«Η ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ από την οργάνωση «Ομάδα Λαικών αγωνιστών», αλλά και το κείμενο της ένοπλης ομάδας ήταν για εμάς αναμενόμενα. Η οργάνωση δεν μνημονεύει για άλλη μια φορά οτιδήποτε – όπως έχει συμβεί στα τέσσερα τελευταία κείμενά της – για τον τρόπο που προχώρησε στην ένοπλη επίθεση, τις κινήσεις των ατόμων που τοποθέτησαν την βόμβα έξω από το σταθμό, τα τυχόν απρόοπτα κλπ. Σαν να υπάρχει πάλι «απόσταση» και έλλειψη ενημέρωσης εκτελεστικής ομάδας και συγγραφέα ή προκειμένου να μην παρέχονται σχετικές πληροφορίες στις αρχές. Επιπλέον ο συντάκτης της προκήρυξης της ΟΛΑ, είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε συντάξει τα προηγούμενα κείμενα της οργάνωσης. Επιδεικνύει το τεράστιο αρχείο που διατηρεί για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα καθώς και τις ιστορικές γνώσεις του. Ακόμη δείχνει επιμονή στο θέμα των Παλαιστινίων – το αναφέρει σε όλα τα κείμενα της -, ενώ αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε σαφείς απειλές. Ακόμη αποφεύγει να σχολιάσει αναφορές για την σύνθεση της ΟΛΑ, τις σχέσεις της με άλλους «αντάρτες πόλης» κλπ».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με το τελευταίο κείμενο της «Ομάδας Λαικών Αγωνιστών» με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και της εφημερίδας Καθημερινή, τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου.

Στο κείμενό της η οργάνωση αναφέρεται στα σχόλια που υπήρξαν για την επίθεση στο ΣΚΑΙ.

Όπως σημειώνεται «τόλμησαν να μιλήσουν ακόμα και για «τυφλή βία», για μια ενέργεια πλήρως σχεδιασμένη και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε τραυματισμός.

»Άν θέλουν να δουν τυφλή βία ας στρέψουν τα μάτια τους αλλού και όχι σε εμάς. Ας στρέψουν τα μάτια τους στην Παλαιστίνη, που ο λαός της μακελεύεται διαρκώς από τις κατοχικές δυνάμεις του σιωνισμού, στενού συμμάχου του ελληνικού κράτους.

»Ας στρέψουν τα μάτια τους στην Υεμένη και τη γενοκτονία που συνεχίζεται, με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να είναι συνυπεύθυνη για την πώληση πολεμικού υλικού στο αντιδραστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

»Ας στρέψουν τα μάτια τους στη Συρία και τη σφαγή που συνεχίζεται κι ας μας μιλήσουν για το ρόλο της βάσης της Σούδας στους βομβαρδισμούς. Κι αν δεν θέλουν να πάνε πιο μακριά, θα δουν την τυφλή βία στην ίδια τους τη χώρα. Θα δουν την τυφλή βία του κεφαλαίου, των μπάτσων, της δικαστικής μαφίας και των φασιστών, που οι ίδιοι κανάκεψαν και τους έβγαλαν από τις τρύπες τους».

Ακόμη εντύπωση προκαλούν, σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, τμήματα του κειμένου της ΟΛΑ με «ακραίο λόγο», όπως «δεν έχουν ελευθερία έκφρασης αυτοί που στοιβάζονται σε νοσοκομεία-φέρετρα και σε ετοιμόρροπα σχολεία, γιατί οι βασικές κοινωνικές ανάγκες θεωρούνται κατώτερες από την αδηφαγία μιας χούφτας πλουτοκρατών και οι κυβερνήσεις (αριστερές και δεξιές) προτιμούν να σκορπάν χρήματα στα κοράκια της αγοράς και τις πολεμικές βιομηχανίες παρά στην υγεία και την παιδεία. Αυτοί που δεν έχουν στέγη ή που πληρώνουν τα μαλιοκέφαλά τους στα ενοίκια, γιατί το «δικαίωμα στη στέγαση» δεν είναι τίποτε άλλο παρά άκόμα ένα αστικοδημοκρατικό φετίχ -κουρελόχαρτο και απο κοινωνική ανάγκη η στέγαση μετατράπηκε σε πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτοί που εκπαιδεύονται στα στρατόπεδα για να γίνουν κρέας για κανόνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση πάνω στο αίμα των λαών».

Οι αστυνομικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο απόσπασμα της προκήρυξης όπου αναφέρεται ότι «για εμάς η ένοπλη πάλη δεν είναι ούτε φετίχ, ούτε πανάκεια. Δεν έχουμε αυταπάτες πως μια ομάδα αποφασισμένων αγωνιστών μπορεί να ανατρέψει το σύστημα ή να δημιουργήσει από μόνη της εκείνες τις συνθήκες που θα φέρουν μαζικό ξεσηκωμό. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτη αφέλεια».

Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι η ΟΛΑ έχει σχέση με αναρχικούς των Εξαρχείων που δρούσαν από την δεκαετία του ’90, είχαν επαφές με το Νίκο Μαζιώτη και άλλους αντιεξουσιαστές, αλλά και με ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» που είχαν προχωρήσει σε δεκάδες ληστείες τραπεζών την περίοδο 2013-2015 .

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετά τις συλλήψεις αντιεξουσιαστών και ποινικών το 2015 , η ΟΛΑ εξαφάνισε μέρος του οπλισμού της και υπήρξε συρρίκνωση της ομάδας κρούσης της. Όμως αλώβητος περαμένει ένας «πυρήνας» 4-6 αντιεξουσιαστών που επιχειρεί να εντοπίσει η ΕΛΑΣ.

Οι αστυνομικοί σημειώνουν τέλος ότι οργάνωση σταμάτησε πλέον να αφήνει τα κείμενά της σε «στικάκια», αφού σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε σύγχυση με την παραλαβή τους. Κι έτσι προχωρά σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο, όπως συμβαίνει και με άλλες ένοπλες οργανώσεις.