Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών με θέμα: «9η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών», στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, χθες Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Συντονιστή του Δικτύου Αντώνη Παυλίδη, ο οποίος ανέλυσε τη συγκρότηση, τους στόχους και τα ζητήματα που τίθενται εκ μέρους του Δικτύου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Χρήστου Δημόπουλου, Προέδρου του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Δημήτρη Παντέλα, εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και του Βασίλη Πάντσιου, Προέδρου της Ομοσπονδίας των Ρομά.

Πριν τις ομιλίες, ο Συντονιστής της εκδήλωσης, Πρέσβης ε. τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, διάβασε το μήνυμα του Σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί, εξαιτίας έκτακτου φόρτου εργασίας, που είχε σχέση με τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «το κόκκινο ποτάμι». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος ανέλυσε ιστορικά γιατί ο ελληνισμός δεν πραγματοποίησε γενοκτονίες, ενώ, σχετικά με την ανάγκη διεθνοποίησης και αποκατάστασης των Γενοκτονιών, αναφέρθηκε στη μεγάλη δύναμη της εικόνας και ειδικά του κινηματογράφου, ο οποίος «βάζει σε κίνηση την ψυχή».

Ο άλλος ομιλητής Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ανέλυσε τη νομική διάσταση των Γενοκτονιών, καταλήγοντας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αγωνίζεται για την αναγνώριση των Γενοκτονιών των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα παραδώσουμε τις γενοκτονίες αυτών των λαών στη λήθη, δεν θα προδώσουμε ποτέ αυτούς τους λαούς, που βίωσαν τη φρίκη και τη βαρβαρότητα».

Μετά από μια σύντομη συζήτηση, ο Συντονιστής του Δικτύου Αντώνης Παυλίδης παρουσίασε στο ακροατήριο το ψήφισμα της εκδήλωσης, που εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία του Δικτύου, αποτελούμενη από τους: Αντώνη Παυλίδη, Συντονιστή, Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο, Πρέσβη ε. τ. και Κυριάκο Μπατσάρα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, για να του επιδώσει το Ψήφισμα της εκδήλωσης. Η αντιπροσωπεία του Δικτύου ευχαρίστησε τον κ. Πρόεδρο για την αποδοχή του αιτήματος να συναντηθεί μαζί του και του ανέλυσε το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Εκείνος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για την επίσκεψη και δεσμεύτηκε να επιδώσει αντίγραφα του ψηφίσματος στα κόμματα της Βουλής, στα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, καθώς και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Από το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών