Ο Banksy είναι πλέον ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε το πρώτο του έργο, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη δρόμου.

Πρόκειται για το «Di-faced Tenner», μια απομίμηση του χαρτονομίσματος των 10 λιρών Αγγλίας με το πρόσωπο της μακαρίτισσας Πριγκίπισσας Νταϊάνα – και όχι της Βασιλίσσης – και επάνω του αναγράφεται «Banksy of England» και – και όχι «Bank of England».

Ο Banksy το φιλοτέχνησε το 2004, επτά χρόνια μετά τον θάνατο της Ντι, με την πρόθεση να το χρησιμοποιήσει σε μία περφόρμανς. Ο ανώνυμος καλλιτέχνης δρόμου – ευρέως πιστεύεται ότι πρόκειται για τον Ρόμπιν Κάνιγκχαμ – υποστήριξε ότι είχε τυπώσει 100.000 τέτοια χαρτονομίσματα για να τα πετάξει από ένα κτήριο. Τώρα, πωλούνται στο eBay, σε τιμές από 1,99 λίρες ως 750 λίρες το ένα, αν και πολλά είναι αναπαραγωγές και όχι κάποια από τα πλαστά αντίγραφα του Banksy.

Το χαρτονόμισμα το οποίο ενέταξε στις συλλογές του το Βρετανικό Μουσείο εστάλη από το Pest Control, που ελέγχει την αυθεντικότητα των έργων του Banksy και εκπροσωπεί τον καλλιτέχνη. Περιέργως, το μουσείο αποφάσισε να ανήκει το έργο στο τμήμα Νομισμάτων και Μεταλλίων και όχι στο τμήμα Χαρακτικών και Σχεδίων. Το αυθεντικό χαρτονόμισμα των 10 λιρών στο οποίο βασίστηκε ο Banksy για το έργο του, απεσύρθη από την κυκλοφορία τον περασμένο Μάρτιο, αλλά όσοι έχουν ξεμείνει με κάποια παλιά μπορούν ακόμη να τα ανταλλάσσουν με τα καινούργια στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Μουσείου ενημέρωσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια να εκτεθεί το «Di-faced Tenner». Ο Τομ Χόκενχαλ, ο επιμελητής του μουσείου που είναι υπεύθυνος για τα σύγχρονα νομίσματα έβαλε φωτογραφία του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του Βρετανικού Μουσείου.