διαβαστεί από κάθε δημοκρατικό πολίτη, δημιουργήθηκε με αφορμή την τοποθέτηση του μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ στη Γυάρο και την επίσκεψη-προσκύνημα της ηγεσίας του κόμματος, στελεχών και μελών, για τα εγκαίνια του μνημείου, τον Οκτώβρη του 2019. Αποτελεί μια μικρή συνεισφορά στη γνωριμία με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κατέργου. Το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της έκδοσης προέρχεται από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

***

Το σινεμά εμπνέει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι ο ΣΥΡΙΖΑ το σινεμά

Ιδού τι αλίευσα από τη συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Παιδεία. «Οι τρεις… ταφές της δημόσιας και δωρεάν παιδείας της κυρίας Κεραμέως» είναι ο τίτλος με τον οποίο μιλώντας τις προάλλες στη Βουλή βάφτισε τα «προσβλητικά προς το Σύνταγμα άρθρα 16, 33 και 50» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Ο βουλευτής αναφερόταν στη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, στην εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων και στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού υπό ίδρυση νέων ακαδημαϊκών τμημάτων. Δεν θα σχολιάσω την ουσία (άλλοι είναι αρμόδιοι) αλλά το «περιτύλιγμα» της ομιλίας, που είναι μια σαφής αναφορά στο αριστούργημα του Τόμι Λι Τζόουνς «Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα». Φαίνεται ότι το σινεμά εμπνέει τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να εμπνεύσει και τόσο καλά το σινεμά γιατί ποιος αλήθεια θέλει να θυμάται την εφιαλτική εμπειρία της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα»;