Πέθανε σε ηλικία 58 ετών, ο μύθος της αμερικάνικης indie rock, Daniel Johnston μετά από καρδιακή προσβολή, που υπέστη ενώ βρισκόταν στην οικία του στο Χιούστον. Την θλιβερή είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο Jeff Tartakov.

Με την είδηση του θανάτου του Daniel Johnston, πληθώρα καλλιτεχνών έσπευσαν να αποχαιρετίσουν τον εμβληματικό τραγουδοποιό, κάνοντας λόγο για έναν από τους καλύτερους δασκάλους της indie rock μουσικής. Ανάμεσα σε αυτούς οι Beck, Judd Apatow και Ezra Furman ενώ ο ηθοποιός Elijah Wood έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Τι ευγενικός, όμορφος θησαυρός. Τόσο λυπηρό που μας άφησε».

Με ανακοίνωσή της, η οικογένεια του Daniel Johnston αναφέρει: «Ο Daniel ήταν τραγουδιστής, τραγουδοποιός, καλλιτέχνης και φίλος. Αν και αγωνίστηκε με θέματα ψυχικής υγείας για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του, νίκησε την ασθένειά του μέσω της τέχνης και των τραγουδιών του.

Ενέπνευσε αμέτρητους φαν, καλλιτέχνες και τραγουδοποιούς με το μήνυμά του ότι δεν έχει σημασία πόσο σκοτεινή είναι η μέρα που «ο ήλιος λάμπει πάνω μου» γιατί «η αληθινή αγάπη θα σε βρει στο τέλος» ενώ έκανε αναφορά σε δύο τραγούδια του καλλιτέχνη, αποτίοντας του φόρο τιμής.

Γνωστές ήταν οι μάχες που έδωσε ο μεγάλος τραγουδοποιός, Daniel Johnston με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία τον «συνόδευαν» καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του.

Η πυρετώδης ζωή του Daniel Johnston

Γεννιέται το 1961 στην Καλιφόρνια και μεγαλώνει στην Δυτική Βιρτζίνια ενώ η καριέρα του ξεκινά αφού μετακομίζει στο Ώστιν του Τέξας. Μοιράζει κασέτες με τα τραγούδια του σε περαστικούς στο δρόμο και η δημοτικότητά του εκτινάσσεται.

Η μουσική του αγαπήθηκε πολύ και από πολλούς ενώ με παρέμβαση του θρύλου των Nirvana, Kurt Cobain, ο Johnston παροτρύνεται να συνεχίσει την καλλιτεχνική του πορεία για να υπογράψει με την Atlantic το 1994.

Εκκεντρικός χαρακτήρας, στοιχείο που διαφαίνεται καθ’όλη την πορεία της καριέρας του, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την άρνηση του να υπογράψει με την δισκογραφική Elektra, επειδή στην ομάδα της ανήκε το συγκρότημα Metallica, που θεωρούσε ότι ήταν σατανικό.

Ο Daniel Johnston κατάφερε να ηχογραφήσει συνολικά 17 άλμπουμ ενώ είχε δηλώσει, την περασμένη χρονιά, ότι εργάζεται σε έναν νέο δίσκο, τον οποίο όμως δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει. Ο Daniel Joghnston ήταν επίσης καλλιτέχνης και συγγραφέας κόμικ βιβλίων.