«Η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού. Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μια κορυφαία άξια Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό (το πρώτο του ως Πρωθυπουργού) και ανακοίνωσε το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) ως πρόταση της ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σκεπτικό της ανακοίνωσης είναι ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα «ενωτική, προοδευτική, αξιοκρατική. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους».

***

Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Βήμα» είχε στην ουσία προαναγγείλει τις προθέσεις του, λέγοντας ότι το πρόσωπο που θα υποδείξει θα πρέπει να εξηγήσουν οι άλλοι γιατί δεν θα το ψηφίσουν. Εως την τελευταία στιγμή κράτησε το όνομα μυστικό. Ακόμα και στην ίδια το ανακοίνωσε λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα. Φρόντισε όμως να ενημερώσει και τον Προκόπη Παυλόπουλο, που τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Του το είπε και εκείνου τηλεφωνικώς. Πλην όμως ο κ. Παυλόπουλος έλεγε έως την τελευταία στιγμή πως «δεν έχω ιδέα» (ενώ γνώριζε).

***

Μετά την ονοματολογία που ακούστηκε, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να επισπεύσει την ανακοίνωσή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν θέλησε να πάρει μάκρος αυτή η υπόθεση, ούτε θα περίμενε να ανακοινώσει το όνομα επιστρέφοντας από το Νταβός. Ετσι, αφού προηγουμένως ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου, ζήτησε από την ΕΡΤ να αποστείλει συνεργείο για το διάγγελμα. Οι κάμερες στήθηκαν στο γραφείο του και όχι μπροστά στο τζάκι, όπου γίνονταν στο παρελθόν τα διαγγέλματα πρωθυπουργών.

***

Αρχισαν οι γαλάζιες γκρίνιες στο Παιδείας

Η ρύθμιση Κεραμέως για τους αποφοίτους της αλλοδαπής, μεταξύ των οποίων και των ιδιωτικών κολεγίων, που τους δίνει τη δυνατότητα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση, έχει προκαλέσει γκρίνιες και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από τον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χώρο έχουν βρει ευήκοα ώτα και στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ γκρινιάζουν για τις κινήσεις της υπουργού Παιδείας και γενικώς επικρατεί ένα κλίμα στους νεοδημοκρατικούς κύκλους μάλλον όχι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό για τις «επιδόσεις» της. Η δυσφορία στην ΚΟ της ΝΔ οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν είναι και το καλύτερο οι απόφοιτοι των διαφόρων ιδιωτικών κολεγίων να διορίζονται στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Κυκλοφορεί μάλιστα η φημολογία ότι και στο υπουργείο το κλίμα δεν είναι καλύτερο – οι κακές γλώσσες λένε ότι οι σχέσεις με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη δεν είναι και στο καλύτερο επίπεδο. Η ταλαντούχα, νέα και άφθαρτη υπουργός φαίνεται πως έχει θέματα…

***

Οσον αφορά τους Συριζαίους, πνέουν μένεα για την υπουργό Παιδείας, όπως φάνηκε από την οργισμένη αντίδραση του κ. Φίλη, ο οποίος την κατηγόρησε ευθέως, όσον αφορά τους αποφοίτους των κολεγίων, ότι «κάνει χατίρια και ρουσφέτια» καλώντας την να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση καθώς, όπως δηλώνει, τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους χωρίς αναγνωρισμένα πτυχία. Η κόντρα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς το νομοσχέδιο – το οποίο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις που έχουν προκαλέσει μουρμούρες, όπως η οικονομική ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης με 4 εκατ. ευρώ και η αργία των Τριών Ιεραρχών – θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

***

Ανανέωση θητείας με… συμβόλαιο

Μαθαίνω ότι έως το 2025 θα παραμείνει (εκτός απροόπτου) διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο Γιώργος Πιτσιλής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκοπεύει να ανανεώσει τη θητεία του. Το γεγονός της πενταετούς ανανέωσης της θητείας δεν σημαίνει όμως πως ο κ. Πιτσιλής θα είναι και αμετακίνητος. Συγκεκριμένα, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του θα πρέπει να υπογράψει συμβόλαιο… αποδοτικότητας, με το οποίο θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει εις πέρας αναλυτικά καθορισμένους στόχους, τόσο ως προς την πορεία των εσόδων από εφορίες και τελωνεία όσο και στόχους που σχετίζονται με δομικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση. Και κυρίως στόχους που αφορούν την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας των καυσίμων, των ποτών και των τσιγάρων. Θα τα καταφέρει; Θα δείξει…

***

Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο του Χρυσοχοΐδη

Πάμε τώρα στην ίδρυση του νέου αυτού υπουργείου υπό τον Νότη Μηταράκη και τους λόγους που ώθησαν τον Πρωθυπουργό να το ιδρύσει (και πάλι). Πρώτα απ’ όλα θέλω να επισημάνω ότι το προηγούμενο σχήμα, δηλαδή η ένταξη του μεταναστευτικού  προβλήματος στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη), αποδείχθηκε δυσλειτουργικό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να ονομάστηκε «επιτελικό» λόγω των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που απέκτησε, πλην όμως αποδείχθηκε δυσκίνητο. Σε αυτό το σχήμα είχε προστεθεί και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης που ανέλαβε θέματα ασύλου και εξεύρεσης κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν μπορούσε να υπάρξει η ευελιξία που ήταν απαραίτητη στη λήψη αποφάσεων και στην αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων. Ηρθαν και τα τραγικά γεγονότα της Χίου και ο απαράδεκτος προπηλακισμός του Νότη Μηταράκη, μέσα στην εκλογική του περιφέρεια, με αποτέλεσμα να προκύψει η ανάγκη της ίδρυσης αυτού του υπουργείου.

***

Ετσι, υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε τη δομή της και επανέφερε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε καταργήσει. Αλλά γιατί αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος, να σημειώσω, προέρχεται από τη Χίο, μια περιφέρεια που βιώνει όλες τις μορφές του Μεταναστευτικού;

***

Πώς έγινε υπουργός ο Μηταράκης

Δεν είναι μόνον ότι ο κ. Μηταράκης έπεσε θύμα προπηλακισμών, αλλά όπως αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση ο μέχρι πρότινος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Για την ιστoρία, αναφέρω ότι η συνεργασία του υπουργού Γιάννη Βρούτση με τον υφυπουργό του Νότη Μηταράκη ήταν προβληματική. Μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες ότι οι δύο κατά διαστήματα δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Ετσι τις αρμοδιότητες του κ. Μηταράκη στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης τις πήρε ο κ. Βρούτσης, χωρίς να υπάρξει ανάγκη να προστεθεί άλλος ένας υφυπουργός στο ήδη μεγάλο κυβερνητικό σχήμα.

***

Ο Κουμουτσάκος ορκίστηκε και έφυγε για το Παρίσι

Οσον αφορά τον Γιώργο Κουμουτσάκο, σημειώνεται ότι από αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έγινε αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο ίδιος όμως όπως μου εξήγησε πήρε την αρμοδιότητα της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας για το Μεταναστευτικό. Μετά την ορκωμοσία του επρόκειτο να φύγει για το Παρίσι, όπου θα συναντούσε τον γάλλο υπουργό Μετανάστευσης και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Χοσέ Ανχελ Γκουρία.

***

Σαμαράς και Βενιζέλος

Κάπου πήρε το μάτι μου ότι οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς συνέφαγαν και μαζί τους συνέφαγαν και άλλοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Δεδομένης της προεδρολογίας που αναπτύχθηκε τούτο τον καιρό, έψαξα, ρώτησα και έμαθα προκειμένου να διασταυρώσω την είδηση: «Το γεγονός ότι οι Βενιζέλος και Σαμαράς συνέφαγαν δεν αποτελεί είδηση. Εχουν συμφάγει και στο παρελθόν. Αλλωστε καλεσμένοι ήταν σε ένα σπίτι» μου είπαν και αρνήθηκαν να μου πουν κάτι περισσότερο.

***

Η γιορτή του Σαμαρά

Αφού έγινε αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, καλόν είναι να ξέρετε και τούτο: Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος ο πρώην πρωθυπουργός θα ανοίξει την Παρασκευή (ημέρα της ονομαστικής εορτής του) διάπλατα τις πόρτες της Δημοκρίτου, προκειμένου να δεχθεί ευχές από φίλους, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αναμένεται να συρρεύσουν στο πολιτικό του γραφείο από τις 11 το πρωί.

Στην Αθήνα ο αρχηγός των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών

Τι γύρευε ο αρχηγός των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Αθήνα, Μπρούνο Καλ το βράδυ της Τετάρτης; Ποιος τον προσκάλεσε στην χώρα μας, ποιους συνάντησε και γιατί;  Δεν είναι συνηθισμένη υπόθεση να έρχεται στην Ελλάδα  κοτζάμ αρχηγός υπηρεσίας πληροφοριών και μάλιστα να απευθύνει ομιλία σε ένα ακροατήριο όχι μόνον επιχειρηματιών, αλλά και πολιτικών, όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές.

Η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Καλ ήρθε στη χώρα μας προσκεκλημένος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με την ευκαιρία του… πρωτοχρονιάτικου δείπνου του σε κεντρικό ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αδωνις Γεωργιαδης, ενώ ο κ. Καλ, (που ο επίσημος τίτλος του είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών) στην ομιλία του έκανε λόγο για αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά κινήματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και που πρέπει, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν, για τη ρευστότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού και για πολλά άλλα. Καταλήγοντας είπε  με αρκετή δόση χιούμορ ότι όταν τους επιτρέπει ο νόμος προστατεύουν και τις γερμανικές επιχειρήσεις  παρέχοντάς τους πληροφορίες.