Επειδή στις 10.30 το πρωί, σήμερα (Τετάρτη), θα αρχίσει η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, έχω να σας πω και τούτα.

Πρώτα απ’ όλα την πληροφορία ότι η κυρία Σακελλαροπούλου, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα ορκισθεί με θρησκευτικό όρκο και όχι με πολιτικό, όπως πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ νόμιζαν.

Είναι αλήθεια ότι και οι γαλάζιοι βουλευτές ρωτούσαν πώς θα ορκιστεί η κυρία Σακελλαροπούλου, πλην όμως δεν τολμούσαν να ρωτήσουν τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ετσι έβαλαν τρίτους να τον ρωτήσουν, ο οποίος βεβαίως είπε ότι η ορκωμοσία θα γίνει με θρησκευτικό όρκο. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (όπου βρίσκεται το γραφείο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας) και θα της ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα.

***

Τσίπρας: «Θέλω καθαρή θέση για τη Σακελλαροπούλου»

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέσμευσε τους βουλευτές του να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους κ.τ.λ. την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου. Ξεκινώντας συγκεκριμένα την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καθαρή θέση, χωρίς “ναι μεν αλλά”» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ομόφωνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου και θα στηρίξει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να «πετύχει στα καθήκοντά της».

***

Αν νομίζετε ότι ο κ. Τσίπρας θα στήριζε έτσι απλά και χωρίς αστερίσκους την πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνετε λάθος. Από τη μία στήριξε και από την άλλη επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι η επιλογή της κυβέρνησης για ένα πρόσωπο με προοδευτικό στίγμα δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».

***

Ο Αλεξιάδης στο νοσοκομείο

Ολα αυτά τα έλεγε ο κ. Τσίπρας προτού διακοπεί η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω αιφνίδιου προβλήματος υγείας που παρουσίασε ο πρώην υφυπουργός Τρύφων Αλεξιάδης. Η ξαφνική αδιαθεσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε όχι μόνο τους βουλευτές από το κόμμα του αλλά και άλλων κομμάτων. Πολλοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ιατρείο της Βουλής στο ισόγειο του κτιρίου, όταν μεταφέρθηκε εκεί από συναδέλφους του που για να τον σηκώσουν τον έβαλαν να κάτσει σε μια καρέκλα. Στο ιατρείο έσπευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αλλά και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΚΙΝΑΛ), η Ζωή Ράπτη (ΝΔ), ο Δημήτρης Βαγενάς (Ελληνική Λύση) κ.ά., ενώ πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν να ενημερωθούν για την πορεία της υγείας του. Μεταξύ αυτών ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης, ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Θ. Δρίτσας, η Νίνα Κασιμάτη, η Δώρα Αυγέρη κ.ά., ενώ μέσα στο ιατρείο και μέχρι να έρθουν οι γιατροί του ΕΚΑΒ βρισκόταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος, όταν κατέρρευσε ο κ. Αλεξιάδης στην αίθουσα της Γερουσίας, έσπευσε αμέσως και με ένα… στυλό απέτρεψε τον κίνδυνο απόφραξης των αεραγωγών του, κάτι που ιατρικά θεωρείται καθοριστικό. Αλλά και άλλοι γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν πάνω από τον κ. Αλεξιάδη τη στιγμή εκείνη παρέχοντάς του τις πρώτες βοήθειες. Μεταξύ αυτών ο Γιάννης Μουζάλας, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Μάρκου.

***

Επιδόματα μόνο με φοίτηση

Ας επανέλθω στη Βουλή και στις συζητήσεις που υπήρξαν για διάφορα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το επίδομα της γέννας. Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου εξηγούσε πως επικαιροποιεί τους όρους χορήγησης τριών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος). Ουσιαστικά, έλεγε, γίνεται διασύνδεση της χορήγησης επιδομάτων με την απόδειξη επαρκούς φοίτησης του παιδιού στο σχολείο και όχι απλά με την απόδειξη εγγραφής του. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέτρο κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που ενισχύει τον ρόλο του σχολείου ως μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας. Και το σημαντικότερο, όπως είπε η υφυπουργός, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες και συντελεί στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

***

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται για λόγους καλύτερου προγραμματισμού σταθερή ημερομηνία καταβολής όλων των επιδομάτων. Μπαίνει έτσι ένα τέλος στην… επικοινωνιακή εκμετάλλευση της καταβολής των επιδομάτων από τον εκάστοτε υπουργό. Οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν επιδόματα σε διαφορετικές ημερομηνίες, ώστε τα επιδόματα να φαίνονται πολλά. Η νέα ρύθμιση, έλεγε η υφυπουργός, θα βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό των ευάλωτων ομάδων που εξαρτώνται από επιδόματα καθώς και των αρμόδιων αρχών.

***

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και όχι στα εισιτήρια

Και πάμε σε ένα θέμα που συζητήθηκε από γαλάζιους βουλευτές στη Βουλή. Επίκειται λένε μείωση του ΦΠΑ. Μείωση γενικώς; Οχι βεβαίως, αλλά οι γαλάζιοι έλεγαν ότι η μείωση θα έρθει στα εισιτήρια των λεωφορείων. Και εδώ έχουν ενστάσεις. Θέλουν η μείωση να γίνει στην εστίαση. Και ξέρετε γιατί; Ως αντιστάθμισμα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.τ.λ.: «Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες αυτών είναι ψηφοφόροι μας και ήδη δεχόμαστε διαμαρτυρίες επειδή απαγορεύτηκε το κάπνισμα. Ως αντιστάθμισμα να τους δώσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση» έλεγαν οι Χρ. Μπουκώρος και Μπάμπης Παπαδημητρίου.

***

Μικροπολιτική αφορμή για μια βασιλόπιτα

Πάμε τώρα στις πίτες, στις βασιλόπιττες δηλαδή, που τώρα τελευταίως εκτός ορισμένων εξαιρέσεων (και θα σας πω παρακάτω τι είδους είναι αυτές οι εξαιρέσεις) βρίσκονται στο στόχαστρο των βουλευτών, των υπουργών, των πολιτευτών κ.τ.λ. Σάλος προκλήθηκε για μια βασιλόπιτα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Τόσο μεγάλος θόρυβος που ο κ. Βορίδης έλαβε την απόφαση να καλύψει ο ίδιος το κόστος εκδήλωσης κοπής πίτας για τους εργαζομένους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων καταφεύγει στη μικροπολιτική με αφορμή μία εκδήλωση που γίνεται προς τιμήν των εργαζομένων του υπουργείου και των οικογενειών τους και ανακοίνωσε την απόφασή του να καλύψει με δικά του χρήματα τη δαπάνη.

***

«Θα πληρώσω από την αποζημίωση που πήρα από τον Καμμένο»

«Θα πληρώσω την εκδήλωση κοπής πίτας στους εργαζόμενους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την τσέπη μου και συγκεκριμένα από την ωραία αποζημίωση ύψους 40.000 ευρώ που έλαβα από τον συγκυβερνήτη του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για προσβολή προσωπικότητας σε βάρος μου» δήλωσε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το ποσό των 12.000 ευρώ αφορά δέσμευση πίστωσης και δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό ύψος της δαπάνης, το οποίο ενδέχεται τελικά να είναι μικρότερο. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη δαπάνη προβλέπεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου και ανέφερε την ύπαρξη σχετικού κωδικού για την κάλυψη κοινωνικών εκδηλώσεων.

***

Η «υπόθεση βασιλόπιτα» έχει και άλλες διαστάσεις. Γιατί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε δήθεν για σπατάλη, όταν ήταν στην κυβέρνηση πηγαινοερχόταν στην εκλογική της περιφέρεια με κρατικό αυτοκίνητο, ενίοτε, όπως καταγγέλλει ο κ. Βορίδης, με αεροπλάνο και με ποια έξοδα άραγε;

***

Αντί πίτας, πρόσκληση για διαλογισμό

Μαθαίνω ότι υπάρχουν (προς το παρόν δύο) εξαιρέσεις για το κόψιμο της πίτας. Η πρώτη προέρχεται από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία καλεί την Τετάρτη, στις 9 το βράδυ στο Saint’s στο Μαρούσι για να ανταλλάξουν μαζί της ευχές και κυρίως σκέψεις για τη νέα χρονιά. Τη ρώτησα εάν η πρόσκληση αυτή απευθύνεται προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Παιδείας και μου είπε προς όλους τους συντάκτες.

***

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία καλεί τους συναδέλφους της πολιτικούς της Ομάδας Κοινωνικών Υποθέσεων στο μπαράκι… Cherchez la Femme, στην οδό Μητροπόλεως με ήχους-μελωδίες Μάνου Λοΐζου και με τη φωνή της Γαλάνη και της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη.

***

Βουλευτής γύρισε από τα Γιάννενα με λεωφορείο των ΚΤΕΛ

Η τρίτη περίπτωση είχε να κάνει με κοπή πίτας στην περιφέρεια. Και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, όπου η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφαλά πήγε στην εκλογική της περιφέρεια όχι με το βουλευτικό της αυτοκίνητο αλλά με λεωφορείο των ΚΤΕΛ. Γιατί δεν ήθελε να επιβαρύνει τους φορολογουμένους. Η έκπληξη ήταν για τους συνεπιβάτες της που είδαν κοτζάμ βουλευτή τα χαράματα να ταξιδεύει μαζί τους με λεωφορείο.