Deutsche Welle: Ο Τσακαλώτος ενδέχεται να απογoητευθεί

Στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης (21 Ιουνίου) αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt, η οποία επιχειρεί να αναλύσει τις παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποσπάσει η Ελλάδα από τους εταίρους της.

Στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης (21 Ιουνίου) αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt, η οποία επιχειρεί να αναλύσει τις παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποσπάσει η Ελλάδα από τους εταίρους της.
Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις».
Όπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος για την Ελλάδα για ένα διάστημα έως και 15 χρόνια. «Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σε αυτό εντός του Eurogroup, λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη».
Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει «προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Όμως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός».
Προσφυγικό: η Ελλάδα ελπίζει σε ευρωπαϊκή λύση
Στο άλυτο ζήτημα του προσφυγικού, ένα από τα κύρια θέματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, εστιάζει για άλλη μια φορά ο γερμανικός Τύπος. Η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επικεντρώνεται στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρει ότι στην Ελλάδα «υπάρχει ελπίδα για εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης». Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «περί τις 50.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι και αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Αισθάνονται ότι σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει επανειλημμένα ότι θέλει να συνεργαστεί καλά με τη Γερμανια».
Ο γερμανός ανταποκριτής υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του απελθόντος υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τις οποίες εξήρε τη συμβολή της Γερμανίας στο προσφυγικό, σε αντίθεση με άλλες χώρες που «δεν κάνουν τίποτα».
Το δημοσίευμα εφιστά την προσοχή στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας. «Κυρίως στα ελληνικά νησιά διατηρούνται οι έντονες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Θα έπρεπε κανονικά να κάνει περισσότερα διασφαλίζοντας καλύτερους όρους φιλοξενίας στους τρομακτικά υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς».
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι παρά «τα καλά λόγια» που λέγονται από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, «και στην Ελλάδα παραμένει στην πολιτική ημερήσια διάταξη κυρίως ο εκφοβισμός (σ.σ. των προσφύγων). Κανένα μέλος της κυβέρνησης στην Αθήνα δεν βάζει μεν στο στόμα του αυτή τη λέξη. Ωστόσο τα σκάφη της Frontex στο Αιγαίο, οι συρμάτινοι φράχτες γύρω από τους προσφυγικούς καταυλισμούς και ο μεγάλος χρόνος αναμονής στις διαδικασίες ασύλου είναι σαφή μηνύματα προς τους πρόσφυγες που περιμένουν στις τουρκικές ακτές ότι είναι προτιμότερο να μην έρθουν καν στην Ελλάδα».
Πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα στο προσφυγικό
Η Bild υπογραμμίζει τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας που έχει η αποστολή της γερμανίδα καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της σε διάστημα δύο εβδομάδων –ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- να συγκλίνουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Μετά το τελεσίγραφο που έλαβε από τον κυβερνητικό της εταίρο, τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), η καγκελάριος καλείται να δράσει ταχύτατα.
Σε αυτό το έργο έχει τη στήριξη του γάλλου προέδρου Μακρόν, επισημαίνει η Bild, αναφέροντας ότι «η Γερμανία και η Γαλλία προέβησαν σε αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι η ΕΕ οι ήδη καταγεγραμμένοι πρόσφυγες εντός ΕΕ θα μπορούν να οδηγούνται το ταχύτερο δυνατόν στην πρώτη χώρα καταγραφής τους, δήλωσε ο Εμ. Μακρόν μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ».
Η Bild επισημαίνει ότι δεδομένου ότι «μια συμφωνία-αστραπή στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θα ισοδυναμούσε με θαύμα», η καγκελάριος Μέρκελ ποντάρει σε διμερείς συμφωνίες. «Ωστόσο συσσωρεύονται πάρα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα», παρατηρεί η εφημερίδα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία θέτει το εξής ερώτημα: «Δύο χώρες που αισθάνονται και οι ίδιες ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συνεχιζόμενη άφιξη προσφύγων θα πρέπει τώρα να τιμωρηθούν, παίρνοντας πίσω πρόσφυγες επειδή τους είχαν καταγράψει;»
Επιστολή διαμαρτυρίας υπέρ του Γεωργίου Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επανέρχεται στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, κάνοντας λόγο για «μαζική διαμαρτυρία» πρώην επικεφαλής στατιστικών αρχών άλλων χωρών.
Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης γράφει ότι «ο καταδικασθείς σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή λόγω φερόμενης παράβασης καθήκοντος Ανδρέας Γεωργίου λαμβάνει στήριξη από γνωστές προσωπικότητες. 80 πρώην επικεφαλής στατιστικών αρχών από την Ευρώπη, την Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου πήραν το μέρος του με επιστολή τους. ‘Η διεθνής κοινότητα των στελεχών στατιστικών αρχών στηρίζει τον Ανδρέα Γεωργίου και τους συναδέλφους του… και καλεί το ελληνικό κράτος να σταματήσει την αδικία’, γράφει η επιστολή διαμαρτυρίας», όπως την παραθέτει η FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνυπογράφοντες την επιστολή στήριξης στον Γεωργίου τονίζουν μεταξύ άλλων ότι όλες οι ενέργειες του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ορθές. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης αναφέρεται σχόλια περί πολιτικά υποκινούμενης δίωξης στην περίπτωση Γεωργίου, ωστόσο παραθέτει και την πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αναγνωρίζει τα στατιστικά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Άρης Καλτιριμτζής
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk