Καζάνι που βράζει θυμίζει η Βρετανία, λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει επί πέντε εβδομάδες τη λειτουργία της Βουλής, έως την 14η Οκτωβρίου, πυροδοτώντας σωρεία αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο από πολέμιους του Brexit, όσο και από αυτούς που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται με μοναδικό σκοπό να εμποδίσει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία που θα απέτρεπε την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, αφού επισημοποιήθηκε το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων με την Βασίλισσα Ελισάβετ να ανάβει «πράσινο φως», ακολούθησε ένα ντόμινο εξελίξεων με προσφυγές στη δικαιοσύνη, παραιτήσεις και… πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη, ότι θα αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου από την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μέχρι την 14η Οκτωβρίου, ισχυριζόμενος ότι το κοινοβούλιο δουλεύει ασταμάτητα για το Brexit και δικαιούται ένα διάλειμμα, ενώ ταυτόχρονα η επιδίωξή του είναι να παρουσιάσει μία νέα φιλόδοξη πολιτική για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση μόνο ως… ευκαιρία δεν το βλέπει και καταγγέλλει ελιγμό για να εμποδισθούν οι βουλευτές να αποτρέψουν ένα σκληρό Brexit, το οποίο η κυβέρνηση Τζόνσον δηλώνει ότι θα θέσει σε εφαρμογή, εάν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες επί των όρων του διαζυγίου.

Οι αντίπαλοι του σκληρού Brexit ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα κατά της απόφασης Τζόνσον. «Δεν υπάρχει παράδειγμα στην σύγχρονη ιστορία χρησιμοποίησης της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου με τέτοιον τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, επιχειρηματίας και μαχητική αντίπαλος του Brexit, η οποία κατέθεσε προσφυγή στην αγγλική δικαιοσύνη.

«Χρησιμοποιείται εκδήλωση για να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να νομοθετήσει κατά της απουσίας συμφωνίας», εξήγησε στο BBC.

Η Τζίνα Μίλερ κέρδισε το 2017 δικαστική μάχη αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να συμβουλευθεί το κοινοβούλιο επί της διαδικασίας της αποχώρησης από την ΕΕ.

Παράλληλα ομάδα 75 φιλοευρωπαίων βουλευτών ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας επείγουσα ακρόαση εν αναμονή συζήτησης επί της ουσίας του θέματος την 6η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, στον ιστότοπο petition.parliament.uk, το κείμενο κατά της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου έχει ήδη συγκεντρώσει 1.5 εκατομμύριο υπογραφές.

Η συγκέντρωση 100.000 υπογραφών αρκεί για την πρόκληση κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Όλα αυτά, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο και άλλες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου «Σταματήστε το πραξικόπημα» κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, για να μετακινηθούν στην συνέχεια στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου έκανε λόγο για «συνταγματικό σκάνδαλο», ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, κατήγγειλε «σκάνδαλο και απειλή για την δημοκρατία μας» και ζήτησε ακρόαση από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Το Εργατικό Κόμμα θα ζητήσει εξάλλου επείγουσα συζήτηση για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ, παραπέμποντας σε σχέδιο που θα προσφέρει μία ευκαιρία για την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Την Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα στο πλαίσιο μίας Standing Order 24 και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μία επείγουσα συζήτηση», δήλωσε το στέλεχος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Sky News.

Κόρμπιν: Θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε το κλείσιμο της Βουλής

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι οι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τη σχεδιαζόμενη από τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες του κοινοβουλίου έπειτα από τη λήξη της θερινής ανάπαυλας.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε την Τρίτη να τον σταματήσουμε (τον Τζόνσον) πολιτικά με μια κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να νομοθετήσουμε για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και να επιχειρήσουμε επίσης να τον αποτρέψουμε να κλείσει τη Bουλή σε αυτήν την απολύτως κρίσιμη περίοδο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δημοσιογράφους.

Τόνισε ότι θα καταθέσει μια πρόταση μομφής στην «κατάλληλη στιγμή». Ο Κόρμπιν προσέθεσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας –βασικός στόχος του δυνητικού συμμάχου των Εργατικών, Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος– δεν θα είναι άμεση προτεραιότητα του κόμματος του αν εισέλθει στην κυβέρνηση.

Σε αναβρασμό το κυβερνών κόμμα και παραιτήσεις – χαστούκια για Τζόνσον

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε και στις τάξεις των μετριοπαθών Τόρηδων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που αντιτίθεται σε Brexit χωρίς συμφωνία, μίλησε για «συνταγματικό σκάνδαλο».

Σήμερα υπέβαλε την παραίτησή της η Ρουθ Ντέιβιντσον, η χαρισματική και πολύ δημοφιλής επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, σε μία κίνηση που αποτελεί σκληρό πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον. Στην επιστολή παραίτησής της, η Ρουθ Ντέιβιντσον αναφέρεται στην εσωτερική σύγκρουση που αισθάνθηκε για την υπόθεση του Brexit, αν και επικαλείται οικογενειακούς λόγους για την αποχώρησή της.

Είχε προηγηθεί ο Λόρδος Γιανγκ, ο υπεύθυνος για την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στην Βουλή των Λόρδων, ο οποίος δήλωσε «δυσαρεστημένος για την χρονική συγκυρία, την χρονική διάρκεια και τα κίνητρα» της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, η οποία «κινδυνεύει να υπονομεύσει τον θεμελιώδη ρόλο του».

Στην επιστολή παραίτησής του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Λόρδος Γιανγκ αναφέρει ότι κατά τον διορισμό του είχε αποδεχθεί την προτιμώμενη από την βρετανική κυβέρνηση εκδοχή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, μαζί με την επιτάχυνση των προετοιμασιών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία για λόγους βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης του Λονδίνου.

Επισημαίνει επίσης την διαβεβαίωση που είχε δώσει ο Μπόρις Τζόνσον πριν εκλεγεί από μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στην ηγεσία των Τόρις ότι δεν του αρέσει η ιδέα της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου για την διευκόλυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

 «Δεν είναι συνταγματικό πραξικόπημα»

Μιλώντας στο One Channel ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης τόνισε πως «δεν είναι συνταγματικό πραξικόπημα».

«Πολιτικά όμως είναι μια ασυνήθιστη πράξη που δείχνει αυταρχισμό. Και είναι και παράδοξη. Η βασίλισσα δεν είχε άλλη δυνατότητα από το να μην υπογράψει το διάταγμα» συμπλήρωσε.

«Παρά την κρίση που διέρχεται αντέχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν είναι η πρώτη ρήξη που υφίσταται εξάλλου. Η ΕΕ θα έχει απώλειες από ένα Brexit. Ωστόσο τις μεγαλύτερες απώλειες θα τις έχει η Μεγάλη Βρετανία. Μετέπειτα, έπεται το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και το πώς θα διατηρηθεί η ειρήνευση μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας αλλά και το ζήτημα της Σκοτίας» συμπλήρωσε.