Στις 24 του Ιανουαρίου που πέρασε έκλεισαν επτά χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος άφησε την τελευταία πνοή του την ώρα των γυρισμάτων της ταινίας «Η άλλη θάλασσα». Η γνωστή έκφραση «ο ελληνικός πολιτισμός είναι φτωχότερος μετά από αυτή την απώλεια» δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή. Το θετικό ωστόσο είναι ότι οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη του δημιουργού του «Θιάσου», του «Ταξιδιού στα Κύθηρα», του «Βλέμματος του Οδυσσέα» και του «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» δεν έχουν σταματήσει.

Με την ονομασία της πλατείας μπροστά από το Σινέ Παράδεισος Κορυδαλλού σε πλατεία «Θόδωρος Αγγελόπουλος», τη Δευτέρα 1η Απριλίου ανοίγει ο κύκλος εκδηλώσεων «Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Κορυδαλλού και της Κινηματογραφικής Λέσχης για τη διάσωση-ψηφιοποίηση των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου. Μάλιστα, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου δέχθηκε την πρόταση της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού ώστε η ονομασία της πλατείας έξω από τον Δημοτικό Κινηματογράφο να γίνει στο όνομα του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη. Επίσης θα προταθεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και η ονομασία της θερινής αίθουσας του Σινέ Παράδεισος σε αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος».

Η εκδήλωση της Δευτέρας 1ης Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 μ.μ. με την ονοματοδοσία της πλατείας έξω από το Σινέ Παράδεισος από τον δήμαρχο της πόλης Σταύρο Κασιμάτη. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης, της οποίας την επιμέλεια έχει ο ιστορικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης Γιάννης Σολδάτος. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο ιστορικός του θεάτρου και θεατρικός κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο ιστορικός κινηματογράφου Στάθης Βαλούκος και ο δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης.

Θα προβληθούν επίσης οι ταινίες μικρού μήκους «Η Φλώρινα του Θ. Αγγελόπουλου» του Χάρη Παπαδόπουλου και «Ο Θ. Αγγελόπουλος στο τέλος της Αιωνιότητας» του Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Παράλληλα στο φουαγέ της αίθουσας και στην αίθουσα εκθέσεων του Σινέ Παράδεισος θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφισών των ταινιών του δημιουργού σε επιμέλεια Γιώργου Καζιάνη.

Στις αρχές Μαΐου ο θερινός Σινέ Παράδεισος θα ανοίξει τις πύλες του με ρετροσπεκτίβα-αφιέρωμα στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με την παρουσία κριτικών κινηματογράφου. Στις τιμητικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ημερίδα-συνάντηση η οποία θα διοργανωθεί το φθινόπωρο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα (και σκοπό την παρουσίαση του έργου του Θ. Αγγελόπουλου στα σχολεία) και επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Ο «άλλος» στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» (συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την επιμέλεια της καθηγήτριας Ειρήνης Στάθη).

Τέλος, ο Δήμος Κορυδαλλού αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση-ψηφιοποίηση του έργου του Αγγελόπουλου προτείνοντας τη σύσταση επιτροπής προσωπικοτήτων για την αναζήτηση πόρων για την ψηφιοποίηση του έργου του.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν προσωπικότητες της ευρύτερης κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.