Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 33 έχουν τραυματιστεί από τον τυφώνα Χαγκίμπις που σφυροκοπά με μανία την Ιαπωνία, με πολύ ισχυρές ριπές ανέμων που φτάνουν τα 195 χλμ την ώρα.

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του σε μια κατολίσθηση στο νομό Gunma, ενώ ένας άλλος πέθανε κατά τη διάρκεια ενός ανεμοστρόβιλου που προκάλεσε η καταιγίδα.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, τραυματίστηκαν καθώς ο τυφώνας έκανε το πέρασμά του στην πόλη 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο, μεταδίδει το CNNi.


Ο Ιαπωνικός Μετεωρολογικός Οργανισμός (JMA) εξέδωσε «Επείγουσα Προειδοποίηση Καιρού» κατηγορίας 5, ζητώντας από τους πολίτες να παραμένουν σε επαγρύπνηση για τις ισχυρές βροχές και τις ριπές του ανέμου.

Προειδοποίηση σε 12 νομούς

Η προειδοποίηση εκδόθηκε για πόλεις σε 12 νομούς συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Tochigi, Ibaragi, Fukushima, Miyagi, και NIigat.

«Η κατάσταση είναι επιπέδου 5. Έχουν ήδη σημειωθεί ζημιές. Συμβουλεύουμε τους πολίτες να προστατεύσουν άμεσα τις ζωές τους», ανέφερε η μετεωρολόγος του JMA, Yasushi Kajiwara.

Δύο αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράγκμπι που λαμβάνει χώρα στην Ιαπωνία, ακυρώθηκαν λόγω του τυφώνα, ενώ οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης εξετάζουν εάν θα γίνουν οι αυριανοί αγώνες.


Ερημοι οι δρόμοι

Νοτιοδυτικά του Τόκιο, δρόμοι, παραλίες και σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι έρημοι, ενώ άδεια είναι τα ράφια των σούπερ μάρκετ αφού οι κάτοικοι προμηθεύθηκαν τροφή και νερό μετά τις προειδοποιήσεις της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την επικινδυνότητα του φαινομένου.

Ο Χαγκίμπις, ονομασία που σημαίνει «ταχύτητα» στη γλώσσα Ταγκαλόγκ των Φιλιππίνων, πλήττει την Ιαπωνία, μόλις έναν μήνα αφότου ένας από τους σφοδρότερους τυφώνες που χτύπησε τα τελευταία χρόνια την Ιαπωνία κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 30.000 σπίτια και είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Για προληπτικούς λόγους, παραμένουν κλειστά καταστήματα, εργοστάσια και γραμμές του μετρό ενώ οι διοργανωτές του ιαπωνικού Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 ακύρωσαν όλες τις δοκιμές που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα. Ακυρώθηκαν επίσης δύο αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα.