• Αναζήτηση
 • Το γαλλικό ΥΠΕΞ ζητεί εξηγήσεις για τον θάνατο σύρου αντιφρονούντα

  Η Γαλλία απαίτησε να «ριχθεί άπλετο φως» στις περιστάσεις του θανάτου σύρου αντιφρονούντα, ενώ το περιβάλλον του κάνει λόγο για «δολοφονία». «Μάθαμε με λύπη τον θάνατο (…) του Μουνίρ Νταρουίς, μιας φυσιογνωμίας της συριακής αντιπολίτευσης, που επήλθε στις 13 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Δαμασκού έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η Γαλλία απαίτησε να «ριχθεί άπλετο φως» στις περιστάσεις του θανάτου σύρου αντιφρονούντα, ενώ το περιβάλλον του κάνει λόγο για «δολοφονία».

  «Μάθαμε με λύπη τον θάνατο (…) του Μουνίρ Νταρουίς, μιας φυσιογνωμίας της συριακής αντιπολίτευσης, που επήλθε στις 13 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Δαμασκού έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

  Ο Μουνίρ Νταρουίς, 80χρονος συγγραφέας, ήταν ιδρυτής μιας ομάδας της αντιπολίτευσης με έδρα το Κάιρο και θεωρείτο «μετριοπαθής» από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Μέλος της Επιτροπής Συριακών διαπραγματεύσεων (CNS), που αντικατέστησε την Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), εξακολουθούσε να ζει στη Δαμασκό.

  Σύμφωνα με τη CNS, που κάνει λόγο για «δολοφονία» και θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι «υπεύθυνη» για τον θάνατό του, κτυπήθηκε μπροστά από την κατοικία του από αυτοκίνητο το οποίο διέφυγε.

  Μετά το δυστύχημα, ο Νταρουίς υποβλήθηκε σε επέμβαση στον αστράγαλο και, σε «εξαιρετική υγεία», αναμενόταν να εξέλθει το Σάββατο από το νοσοκομείο, όμως ανακοινώθηκε ο θάνατός του τη νύχτα, διευκρίνισε ο Φιράς αλ-Χαλίντι, που διευθύνει τη λεγόμενη «Ομάδα του Καΐρου».

  Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Νταρουίς φοβόταν για τη ζωή του.

  «Καλούμε να ριχθεί άπλετο φως για τις περιστάσεις του δράματος αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κε ντ’Ορσέ, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Μουνίρ Νταρουίς «εργάστηκε αδιάκοπα υπέρ μιας ρεαλιστικής διεξόδου στη συριακή κρίση».

  Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε «συγκλονισμό και θλίψη» και ζήτησε «εκείνοι που εμπλέκονται να ταυτοποιηθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk