Την ικανοποίησή τους έχουν εκφράσει οι ηγέτες και οι πολιτικές προσωπικότητες της ΕΕ για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 28 ηγέτες πάνω στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υψηλά αξιώματα της ένωσης. Αντιδράσεις υπάρχουν ωστόσο στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, οι οποίοι κατήγγειλαν την παραβίαση της διαδικασίας των Spitzenkandidaten.

To ΕΛΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ονόματα που προτάθηκαν, εντούτοις σίγουρα επιδιώκει και μία θέση για τον κορυφαίο υποψήφιό του, Μάνφρεντ Βέμπερ. Ευαίσθητη ήταν και η θέση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απείχε από την ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν, για κομματικούς λόγους.

Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις των Ευρωπαίων ηγετών είναι οι εξής:

  • Για την προεδρία της Κομισιόν, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  • Για την προεδρία της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ
  • Για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ
  • Επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής Ζοζέπ Μπόρελ
  • Για το Ευρωκοινοβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν εκ περιτροπής προεδρία, τα πρώτα 2,5 χρόνια για τους Σοσιαλιστές και τα επόμενα για το ΕΛΚ.

Εγκαταλείπει προσωρινά τα καθήκοντα της στο ΔΝΤ η Λαγκάρντ – Ευχαριστεί ο Μισέλ

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει προσωρινά τα καθηκοντά της ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ για να εξετάσει την υποψηφιότητα της στην προεδρία της ΕΚΤ.

Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter ότι η θέση που κλίνεται να αναλάβει έχει μεγάλη ευθύνη και δεσμεύεται να ανταποκριθεί σε αυτήν. «Μία ενωμένη Ευρώπη με σεβασμό για την εθνική διαφορετικότητα είναι ο στόχος μου. Ενότητα, ελευθερία και αμοιβαίος σεβασμός είναι οι πυρήνες της ΕΕ. Θα υποστηρίξω αυτές τις αξίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ικανοποιημένοι οι Τουσκ και Γιούνκερ

Για «απόλυτη ισορροπία» μεταξύ γυναικών και αντρών στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι «άξιζε η αναμονή».

Επίσης, σημείωσε ότι κάνεις δεν διαφώνησε στο «πακέτο» που αποφασίστηκε σήμερα, αν και σημείωσε ότι λόγω κάποιων προβλημάτων στο εσωτερικό της γερμανικής συγκυβέρνησης, η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία. Σημείωσε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθαρρύνει την υποψήφια πρόεδρο της Επιτροπής να τοποθετήσει στις θέσεις των αντιπροέδρων τους κορυφαίους υποψήφιους των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, Φρανς Τίμερμανς και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι οι ηγέτες θα επιθυμούσαν ένα Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο από την κεντρική ή ανατολική Ευρώπη για το πρώτο μισό της θητείας και έναν πρόεδρο από το ΕΛΚ για το δεύτερο. Ωστόσο, επισήμανε ότι εναπόκειται στο Ευρωκοινοβούλιο να αποφασίσει μόνο του.

Τέλος, σημείωσε ότι αρχικός στόχος των ηγετών, ήταν να γίνει σεβαστή η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, παρ’ ότι δεν υπήρχε νομική υποχρέωση.

«Η λύση που βρέθηκε είναι καλή. Η Ούρσουλα βον ντερ Λάγεν έχει μακρά εμπειρία στην Άμυνας και την Κοινωνική πολιτική. Πιστεύω πως θα ήταν προς το συμφέρον του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει την λύση – αν και είμαι στεναχωρημένος που η αρχή του «κύριοιυ υποψηφίου» υπέστη ένα πισωγύρισμα», είπε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου, Μίνα Αντρέεβα.

Μέρκελ: Εργάστηκα για μία δίκαιη λύση για Βέμπερ – Τίμμερμανς

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Politico, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως αισθανόταν ένα χρέος απέναντι στους «κύριους υποψήφιους» του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Φρανς Τίμμερμανς και πως προσπάθησε να βρεί μια «δίκαιη λύση» – χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Έτσι, η πρόταση για την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ομόφωνη, με μόνη εξαίρεση την ψήφο αποχής της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Πάντως, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μία γυναίκα θα αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μέρκελ εξήγησε ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποφασίσει ότι αν δεν κατέληγαν σε κάποια συμφωνία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, τότε εκείνη θα απείχε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Μέρκελ είπε ότι το Συμβούλιο των ηγετών εξέφρασε τη θέληση του να δημιουργηθεί μία καλύτερη λύση για τις μελλοντικές υποψηφιότητες για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ. Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν αυτές των άμεσων εκλογών και των διακρατικών λιστών προτίμησης, αν και η ίδια η καγκελάριος δεν είναι πρόθυμη να αποχαιρετήσει τη διαδικασία των Spitzenkandidaten.

Παράλληλα, η ηγέτιδα της Γερμανίας άφησε αιχμές για την αντιμετώπιση του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος «εξαρχής προβλήθηκε ως ένας μη αποδεκτός υποψήφιος», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Βέμπερ πιθανόν να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς όμως να αποκλείει και έναν υποψήφιο από την Ανατολική Ευρώπη.

Σάντσεθ: Εξαιρετικά ισορροπημένη η λύση

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είπε στους ρεπόρτερ πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 28 είναι εξαιρετικά ισορροπημένη από την οπτική της κυβέρνησής του, ενώ επεσήμανε το γεγονός πως στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα βρίσκονται γυναίκες, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Politico, Lili Bayer.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως έλαβε τη δέσμευση των συναδέλφων ηγετών ότι ένας Σοσιαλιστής θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Ο Σάντσεθ επισήμανε ότι έδωσε σκληρή μάχη προκειμένου ένας Σοσιαλιστής να διοριστεί ως επικεφαλής της Επιτροπής, όμως είναι ευχαριστημένος με τις τελικές υποψηφιότητες για τα κορυφαία αξιώματα.

Μπαρνιέ: Συγχαίρω τους υποψήφιος – Εξαιρετική ομάδα για την Ευρώπη

Ο Μισέλ Μπαρνιέ – του οποίου το όνομα ακουγόταν έντονα για την προεδρία της Κομισιόν – ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τους τέσσερις υποψηφίους.

Εξαιρετική ομάδα για την Ευρώπη χαρακτηρίζει την «τετράδα» στην οποία κατέληξαν οι 28.

Σύμφωνα με το Politico, εκπρόσωπος του ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι το ΕΛΚ «θα μπορούσε να υποστηρίξει» την συμφωνία των ηγετών των 28 κρατών-μελών της Ευρώπης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν είναι στη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μας πει ποιους θα ψηφίζουμε».

Τι είπε το ΕΛΚ

Σύμφωνα με το Politico, εκπρόσωπος του ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι το ΕΛΚ «θα μπορούσε να υποστηρίξει» την συμφωνία των ηγετών των 28 κρατών-μελών της Ευρώπης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν είναι στη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μας πει ποιους θα ψηφίζουμε».

Εξάλλου, λίγο πριν βγει ο «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής, ο κορυφαίος υποψήφιος (Spitzenkandidat) του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ απέσυρε την υποψηφιότητά του από την προεδρία της Κομισιόν, αφήνοντας αχιμές στους Μακρόν και Όρμπαν οι οποίοι « σκότωσαν τη διαδικασία των Spitzenkandidaten».

Αβέβαιη είναι και η υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

«Βαθιά απογοητευτική» η λύση για σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους

«Βαθιά απογοητευτική» χαρακτηρίζει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναλάβει τη θέση της προέδρου της Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτκε Γκαρσία εκ μέρους των επικεφαλής των εθνικών αποστολών του κόμματος.

«Η ομάδα μας έμεινε πιστή στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τη διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου ή spitzenkandidat και δε θέλουμε να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο ότι οι «εκπρόσωποι των λαϊκιστικών κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψαν τον καλύτερο υποψήφιο μόνο γιατί υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και τις κοινές Ευρωπαϊκές μας αρχές».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο ηγέτης των Πρασίνων, ο οποίος κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να μην ψηφίσει τις προτάσεις των 28.