Ισπανία: Στις 22 Ιουλίου ξεκινάνε οι κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Σάντσεθ

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας θα αρχίσει στις 22 Ιουλίου τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τον εκ νέου διορισμό στην πρωθυπουργία του Πέδρο Σάντσεθ, οι Σοσιαλιστές του οποίου κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου χωρίς να εξασφαλίζουν πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Σώματος Μέριτσελ Μπατέτ.

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας θα αρχίσει στις 22 Ιουλίου τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τον εκ νέου διορισμό στην πρωθυπουργία του Πέδρο Σάντσεθ, οι Σοσιαλιστές του οποίου κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου χωρίς να εξασφαλίζουν πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Σώματος Μέριτσελ Μπατέτ.

Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά την κοινοβουλευτική συζήτηση στις 23 Ιουλίου.

Τα 350 μέλη του κατακερματισμένου Κοινοβουλίου θα πρέπει να δώσουν στον Σάντσεθ απόλυτη πλειοψηφία (176 ψήφους) προκειμένου να εκλεγεί πρωθυπουργός από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει 123 έδρες.

Θα χρειαστεί, άρα, την υποστήριξη του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, που έχει 42 έδρες, και μικρών περιφερειακών κομμάτων. Όμως το Podemos απαιτεί σε αντάλλαγμα την είσοδό του στην κυβέρνηση, κάτι που ο Πέδρο Σάντσεθ αρνείται.

Δεύτερος γύρος εκλογών

Αν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από έναν χρόνο αφού εκτόπισε τον συντηρητικό προκάτοχό του ο οποίος καταψηφίσθηκε σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, δεν το καταφέρει, όπως αναμένεται ευρέως, θα απαιτηθεί απλή πλειοψηφία σε έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε διάστημα 48 ωρών από τη διεξαγωγή της πρώτης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τη δεξιά του Λαϊκού Κόμματος (PP) και τους φιλελεύθερους Ciudadanos να διευκολύνουν την εκλογή του απέχοντας από την ψηφοφορία, κάτι το οποίο τα δύο κόμματα αρνούνται να κάνουν.

Ο Σάντσεθ θέλει στην πραγματικότητα να αποφύγει το ενδεχόμενο η εκλογή του να εξαρτηθεί από τους Καταλανούς αυτονομιστές, με τη δεξιά να μην σταματά να τον κατηγορεί ότι είναι όμηρος των τελευταίων.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές υποστήριξαν την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018, προτού αρνηθούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του που οδήγησε στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Μια δεύτερη αποτυχία θα σημάνει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου: τότε ο Σάντσεθ θα πρέπει να προσπαθήσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε άλλες ψηφοφορίες στην Κάτω Βουλή προτού αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές τον Νοέμβριο, τις τέταρτες μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επέμεινε σε μια προτεινόμενη συμφωνία για τον διορισμό του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Σάντσεθ είπε πως υποστηρίζει ένα πακέτο το οποίο προβλέπει επίσης ότι την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αναλάβει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα.

«Ας κάνουμε μια πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο που αν υποστηριχθεί επαρκώς μπορεί να επιτύχει», είπε ο Σάντσεθ. «Η θέση μας είναι η υπεράσπιση του Spitzenkandidat μας, υποστηρίζουμε τον Φρανς Τίμερμανς ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk