Δεν είναι μόνο ότι οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα και φέρνουν μαζί τους έναν αέρα τεχνολογίας και καινοτομίας σε ένα περίπτερο με 52 αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, από την Microsoft, τη Google και την Hewlett Packard μέχρι τη Cisco, που θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα επιτεύγματά τους.

Δεν είναι μόνο το θεματικό πάρκο με περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) και τίτλο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)»που φέρνει στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύνολο της start up κοινότητας και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο περίπτερο, και μάλιστα το δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (συνολικού εμβαδού περίπου 3.000 τ.μ.).

Είναι και η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση της ΔΕΘ να γίνει SMOKE FREE με την ενεργό υποστήριξη της Παπαστράτος. Φέτος, η ΔΕΘ, που – από την ίδρυσή της – έχει συνδέσει την λειτουργία της με την καινοτομία, πάει ένα ακόμα βήμα μπροστά: Εφαρμόζει απόλυτα τη νομοθεσία περί μη καπνίσματος στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους και λέει ΟΧΙ στο τσιγάρο και στους υπόλοιπους χώρους. Γίνεται SMOKE FREE.

Έτσι, η ΔΕΘ θα αποτελέσει την πρώτη ανοιχτή αστική νησίδα που όλοι της οι χώροι θα είναι απαλλαγμένοι από τον καπνό του τσιγάρου. Είναι μια πρόταση τολμηρή και περιεκτική. Μια πρόταση-κάλεσμα, μια προτροπή συμμετοχής σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Είναι προφανώς μια τολμηρή πρωτοβουλία με έντονο συμβολισμό αλλά και ουσιώδες αποτέλεσμα.

«Κάθε χρόνο, τα μάτια της Ελλάδας και του κόσμου είναι στραμμένα στη ΔΕΘ. Κάθε χρόνο κάτι νέο ξεκινάει εδώ. Φέτος, το νέο είναι η ίδια η ΔΕΘ. Φέτος, η ΔΕΘ γίνεται SMOKE FREE. Είναι μία απόφαση συμβολική. Μία απόφαση συλλογική. Με όραμα έναν κόσμο χωρίς τον καπνό του τσιγάρου Ο κόσμος αλλάζει. Η Ελλάδα αλλάζει. Και μαζί της αλλάζει η ΔΕΘ. Σας προσκαλούμε στην 83η ΔΕΘ. Σας προσκαλούμε στην 1η SMOKE FREE ΔΕΘ» αναφέρει η ιστοσελίδα της ΔΕΘ.

«Η Παπαστράτος έχει την τιμή και τη χαρά να είναι, μαζί με την HELEXPO, υποστηρικτής της πρώτης Smoke Free ΔΕΘ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή η πρωτοβουλία παίρνει «σάρκα και οστά» εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη όπου το επόμενο διάστημα θα είναι στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τις στηρίζουμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης στη Θεσσαλονίκη.

Την SMOKE FREE ΔΕΘ στηρίζει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διαθέτοντας την πλατεία Αριστοτέλους για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και σκοπεύοντας να υιοθετήσει τη SMOKE FREE ταυτότητα, ξεκινώντας από το ίδιο το Δημαρχείο. «Αυτή η πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO αποτελεί ευκαιρία για μια πιο υπεύθυνη στάση όλων μας απέναντι στην υγεία και τον σεβασμό του νόμου» τονίζει ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης