Η αναπάντεχη και σίγουρα ενδιαφέρουσα εικαστική «συνάντηση» που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στη Φωκίωνος Νέγρη 16, έχει τον τίτλο «5» διότι πέντε είναι οι καλλιτέχνες της ίδιας γενιάς που συμμετέχουν σε αυτήν. Πρόκειται για τους Χριστόφορο Κατσαδιώτη με την τρομώδη, φαρσική εικονοποιία του, Αλέκο Κυραρίνη με την αυστηρή, εγκλωβιστική πνευματικότητά του, Εμμανουήλ Μπιτσάκη με τον ειρωνικό αντιρεαλισμό του ανατομικού ρεαλισμού του, Αχιλλέα Παπακώστα με τις αφηρημένες σκηνογραφίες απτών αισθημάτων και Αντώνη Στάβερη με τον αλλόκοτα οικείο κόσμο του.

«Μέσω της εξάρθρωσης μορφών και δομών, με την κυριαρχία της ήρεμης ομορφιάς σε χώρους οικείους, με την ανατροπή του απόλυτου ρεαλισμού, με ανησυχητικές συναρμογές αλλόκοτων πλασμάτων και ίχνη προσωπικών σημειολογιών, ο Παπακώστας, ο Στάβερης, ο Μπιτσάκης, ο Κατσαδιώτης και ο Κυραρίνης επιχειρούν κάθε φορά να αποκαλύψουν κρυμμένες όψεις του κόσμου, να προσεγγίσουν εκείνο που διακρίνουν πέρα από το ορατό» σημειώνει χαρακτηριστικά στον κατάλογο της έκθεσης η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα.

Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και αφού εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, στην τηλεόραση και στον περιοδικό Τύπο, σπούδασε χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τούς Ξενοφώντα Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη. Εχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει βραβευτεί τρεις φορές για το χαρακτικό του έργο.

Ο Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Εργάστηκε με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Κυραρίνη από την ηλικία των έντεκα ετών μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1997. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ από το 1997 έως και το 2003, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Εχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία [Επαληθεύοντας τη νύχτα, Δημήτρης Αγγελής, Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη (Αθήνα 2011), Encima del subsuelo / Πάνω απ’ το υπέδαφος, Κώστας Βραχνός, περιορισμένη έκδοση (Αθήνα 2012) κ.ά.] και πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ από το 1996 ως το 2001, όταν με υποτροφία του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα πήγε στην Κοπεγχάγη για ελεύθερη καλλιτεχνική εργασία. Εχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε art fairs και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Αχιλλέας Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και σπούδασε στη Σχολή Κάλων Τεχνών της Θεσσαλονίκης (1988-1989) και στην ΑΣΚΤ (1989-1995) με καθηγητές τον Παναγιώτη Τέτση και τη Ρένα Παπασπύρου. Συνέχισε τις σπουδές του στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Στην Ελλάδα έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου (1995), το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» του υπουργείου Πολιτισμού (1998) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών (2004) και στη Γαλλία το Grand Ρrix του διαγωνισμού Paul Louis Weiller του Ιnstitut de France (1997). Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις.

Τέλος, ο Αντώνης Στάβερης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και σπούδασε στην ΑΣΚΤ από το 1992 ως το 1998 με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Το 1998 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο εργαστήριο του Vladimir Velickovic. Από το 2001 έως το 2009 συνεργάστηκε με την Ομάδα Τέχνης «Σημείο». Το 2010 κέρδισε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών. Κατά την περίοδο 2010-2011 διέμενε και εργαζόταν στη Cité internationale des Αrts Paris στη Γαλλία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διοργάνωση-επιμέλεια της έκθεσης της Ελισάβετ Σακαρέλη.

Φωκίωνος Νέγρη 16, 11257 Αθήνα

Τηλ. 210-8824.681 | felioscollection.gr