• Αναζήτηση
 • Μπαρνιέ: Ουσιώδεις οι διαφωνίες Βρετανίας-ΕΕ

  «Ουσιώδεις» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» που θα ακολουθήσει μετά την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Ουσιώδεις» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» που θα ακολουθήσει μετά την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρόταση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μετάβαση για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ωστόσο η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια απόφαση μέχρι το τέλος Μαρτίου, «αλλά παράλληλα έχει αρκετές διαφωνίες που θεωρώ ουσιαστικές», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε αυτή την εβδομάδα με τη βρετανική πλευρά.

  Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε επίσης τη βρετανική πλευρά ότι, εάν οι διαφωνίες αυτές παραμείνουν, η μεταβατική περίοδος «δεν είναι δεδομένο» ότι θα εφαρμοστεί, καθώς ο χρόνος είναι πολύ λίγος.

  «Είμαι έκπληκτος από αυτές τις διαφωνίες. Οι θέσεις της ΕΕ είναι πολύ λογικές, νομίζω», είπε ο Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδεχτεί «όλους τους κανόνες και τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλος της μετάβατικής περιόδου». Ένα από τα σημεία διαφωνίας αφορούν τα δικαιώματα που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

  Επίσης, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι ενώ είχε προγραμματιστεί για σήμερα μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να συζητηθεί η «μελλοντική σχέση» μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική πλευρά την ακύρωσε.

  «Η ώρα έχει έρθει για να ληφθούν αποφάσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής, σημειώνοντας ότι, αν σήμερα δεν κατέστη αυτό δυνατό, η ευρωπαϊκή πλευρά τελεί «εν αναμονή» των εν λόγω αποφάσεων.


  «Έκπληκτη» η Βρετανία με τις δηλώσεις Μπαρνιέ για το Brexit

  Ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit, δήλωσε την Παρασκευή ότι εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ «δεν είναι σίγουρος» για τα αιτήματα της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του «διαζυγίου» των δύο πλευρών.

  Νωρίτερα σήμερα ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει εγείρει «ουσιώδη» ζητήματα σε ό,τι αφορά την αποκαλούμενη «περίοδο εφαρμογής» που προτείνει η ΕΕ.

  «Δεδομένου ότι έχουμε εργαστεί εντατικά αυτήν την εβδομάδα, αιφνιδιάστηκα όταν άκουσα ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν γνωρίζει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο εφαρμογής», είπε ο Ντέιβις.

  «Επιζητούμε μια χρονικά περιορισμένη περίοδο κατά την οποία θα διατηρηθεί η πρόσβαση και των δύο πλευρών στις αντίστοιχες αγορές, υπό τους ισχύοντες όρους», πρόσθεσε.

  Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα ώστε να καθησυχαστούν οι επιχειρήσεις που φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ένωση το 2019 χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

  Ο Ντέιβις υποστήριξε ότι παρατηρείται μια «θεμελιώδης αντίφαση» στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες. «Σήμερα παραδέχονται ότι χρειάζεται ένα μέσο για την επίλυση διαφορών. Ταυτόχρονα όμως απέρριψαν τις πιέσεις του ΗΒ για την εφαρμογή λογικών εγγυήσεων για να διασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων μας. Δεν είναι δυνατόν να τα έχουν όλα δικά τους», είπε.

  «Δεν πρέπει να χάσουμε τον υπέρτατο στόχο: να οικοδομήσουμε μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ με την οποία θα παραμείνουμε οι πιο στενοί φίλοι και σύμμαχοι», κατέληξε.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk