ΕΕ: Επιδιώκει τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων αποβίβασης προσφύγων

Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού βρίσκεται προ των πυλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας στη βόρεια Αφρική ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιχειρούν καν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού βρίσκεται προ των πυλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας στη βόρεια Αφρική ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να μην επιχειρούν καν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο της συμφωνίας των «28», που διέρρευσε σήμερα στον ευρωπαϊκό Τύπο και δημοσιεύει το Reuters, η ΕΕ φαίνεται ότι επιδιώκει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου πριν φτάσουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες.

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το πρακτορείο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στην κοινή δήλωση των Ευρωπαίων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν για διήμερη Σύνοδο στις 28-29 Ιουνίου.

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το «κύμα» προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν κάθε μήνα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσφυγικό βρέθηκε και στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ – Μακρόν στο Βερολίνο, με τος δύο ηγέτες να στέκονται στην ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καγκελάριος επισήμανε πως πέραν της εσωτερικής διαχείρισης των ροών πρέπει να θωρακιστούν και τα εξωτερικά σύνορα και να ενισχυθεί η υπηρεσία Frontex. «Να ενισχύσουμε τη στελέχωση της Frontex. Ο στόχος μας παραμένει μια Ευρωπαϊκή απάντηση πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Πιέσεις στο εσωτερικό για Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, η Μέρκελ αντιμετωπίζει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση με αίτημα να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα-μέλος.

Οι πιέσεις που δέχεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, είναι «σκληρές», σε σημείο που ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) έδωσε διορία δύο εβδομάδων στη Μέρκελ για πιο αυστηρούς ελέγχους των συνόρων.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, η ηγεσία του CSU πιστεύει πως οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να επιστρέφονται στις άλλες χώρες, εάν δεν υπάρξει μία νέα συμφωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Μέρκελ αποδέχτηκε την προθεσμία αυτή, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσει τις εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και να απομακρύνει το σενάριο της διάλυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με ευρωπαίους εταίρους της για το ζήτημα της επαναπροώθησης μεταναστών στη Συνόδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου. Μετά την Σύνοδο η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου, δήλωσε η Μέρκελ, ενώ από την πλευρά του ο Ζεεχόφερ διαμηνύει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις και αυστηρότεροι έλεγχοι των συνόρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk