Δύο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει τον Μάιο ο Δήμος Πειραιά.

Η πρώτη αφορά στην παρουσίαση της ζωγραφικής αυλαίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τίτλο:  «ΑΙ ΝΥΜΦΑΙ ΑΚΟΥΟΥΣΑΙ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ»,  93 χρόνια μετά την πρώτη ανάρτηση της.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η νέα αφιερωματική έκδοση του Δήμου Πειραιά «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019  στις 21:00, στην κεντρική σκηνή Δημήτρης Ροντήρης, στο Δημοτικό Θέατρο και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2019».

Η δεύτερη εκδήλωση αφορά στα εγκαίνια της έκθεσης του αρχείου του μεγάλου θεατράνθρωπου  Μάνου Κατράκη,  την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 20:30,  στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Το αρχείο Μάνου Κατράκη είναι το μεγαλύτερο αρχείο Έλληνα ηθοποιού στην Ελλάδα και περιέχει επτά χιλιάδες περίπου  τεκμήρια, σκηνογραφικές σημειώσεις, στολές, βιβλία κ.ά.. Η  έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2019.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά  σημείωσε ότι η ζωγραφική αυλαία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα περίπου που έχει να την δει το θεατρικό κοινό, ενώ τόνισε πως η αφιερωματική έκδοση του Δήμου Πειραιά «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, με ιδιαίτερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό. «Η παρουσίαση της ζωγραφικής αυλαίας του Δημοτικού Θεάτρου είναι μια μεγάλη βραδιά και για εμάς και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που γίνεται επί των ημερών μας. Εξίσου σημαντική είναι και η έκθεση του αρχείου του Μάνου Κατράκη, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη. Είμαι σίγουρη ότι η έκθεση θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, καθώς έχει εξαιρετικό πολιτιστικό ενδιαφέρον», υπογράμμισε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού.