Σε ένα πολιτικό μπρα ντε φερ με απρόβλεπτη κατάληξη, αλλά και συνέπειες εξελίσσεται η κατάσταση στη Βρετανία, ελάχιστες μόλις μέρες πριν την 31η Οκτωβρίου, ημέρα που είχε οριστεί το Brexit, πριν την 3μηνη ευέλικτη παράταση που αποφάσισε η EE τη Δευτέρα και αναμένεται να επισημοποιήσει τα επόμενα 24ωρα.

Από τη μία πλευρά ο Μπόρις Τζόνσον που, αφού είδε τη συμφωνία του να εγκρίνεται και την ΕΕ να του δίνει την παράταση που -καθόλου- δεν θέλει, είδε το κοινοβούλιο να του λέει για τρίτη φορά «όχι» στην πρότασή του για πρόωρες εκλογές και από την άλλη, η αντιπολίτευση που… έχει κάτσει πάνω στη δικαιολογία ότι συμφωνεί σε εκλογές, ωστόσο μόνο όταν έχει φύγει από το τραπέζι της συζήτησης το no deal Brexit.

Η στάση των Εργατικών είναι λίγο – πολύ κατανοητή, με μια γρήγορη ματιά στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον προηγείται πανηγυρικά.

Νέο «χαστούκι» στον Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς το αίτημά του για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου και ενώ η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ, απορρίφθηκε.

Όπως αναμενόταν, η πρόταση δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που χρειαζόταν τη στήριξη των Εργατικών. Ο Τζόνσον εξασφάλισε 299 «ναι» και 70 «όχι» έναντι 434 βουλευτών στο σύνολο.

Η συνεδρίαση έγινε λίγο αφότου ανακοινώθηκε η αποδοχή του Τζόνσον για παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά και η επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τουσκ.

«Θα πάμε σε πρόωρες εκλογές»

Στις δηλώσεις του ενώπιον του σώματος αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Τζόνσον αφού διακήρυξε ότι «αυτή η Βουλή δεν μπορεί άλλο να κρατάει τη χώρα σε ομηρία», ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει- ακόμα κι απόψε- την ίδια πρόταση για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου με άλλο τρόπο, με νέο νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει κατά κάποιο τρόπο τον εκλογικό νόμο και το οποίο για να εγκριθεί χρειάζεται απλή πλειοψηφία.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτή η παράλυση δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί. Τώρα που έχουμε συμφωνία για το Brexit και έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου, είναι καιρός οι εκλογείς να επιλέξουν. Να αντικαταστήσουν αυτό το δυσλειτουργικό κοινοβούλιο, για να προχωρήσει το Brexit» τόνισε ο Τζόνσον.

Είναι η τρίτη φορά που ο Τζόνσον δεν καταφέρνει να περάσει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές από τη Βουλή.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατές τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί ο Τζόνσον για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει ζητούν, ωστόσο, οι εκλογές να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μήνα, μια ημερομηνία στην οποία αρκετά πανεπιστήμια θα έχουν διακόψει την λειτουργία τους για τα Χριστούγεννα.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι οι Εργατικοί θα μελετήσουν και θα το εξετάσουν λεπτομερώς. Όπως είπε, το κόμμα του θέλουν ξεκάθαρη δήλωση ότι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία είναι έξω από το τραπέζι.

Γκάφα του Κόρμπιν προκαλεί τις αποδοκιμασίες βουλευτών

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξόδεψε 100 εκατομμύρια λίρες σε διαφημιστική καμπάνια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ένα ποσό που θα μπορούσε να ξοδευτεί σε κοινωνικές ανάγκες.

Ωστόσο, ο Κόρμπιν δέχθηκε την αποδοκιμασία των βουλευτών, καθώς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε ότι δέχεται την παράταση, αν και η επιστολή του Τζόνσον είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγο νωρίτερα και πάντως αφότου ο ηγέτης των Εργατικών έγραψε τον λόγο του.

«Καταστροφική για τη δημοκρατία μας η ανεπιθύμητη παράταση»

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας», σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.