Τα κατάλευκα φορέματα του οίκου Dior με τις ατέλειωτες πτυχές θυμίζουν έντονα αρχαίους ελληνικούς χιτώνες. Τα ταγέρ της Chanel στο χρώμα του λεμονιού και τα ασπρόμαυρα one shoulder μαγιό του εμβληματικού γαλλικού brand εντυπωσιάζουν. Οι διάσημοι φωτογράφοι και fashion editors τα θεωρούν κορυφαίες επιλογές. Η 17χρονη Κάια Γκέρμπερ προχωρεί στην πασαρέλα του Saint Laurent με μαύρο παντελόνι, λευκό πουκάμισο, κόκκινο ζακέτο, χρυσά πέδιλα και λεοπάρ ολομέταξο φουλάρι. Ο Anthony Vaccarello επιμένει στα leopard prints και αυτό το καλοκαίρι. Το ολόσωμο body που μοιάζει με δέρμα λεοπάρδαλης (με ιλιγγιώδες ντεκολτέ), καλοδουλεμένο στα ντραπέ του, είναι από τα πλέον sexy κομμάτια της σεζόν. Ο οίκος Céline ξαφνιάζει ευχάριστα με μια ανοιξιάτικη – καλοκαιρινή συλλογή η οποία στη συντριπτική της πλειονότητα (αν εξαιρέσουμε κάποια ασπρόμαυρα κοστούμια με λεπτές γραβάτες) αποτελείται από super mini φορέματα και σύνολα. Οι νέες συλλογές έχουν λίγο από όλα. Επηρεάζονται από περασμένες δεκαετίες, παρουσιάζουν μάξι αλλά και καυτά μίνι σύνολα, «επιβάλλουν» γυαλιά που έχουν κάτι από τα περίφημα butterflies των 50s (Moschino, Dolce & Gabbana, Marni) και τις φουτουριστικές μάσκες (Dior, Gucci, Boss, Alexander Wang, Vivienne Westwood). Τσάντες που μοιάζουν με μπαλόνια ή με… κουτί σαμπάνιας. Μια μόδα χαρούμενη, εκρηκτική, αισιόδοξη, εκτυφλωτική. Ακριβώς όπως ταιριάζει στο καλοκαίρι.

H Céline, τα φορέματα και οι χρυσές φούστες

Ο γαλλικός οίκος Céline μοιάζει απόλυτα γοητευμένος από τα μίνι φορέματα σε στενή γραμμή και τις φούστες που κάποιες φορές θυμίζουν ολόχρυσα μικρά μπαλόνια. Το brand παρουσιάζει μια κολεξιόν όπου το συγκεκριμένο μήκος γνωρίζει πραγματικά την αποθέωση. Μαύρα και ασημί φορέματα στράπλες, αλλά και με βαθιά ντεκολτέ, τα οποία απαραίτητα φέρουν βολάν στη μία πλευρά ή τεράστιες ζώνες στη μέση. Τα υφάσματα είναι λαμέ, κρυσταλλιζέ, κατασκευασμένα από πολύτιμες πέτρες. Τα χρυσά, super sexy, κολλητά στο σώμα φουστάνια συνδυάζονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με μακριά, ανθρακί, ανδρικού τύπου σακάκια. Τα μαύρα φορέματα έχουν μπάσκες μπροστά, τα κόκκινα με τις παγέτες κλέβουν την παράσταση, ενώ οι κοντές φούστες (τόσο κοντές, που θυμίζουν… ζώνες) συνδυάζονται με μπλούζες από ιβουάρ οργάντζα. Τα πουά παίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως επίσης και οι κοντές, μαύρες μπότες με τα πολλά λουριά, οι οποίες «φέρνουν» σε αυτές των μοτοσικλετιστών. Στη συγκεκριμένη συλλογή οι μπότες αυτές συνοδεύουν ακόμη και τα φορέματα με τα κρύσταλλα και τις παγέτες. Η κολεξιόν της Céline με τα υπέροχα σούπερ μίνι είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο δημοφιλέστατο μήκος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1960. Η «πρώτη» της μίνι φούστας θεωρήθηκε μάλιστα μια ανατρεπτική πράξη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στα συντηρητικά πνεύματα της εποχής.

Από τη Mary Quant στους Balenciaga, Saint Laurent, Miu Miu

H πρωτοπόρος της μόδας των mods Mary Quant υπήρξε η δημιουργός της πρώτης μίνι φούστας. Η Quant δούλευε στην Kings Road του Λονδίνου, έναν δρόμο που παραμένει trendy, γοητευτικός, «ιδιαίτερος» για τα εκατομμύρια των επισκεπτών της βρετανικής πρωτεύουσας. Η Mary Quant εμπνεύστηκε το όνομα μίνι για τις φούστες που σχεδίασε από το αγαπημένο της mini αυτοκίνητο. Ο γάλλος μετρ Courrèges ακολούθησε με ενθουσιασμό τις στυλιστικές προτάσεις της αγγλίδας συναδέλφου του. Το μίνι την τελευταία πενταετία έχει επανέλθει στο catwalk και στις γκαρνταρόμπες των γυναικών σε ολόκληρο τον πλανήτη με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο. Ο Balenciaga παρουσίασε το κλασικό black little dress σε πολύ κοντό όμως μήκος. (Καμία σχέση με αυτό που είχε «επιβάλει» η Jackie O.) Ο γαλλικός οίκος «ανέβασε» επίσης στην πασαρέλα μοντέλα με κίτρινα και πράσινα μίνι ντραπέ φορέματα. Ο Saint Laurent εντυπωσίασε με σούπερ μίνι φορέματα τα οποία «φέρουν» πάνω στα μαύρα και μπλε ελεκτρίκ υφάσματα κόκκινες καρδιές και ασημένια αστέρια. Το brand Miu Miu «έβγαλε» στην αγορά το εκπληκτικό σατέν ροζ shirt-dress με απλικαρισμένα λουλούδια.

Μίνι, τζιν μπουφάν, λευκές μπότες και διαφάνειες

Η Isabel Marant προτείνει βινύλ ασηµένια, χρυσά και µαύρα φορέµατα που συνδυάζει µε τζιν µπουφάν και λευκές µπότες. Ο Balmain δηµιουργεί ένα εκκεντρικό, κατάλευκο «στρογγυλό» φόρεµα µε ώµους που θυµίζουν τη δεκαετία του ’80. Ο Valentin Yudashkin υπέροχα πορτοκαλί φορέµατα µε ασηµένιες λεπτοµέρειες αλλά και très chic µπεζ διαφανείς µίνι τουαλέτες. Η Prada λατρεύει τις πλισέ µίνι φούστες και τα µπεζ-µαύρα φορεµατάκια, οι Dolce & Gabbana τα λευκά, κόκκινα, µαύρα, κεντηµένα αισθησιακά µίνι φορέµατα τα οποία φωτογραφίζουν τον µοναδικής οµορφιάς ιταλικό Νότο. Η Donatella Versace παρουσίασε τα πιο sexy one shoulder µίνι φορέµατα του καλοκαιριού. Ακριβώς όπως οι Roberto Cavalli, Halpern, Michael Kors και Jeremy Scott.