Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλος του Δημοκρατικού Σώματος Νάνσι Πελόζι (φωτογραφία) συνέβη το εξής αξιοσημείωτο: ακούστηκε από τους Αμερικανούς να αποκαλούν μια βουλευτή, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, Mrs Mpoumpoulina.

Την  αποκάλεσαν έτσι μία φορά, την αποκάλεσαν και δεύτερη φορά, και ουδείς καταλάβαινε τι ακριβώς συνέβαινε. Να υπάρχει μια Μπουμπουλίνα στο γραφείο της πιο δημοφιλούς πολιτικού του Δημοκρατικού Κόμματος;

Το μυστήριο με την Μπουμπουλίνα λύθηκε όταν κάποιος από την ελληνική αντιπροσωπεία ρώτησε την ίδια την κυρία Πελόζι, για να εισπράξει την απάντηση ότι είναι μια κυρία Ελληνοαμερικανίδα που όλοι στη Βουλή τη φωνάζουν Μπουμπουλίνα. Ελπίζω να έχει την τιμητική της η Mrs Mpoumpoulina όταν θα γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

***

Πάντως η κυρία Πελόζι έδειξε ενθουσιασμένη με τις ελληνικές επιτυχίες στον τομέα της οικονομίας και της ανάκαμψης, και κυρίως από τον Πρωθυπουργό: «Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουμε την ισχυρή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας» έγραψε στο Twitter η ίδια.

***

Ούζο, μπακλαβάς και μπουζούκι

Πρώτα θέλω να υπενθυμίσω τι έγινε στις 6 Οκτωβρίου στο Ιδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Εκεί υπήρξε ένα γεύμα προς τιμήν του ζεύγους Σούζαν και Μάικ Πομπέο από τον Πρωθυπουργό. Και το κύριο μενού ήταν ντολμαδάκια και ψητή σφυρίδα. Το ζεύγος Πομπέο έμεινε κατενθουσιασμένο από τα ντολμαδάκια και γενικότερα από την ελληνική κουζίνα. Ετσι φρόντισε στο δείπνο που παρέθεσε στην αίθουσα Benjamin Franklin Room του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπάρχει και κάτι το ελληνικό. Οσοι βρέθηκαν εκεί (και ήταν περίπου 300 άτομα) είδαν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο όρθιους μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υψώνουν το ποτήρι τους με ούζο και να εύχονται στους πάντες «στην υγεία σας» (στα ελληνικά, και μάλιστα με προφορά από τους Αμερικανούς) και εν συνεχεία να συμπληρώνουν το φαγητό τους με απολαυστικό μπακλαβά. Και όλα αυτά ενώ ακουγόταν η μουσική με μπουζούκια από «Τα παιδιά του Πειραιά».

***

Εδώ θα πρέπει να ανοίξω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω ότι ο μπακλαβάς δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι περιελήφθη στο μενού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού. Οι Τούρκοι έδωσαν πραγματική μάχη για να αναγνωριστεί ο μπακλαβάς ως τουρκικός. Είχαν αντιπάλους τους Κύπριους και τους Λιβανέζους και τους κέρδισαν νομίζοντας ότι κάθε φορά που κάποιος έτρωγε μπακλαβά θα έτρωγε έναν μπακλαβά με προέλευση Τουρκίας. Τον μπακλαβά τον πρόσφεραν οι Αμερικανοί στους Ελληνες σαν έδεσμα ελληνικό.

***

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, καθώς το πρωθυπουργικό ζεύγος έπρεπε να αναχωρήσει λίγο αργότερα για την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

***

Οταν ο Τασούλας συμβουλεύεται τα… μέντιουμ

«Η καταληκτική ημερομηνία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου», ενημέρωσε  ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Και είχε κέφι ο γνωστός για το χιούμορ του Πρόεδρος της Βουλής: Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι θα χρειαστούν πολλές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είπε: «Οχι, πιστεύω ότι θα έχει ευρύτερη πλειοψηφία». Σε ερώτηση εξάλλου για το αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα, απάντησε αστειευόμενος πως «δεν κάνω υπερηχογράφημα». Οταν ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα εάν ξέρει ποιος ή ποια θα είναι, είπε με νόημα: «Ναι, αλλά το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να με ρωτήσετε είναι από πού το ξέρω, γιατί μπορεί να έχω ρωτήσει μέντιουμ…».

***

Οταν ο δήμαρχος συνάντησε τη Γιάννα

Τον εντυπωσίασε η Γιάννα Αγγελοπούλου τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης. Ο δήμαρχος, γνωστός για τις καινοτόμες δράσεις που πραγματοποιούνται στον δήμο του, εντυπωσιάστηκε από τις γνώσεις και τον σχεδιασμό που είχε η κυρία Αγγελοπούλου για το πώς θα τιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή των δήμων στις εκδηλώσεις αυτές που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα ώστε να δείξουμε, όπως μου είπε ο δήμαρχος, «το καλό πρόσωπο της χώρας μας». Ηδη, όπως είπε, ανακάλυψε δύο Τρικαλινούς που είχαν ενεργό μέρος στην Επανάσταση και γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθούν οι ιστορίες τους.

***

Οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι λοιποί

Εως τώρα οι πρόεδροι των κομμάτων (και πρωθυπουργοί) όταν ήθελαν να συνομιλήσουν με τους βουλευτές τούς καλούσαν κατά εκλογική περιφέρεια ώστε να ακούσουν τα προβλήματά τους και να προσπαθήσουν από κοινού να βρουν λύσεις. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Μαθαίνω ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης προγραμματίζει συναντήσεις βουλευτών της ΝΔ με τον Πρωθυπουργό κατά… επάγγελμα. Δηλαδή όλοι οι δικηγόροι μαζί με τον Πρωθυπουργό, όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι γιατροί και ούτω καθεξής. Ανάμεσά τους βεβαίως και οι δημοσιογράφοι που είναι αρκετοί σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο.

***

Γιατί τον Κουτσούμπα τη Δευτέρα;

Ολους τους πολιτικούς αρχηγούς τούς ενημερώνει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός. Ολους πλην Δημήτρη  Κουτσούμπα που θα τον ενημερώσει τη Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ απουσιάζει στο Λονδίνο. Πήγε να μιλήσει στην τοπική οργάνωση του Κόμματος στη βρετανική πρωτεύουσα (ταξίδι που είχε προγραμματίσει από καιρό) και να καταθέσει ανάμεσα στα άλλα στεφάνι στον τάφο του Μαρξ.