• Αναζήτηση
 • «Έφυγε» στα 72 του χρόνια ο Χριστόδουλος Χάλαρης

  Την τελευταία του πνοή άφησε ο μουσικοσυνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης, ο άνθρωπος που τον τελευταίο μισό αιώνα ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα, την αξία και ποιότητα της βυζαντινής μουσικής

  Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από την ζωή ο μουσικοσυνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης, ο άνθρωπος που τον τελευταίο μισό αιώνα ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα, την αξία και ποιότητα της βυζαντινής μουσικής.

  Γεννημένος στην Κρήτη, ο Χ. Χάλαρης παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα ενώ σπούδασε μαθηματικά, κυβερνητική και μουσικό αυτοματισμό στο στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Χάλαρης άρχισε να ερευνά σε βάθος τη βυζαντινή μουσική (η διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Βενσέν είχε ως θέμα τη δομική ανάλυση της βυζαντινής μουσικής).

  Υπήρξε ιδρυτής της «Ορχήστρας παλαιών παραδοσιακών και πρωτότυπων Οργάνων» και ένα εξίσου σημαντικό δημιούργημά του ήταν το Μουσείο Αρχαίων και Βυζαντινών Οργάνων στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επανακατασκεύαζε ο ίδιος όργανα μέσα από παραστάσεις αγγείων και άλλες διαθέσιμες πηγές. Ο Χάλαρης έγραψε επίσης μουσική για τον κινηματογράφο σε ταινίες όπως οι «Τροπικός της Παρθένου» του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη.

  Πολιτισμός
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Παραλίες στο μυθικό ροζ… Τα αφτιά του μικροσκοπικού λαγού, «τυλιγμένα» στα ροζ διαμάντια του οίκου Graff, κινούνται ρυθμικά στον ήχο του κινητού. Η... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk