Το πρώτο μήνυμα, έτσι όπως το είδαν οι περισσότεροι πολιτικοί στη Βουλή, της πρώτης γυναίκας Προέδρου τη Δημοκρατίας ήταν γεμάτο από σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και ευθύνη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) μιλώντας με σωστά ελληνικά και μια υποψία συγκίνησης αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που της ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας: «Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον» δήλωσε.

Για να προσθέσει: «Εχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι», σημειώνοντας: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας». Περιέγραψε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και ολόκληρου του κόσμου με σαφήνεια και συγκρότηση μέσα σε τρία λεπτά.

***

Ποιος έμπλεξε τις Κατερίνες

Υπάρχει ωστόσο αρκετό παρασκήνιο γύρω από την πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως: Πρώτα απ’ όλα θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω την… καταγγελία που έκανε o πρώην υπουργός και μέλος της Ομάδας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας προς τον Γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη: «Εχω βάσιμες υποψίες ότι ο Σπίρτζης ψήφισε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου επειδή νόμιζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε την Κατερίνα Νοτοπούλου». Ετσι κατήγγειλε τον κ. Σπίρτζη, μια καταγγελία που πέρασε και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντί να λάβει μέτρα (έστω να διατάξει κάποια ΕΔΕ ή κάτι άλλο τέλος πάντων) χαμογέλασε. Η δε Κατερίνα Νοτοπούλου, ουδόλως έδωσε σημασία και συνέχιζε να αποστέλλει μηνύματα από το κινητό της με θαυμαστή ταχύτητα.

***

Ψήφος με μοτοσικλέτες

Μετά θέλω να σας αποκαλύψω πώς αναμείχθηκαν τα μηχανάκια (το ένα ήταν παπάκι) στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο γαλάζιος βουλευτής Νίκος Μανωλόπουλος ήρθε και ψήφισε με παπάκι, σε αντίθεση με τον συριζαίο βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο οποίος επιχείρησε να έρθει στη Βουλή με μηχανή, πλην όμως δεν πρόλαβε. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

***
Ο κ. Μανωλόπουλος είχε πάει την προηγούμενη ημέρα της εκλογής Προέδρου στην αεροπορική βάση Τατοΐου. Οταν επρόκειτο να φύγει και αποπειράθηκε να βάλει μπρος το βουλευτικό του αυτοκίνητο, αυτό δεν έλεγε να ξεκινήσει. Αμέσως (προνοητικός όπως είναι) τηλεφώνησε στο συνεργείο και εκεί του είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει πρόβλημα στην τροφοδοσία της μηχανής με πετρέλαιο και του συνέστησαν να φέρει το αυτοκίνητό του για σέρβις.

Ελα όμως που το αυτοκίνητο ξεκίνησε και ο βουλευτής αμέλησε να το πάει στο συνεργείο. Την επομένη (ημέρα της ψηφοφορίας) ξεκινά από το σπίτι του στον Πειραιά για να έρθει στη Βουλή προκειμένου να ψηφίσει. Και το αυτοκίνητό του δεν παίρνει μπροστά. Αγανακτισμένος τηλεφωνεί στον Γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη και του λέει «στείλε μου μια μηχανή γιατί δεν προλαβαίνω».

Την ίδια ώρα ειδοποίησε το προεδρείο της Βουλής ότι έχει πρόβλημα με το αυτοκίνητό του και δήλωσε πως θα έρθει με άλλο μέσο. Χωρίς όμως να το κατονομάσει. Ετσι καβάλησε τη μηχανή και ενώ βρισκόταν στη Συγγρού, η μηχανή έπαθε κι αυτή… βλάβη. Πρόβλημα τροφοδοσίας, είπε ο οδηγός και ο βουλευτής πήγε να σκάσει από το κακό του, πλην όμως η μηχανή πήρε ξαφνικά μπροστά και πρόλαβε να ψηφίσει.

***
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Συριζαίο Μεϊκόπουλο. Και αυτού το αυτοκίνητο έπαθε βλάβη και αυτός χρησιμοποίησε μηχανή για να έρθει, αλλά δεν πρόλαβε να ψηφίσει. Εκανε μάλιστα διάβημα γιατί δεν μπόρεσε να ψηφίσει. Πήγε και στο έδρανο του κ. Τσίπρα και του ζήτησε, όπως λένε οι πληροφορίες, να παρέμβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ψηφίσει. Τελικά παρενέβη ο Δ. Τζανακόπουλος, τον καθησύχασε και το θέμα έληξε (χωρίς όμως να ψηφίσει).

***
Τα χαιρετίσματα από την Εσθονία

Υπήρξε μια σημαντική συνάντηση στους διαδρόμους της Βουλής προτού αρχίσει η ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συνάντησε τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής Κ. Πιερρακάκη για να του δώσει… χαιρετισμούς από τον εσθονό τ. Πρόεδρο, με τον οποίο ο κ. Πιερρακάκης συνεργάζεται στο υπουργείο του. Τον είχε συναντήσει κάπου στην Ευρώπη και το πρώτο πράγμα που του είπε ήταν «τους χαιρετισμούς μου στον Πιερρακάκη».

***
Πίσω από τα γαλάζια έδρανα

Πάντως οι γαλάζιοι βουλευτές παρακολουθούσαν σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας τις αντιδράσεις του κ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να τον είχε προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα όταν από το προεδρείο φώναξαν το όνομά του και σηκώθηκε όρθιος για να ψηφίσει, κάποιος (όταν λέω κάποιος, εννοώ έναν από τους πλέον γνωστούς και… λιγομίλητους γαλάζιους) που κάθεται συνήθως στα «ορεινά» έδρανα φώναξε γελώντας στην ομήγυρη: «Μα ψηφίζει κι αυτός; Από πότε;». Και έπεσε (γαλάζιος) γέλως.

***
Ο ασπασμός

Εν πάση περιπτώσει, ο μοναδικός γαλάζιος βουλευτής που εισέπραξε ασπασμό από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην δικαστικός Χ. Αθανασίου. Τη γνώριζε από την εποχή που ήταν πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της είπε (όταν έφυγαν οι κάμερες) ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχει στο έργο της, λέγοντας πως με την εκλογή της τιμάται η Δικαιοσύνη και η Ελληνίδα. Εδώ όμως θα σημειώσω και τούτα:

***
Εκοψαν και πίτα στο ΣτΕ

Εκείνο που παρατήρησε το προεδρείο της Βουλής όταν πήγε στο ΣτΕ να ανακοινώσει στην κυρία Σακελλαροπούλου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ήταν ότι σε διπλανό γραφείο από αυτό της κυρίας Σακελλαροπούλου γινόταν μια μικρή γιορτή. Τι ακριβώς ήταν τα κεράσματα; Απλούστατα ήταν η κοπή της πίτας στο ΣτΕ και δυο-τρεις βουλευτές πήγαν αργότερα στην αίθουσα για να ευχηθούν (πίνοντας πορτοκαλάδα) στους δικαστές «καλή χρονιά».

***
Το ποίημα που αφιέρωσε ο Τασούλας στη Σακελλαροπούλου

Να σημειώσω εδώ ότι ο Προέδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αφιέρωσε ένα ποίημα. Συγκεκριμένα, της αφιέρωσε το ποίημα «Το Πρώτο Σκαλί» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

«Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο
πρέπει με το δικαίωμά σου να ‘σαι
πολίτης εις των ιδεών την πόλι.
Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι
και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν».

***
Αν διάβαζαν λίγο το Σύνταγμα οι βουλευτές

Λίγο πριν οι βουλευτές κατευθυνθούν στο ΣτΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας είχε μια συνομιλία με βουλευτές στο Εντευκτήριο της Βουλής. Ενας από τους βουλευτές (καλύτερα να μην αναφέρω το όνομά του – και είναι και… δημοσιογράφος) ρώτησε εάν τώρα με την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχουμε δύο Προέδρους της Δημοκρατίας. Ο κ. Τασούλας απάντησε ότι ένας είναι ο Πρόεδρος, ο Πρ. Παυλόπουλος, τουλάχιστον έως τις 13 Μαρτίου, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου η κυρία Σακελλαροπούλου. Ο βουλευτής επέμεινε όμως: «Δηλαδή την κυρία Σακελλαροπούλου πώς θα την αποκαλούμε;» ρώτησε: Ο κ. Τασούλας υπομονετικά του εξήγησε τον όρο, αλλά στα αγγλικά: «Elected President», δηλαδή εκλεγμένη Πρόεδρος, κάτι όμως που ο γαλάζιος βουλευτής δεν κατάλαβε και ξαναρώτησε: «Ο κ. Παυλόπουλος θα παραιτηθεί;». Οχι, ήταν η απάντηση και ο κ. Τασούλας πήγε αμέσως μετά σε άλλους βουλευτές να λύσει τις απορίες τους.

***
Η γειτόνισσα της Κατερίνας

Ως γειτόνισσά της στο Μεταξουργείο αντιμετωπίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά τη νέα ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Με περηφάνια, όπως λέει, και με την προσδοκία ότι τώρα που θα γίνει Πρόεδρος θα αυξηθούν τα μέτρα φρούρησης γύρω από το οικοδομικό συγκρότημα που διαμένει η κυρία Σακελλαροπούλου στην πλατεία Αυδή και θα μειωθεί η όποια παραβατικότητα στην περιοχή.

***
Από χειρουργείο σε χειρουργείο

Τα χειρουργεία άφησε στη μέση χθες για να πάει να ψηφίσει ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, χειρουργός ορθοπαιδικός στο επάγγελμα. Σηκώθηκε αξημέρωτα για μια αρθροπλαστική γονάτου, την οποία ολοκλήρωσε στις 10 και όταν ψήφισε έφυγε τρέχοντας για μια επέμβαση πρόσθιου χιαστού.

***
Το πρακτικό της ψηφοφορίας

Μόλις τελείωσε η ψηφοφορία για την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ποιοι νομίζετε ότι υπέγραψαν το πρακτικό με τα αποτελέσματα; Ο Πρόεδρος της Βουλής βεβαίως και οι ψηφολέκτες βουλευτές, της ΝΔ Β. Γιόγιακας, Κ. Κυρανάκης, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά. Αυτό είναι το πρακτικό που παραδόθηκε στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

***

Κατανοώντας έναν… παροξυσμό

Εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Λευτέρη Κουσούλη: «ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πολιτικό φαινόμενο. Κείμενα για την κατανόηση ενός παροξυσμού», θα γίνει στον Ιανό την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 20:30. Θα συζητήσουν οι: Ευτύχης Βαρδουλάκης, Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Δήμητρα Γκρους, Athens Voice, Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Επικ. καθ. Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ και Α. Δ. Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος – δημοσιογράφος».